Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Η λίστα με τις περισσότερο ειρηνικές χώρες στον κόσμο. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Η παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο...

Μείωση για τέταρτη συνεχή χρονιά σημειώθηκε στο μέσο επίπεδο παγκόσμιας ειρήνης όπως αυτό καταγράφεται στον
ετήσιο Γενικό Δείκτη Ειρήνης (GPI), εμφανίζοντας πτώση 0,27 % για το 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, η Ελλάδα όσον αφορά στο Γενικό Δείκτη Ειρήνης (GPI) του 2018, βρίσκεται μόλις στην 79η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Ειδικότερα, η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα στην κατάταξη από χώρες όπως η Σρι Λάνκα, η Νικαράγουα, το Ομάν, το Περού, η Ζουαζιλάνδη, ο Ισημερινός, η Παραγουάη, η Γκάμπια, η Τυνησία, κ.α.
Στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο «ειρηνικές» χώρες βρίσκεται η Ισλανδία, στη δεύτερη θέση η Νέα Ζηλανδία, στην τρίτη η Αυστρία και στην τέταρτη η Πορτογαλία.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα, μόλις στην 121η θέση, χαμηλότερα από χώρες όπως το Τουρκμενιστάν, η Ονδούρα, η Αρμενία  και το Τζιμπουτί.
Η κατάταξη της Αμερικής βελτιώθηκε κατά μια θέση σε σχέση με το 2017, ξεπερνώντας τη Μιανμάρ.
Στην 163η και τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Συρία, ενώ η γειτονική μας Τουρκία  βρίσκεται στην 149η.
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) παρέμεινε η λιγότερο ειρηνική περιοχή στον κόσμο, με τη Νότια Ασία να είναι η δεύτερη λιγότερο ειρηνική περιοχή.
Συνολικά, 71 χώρες εμφάνισαν βελτίωση συνθηκών, ενώ σε 92 χώρες η κατάσταση σε επίπεδο ειρήνης χειροτέρεψε.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τέσσερις πιο ειρηνικές περιοχές του κόσμου (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία-Ειρηνικός και Νότια Αμερική) επιδεινώθηκαν. Στην Ευρώπη, η οποία είναι η πιο ειρηνική περιοχή του κόσμου ήδη από την αρχή της καθιέρωσης του δείκτη, η ειρήνη επιδεινώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Αιτία της πτώσης αποτελεί κυρίως η αύξηση της πολιτικής αστάθειας στην περιοχή, λόγω της ανόδου των εναλλακτικών πολιτικών κομμάτων και του αντιευρωπαϊκού κλίματος.
http://www.mixanitouxronou.gr/