που προέκυψε, πραγματοποιήθηκαν οι δύο ημερίδες του Επιμελητηρίου μας!
Όπως τόνισε, χαιρετίζοντας και τις δύο, ο Πρόεδρος μας Μιχάλης Ζορπίδης, το ΕΕΘ με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών στέκεται εμπράκτως στο πλευρό των μελών του παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση στα μέλη του πάνω σε θέματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά, για τη δουλειά του ή ακόμη και για την οικονομική του επιβίωση!
Όπως τόνισαν οι εισηγητές, ευνολικά οκτώ δράσεις για την επιχειρηματικότητα, συνολικού ύψους περίπου 130 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονία.
Ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μπέφας, υπογράμμισε ότι οι πρώτες από αυτές τις δράσεις θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο, και τον ίδιο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το “one stop shop” της Περιφέρειας για τις επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων, για νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να δοθούν 22 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την μόνη δράση στην οποία η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 100% και για κάθε επιχειρηματική ιδέα κυμαίνεται από 20 έως 80 χιλιάδες ευρώ.
Περίπου 780.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα εγγράφηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) και από αυτές, οι 45.000 είναι μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τόνισε η προϊσταμένη μητρώου του επιμελητηρίου, Ζαχαρούλα Γερασίμου. Τόνισε, δε, ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διεκπεραιώσουν μέσα από την ιστοσελίδα του Γ.Ε.ΜΗ (www.businessportal.gr) 61 είδη αιτήσεων και να απαλλαγούν από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.
Την ανάγκη να αλλάξει η οικονομική πολιτική και «να αρχίσουμε επιτέλους να πιστεύουμε στην ιδιωτική οικονομία» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ιδιαίτερα στάθηκε στους φόρους τονίζοντας ότι«όσο περίπου 75% του εισοδήματος θα πρέπει να αποδίδεται στο κράτος από έναν επιχειρηματία και έναν επαγγελματία, δεν μπορεί να σταθεί πραγματική οικονομία».
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Εξωδικαστικός συμβιβασμός για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η ενημερωτική εκδήλωση για το νομικό πλαίσιο της ρύθμισης χρεών, που πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη. Οι εισηγητές τόνισαν ότι δυστυχώς οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικές και πολύπλοκες ενώ απαιτείται μεγάλη προετοιμασία, κάτι που κάνει την τελική έγκριση, δηλαδή την υπαγωγή των χρεών μίας επιχείρησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ως μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Αυτό στο οποίο επίσης οι εισηγητές έδωσαν τεράστια σημασία είναι το ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα σημαντικό έξοδο προκειμένου να πετύχει τα ευεργετήματα των σχετικών νόμων, καθώς οι διαδικασίες απαιτούν την απασχόληση ειδικών επιστημόνων (δικηγόρων, φοροτεχνικών και συντονιστών), οι οποίοι φυσικά και θα πρέπει να πληρωθούν!
Την ημερίδα, διοργανώνει η Επιτροπή Οικονομικών, Διαγωνισμών και Προμηθειών του Ε.Ε.Θ.
Την πρώτη θεματική "Υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα" ανέπτυξε η δικηγόρος Ελένη Κρυστάλλη. Την δεύτερη "Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών επιχειρήσεων, οι: Μαρία Χατζηλεωνίδα, δικηγόρος και Μαρία Φαροπούλου, δικηγόρος.
Την τρίτη θεματική, "Διαδικασία Εξυγίανσης και αναδιοργάνωση επιχειρήσεων ανέλυσε ο δικηγόρος Αργ. Αργυριάδης,
Τη ζωηρή συζήτηση με την οποία η εκδήλωση ολοκληρώθηκε συντόνισε το μέλος της ΔΕ του ΕΕΘ και Οικονομικός Επόπτης της Κώστας Ιακώβου.
http://www.eeth.gr/