Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Να κατατεθεί άμεσα στους εργαζόμενους καθηγητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης το επίδομα ανεργίας

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Να κατατεθεί άμεσα στους εργαζόμενους καθηγητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης το επίδομα ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι καθηγητές στα φροντιστήρια, δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ξεκινούν συνήθως την 1η Οκτώβρη και λήγουν στις 31 Μαΐου. Στη συνέχεια απολύονται και παραμένουν άνεργοι, χωρίς να δεσμεύεται κανένας εργοδότης για την επαναπρόσληψή τους.
Παρά το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που μείωσε δραστικά το ωρομίσθιο των καθηγητών, τις δυσκολίες και τα κόλπα που επιχείρησαν όλες οι κυβερνήσεις ως σήμερα προκειμένου να μειωθούν τα ένσημα που λαμβάνει ένας εργαζόμενος στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι καθηγητές εγγράφονταν στα μητρώα των ανέργων και λάμβαναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επίδομα ανεργίας.
Φέτος όμως και ενώ έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη λήξη των συμβάσεων, δεν έχει ελεγχθεί κανένας φάκελος εργαζόμενου από το χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, καθώς όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, περιμένουν μια νέα εγκύκλιο από το Υπουργείο Εργασίας που αφορά τον υπολογισμό των ενσήμων. Από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ διευκρινίζεται σε εργαζόμενους που προσέρχονται στα καταστήματα για να κάνουν τις αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας, πως οι φάκελοι των εργαζόμενων στα φροντιστήρια θα ελεγχθούν τέλη Αυγούστου.
Αυτό σημαίνει πως αν ισχύσει αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση, οι εργαζόμενοι δε θα πάρουν τον Ιούλη, το πενιχρό επίδομα που λαμβάνουν κάθε χρόνο με βάση το οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν, μέχρι τέλη Αυγούστου που είναι άνεργοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να καταβληθεί άμεσα και χωρίς επιπλέον καθυστέρηση, σε όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση το ποσό του επιδόματος ανεργίας.

Οι βουλευτές
Γιάννης Δελής
Λιάνα Κανέλλη
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης