- Αδιανόητη απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση της Κωνσταντίνας Κούνεβα για τον απογοητευτικό αριθμό ανέργων- μόλις 29.000 τον
χρόνο- που βρίσκουν δουλειά μέσω της πύλης EURES
- Στα ελλιπή στοιχεία που δίνουν οι σύμβουλοι του EURES στα κράτη μέλη αποδίδει η Επιτροπή την χαμηλή αποτελεσματικότητά του, όπως αποκαλύπτεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
χρόνο- που βρίσκουν δουλειά μέσω της πύλης EURES
- Στα ελλιπή στοιχεία που δίνουν οι σύμβουλοι του EURES στα κράτη μέλη αποδίδει η Επιτροπή την χαμηλή αποτελεσματικότητά του, όπως αποκαλύπτεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Περίπου… ικανοποιημένη δηλώνει η Κομισιόν από το γεγονός ότι μόλις το 3,7% όλων όσοι αναζητούν δουλειά σε άλλη χώρα της Ε.Ε. μέσω των ευρωπαϊκών υπηρεσιών απασχόλησης, και ιδιαίτερα της πύλης EURES, βρίσκουν κάθε χρόνο μια θέση εργασίας. Αυτό συνάγεται από την απάντηση της Επιτρόπου Μαριάν Τίσεν στην ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα για τα απογοητευτικά στοιχεία απόδοσης του EURES, όπως αποτυπώθηκαν σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η Κομισιόν υποστηρίζει η πύλη EURES δέχθηκε το 2017 πάνω από 14 εκατ. επισκέψεις, αλλά ισχυρίζεται ότι ο εξοργιστικά χαμηλός αριθμός πολιτών της Ε.Ε. που βρίσκουν μια θέση εργασίας μέσω αυτής της πύλης – μόλις 28.934 άτομα το 2016!- υποτιμάται, γιατί μόνο το 60% των συμβούλων του EURES καταχωρίζει τα σχετικά δεδομένα ενώ οι περισσότεροι σύμβουλοι- πρακτικά, οι υπάλληλοι των εθνικών οργανισμών απασχόλησης- δεν διαθέτουν πληροφορίες για το αν υπογράφτηκε σύμβαση εργασίας μετά την πρώτη επαφή μεταξύ των ενδιαφερόμενων εργαζομένων και εργοδοτών. «Επομένως», ισχυρίζεται η Κομισιόν, «τα αριθμητικά στοιχεία δεν θα πρέπει να θεωρούνται βασικός δείκτης της αποτελεσματικότητας του EURES»!
«Μού φαίνεται αδιανόητη αυτή η απάντηση που ρίχνει την ευθύνη στους υπαλλήλους των εθνικών υπηρεσιών Απασχόλησης. Μα όλοι είναι σκάρτοι; Αν δεν είναι βασικό κριτήριο αποτελεσματικότητας το πόσοι άνεργοι βρίσκουν τελικά δουλειά με τα κοινοτικά εργαλεία, ποιο άλλο μπορεί να είναι; Η απορρόφηση των πόρων από γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιτήδειους;» σχολίασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Κατά τα λοιπά, η Κομισιόν παραπέμπει σε πρόσφαση εκτελεστική της απόφαση (Φεβρουάριος 2018) για τη βελτίωση της μέτρησης των επιδόσεων του EURES και στην πρότασή της για δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», που είναι υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Κατά τη συνήθη δε πρακτική της, αποφεύγει να απαντήσει σε μια ουσιαστική διάσταση της ερώτησης, δηλαδή στο γεγονός ότι ενώ από τους 1,1 εκατομμύριο πολίτες της Ε.Ε. που μετακινούνται από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ελάχιστοι βρίσκουν δουλειά μέσω του EURES, την ίδια στιγμή πολλαπλάσιοι πέφτουν θύματα εξαπάτησης ιδιωτικών εταιρειών επιλογής προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι σε συναφή ερώτηση της Κ. Κούνεβα για τα αθρόα φαινόμενα εξαπάτησης ανέργων από εταιρείες επιλογής προσωπικού η Κομισιόν απάντησε πετώντας ξανα το μπαλάκι στα κράτη μέλη και στη… μελλοντική Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΥΝΕΒΑ
«Θέμα: Μόλις 29 000 από 1,1 εκατομμύριο μετακινούμενους στην ΕΕ τον χρόνο βρίσκουν εργασία μέσω EURES
Κάθε χρόνο περίπου 1,1 εκατομμύριο πολίτες μετακινούνται από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της ΕΕ σε αναζήτηση εργασίας, κάνοντας χρήση της θεμελιώδους ελευθερίας κυκλοφορίας εργαζομένων.
Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) επισημαίνει ότι, ενώ σημαντικό μέρος των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κατευθύνεται στη διευκόλυνση της κινητικότητας, μέσω του EURES που προορίζεται γι’ αυτό βρήκαν θέση εργασίας το 2016 μόνο 28 934 άτομα. Αντιστοιχούν μόλις στο 3,7 % όσων αναζήτησαν εργασία μέσω EURES και στο 2,5 % όσων μετακινούνται για εργασία κάθε χρόνο.
Επιπλέον, το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης των κρατών μελών που συνεργάζονται με το EURES είτε αδυνατούν να μετρήσουν τον πραγματικό αριθμό των τοποθετήσεων σε κενές θέσεις εργασίας είτε δεν ενδιαφέρονται καν να τον μετρήσουν.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς θα βελτιώσει την αποδοτικότητα του EURES και άλλων εργαλείων για την κινητικότητα, ώστε οι μετακινούμενοι να βρίσκουν εργασία με ασφαλείς όρους και διασφάλιση δικαιωμάτων, αντί να πέφτουν θύματα ιδιωτικών εταιρειών επιλογής προσωπικού που συχνά τους εξαπατούν;»
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ M. THYSSEN
«Το EURES (ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε πιθανούς μετακινούμενους εργαζόμενους σχετικά με ευκαιρίες απασχόλησης αλλά και ζητήματα που συνδέονται με την απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Η πύλη EURES είναι ένας από τους ιστοτόπους του τομέα Europa.eu με τις περισσότερες επισκέψεις (14,12 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017). Τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που βρήκαν απασχόληση μέσω του EURES εξακολουθούν να υποτιμούνται σε μεγάλο βαθμό, καθώς μόνο το 60 % των συμβούλων EURES κατά μέσο όρο αναφέρουν αυτά τα δεδομένα. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σύμβουλοι της ΕΕ δεν διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με το αν συνάπτεται σύμβαση μεταξύ του αιτούντος εργασία και του εργοδότη μετά από την πρώτη επαφή. Επομένως, αυτά τα αριθμητικά στοιχεία δεν θα πρέπει να θεωρούνται βασικός δείκτης της αποτελεσματικότητας του εν λόγω μέσου και θα πρέπει να συμπληρώνονται από άλλα στοιχεία όπως, για παράδειγμα, τον αριθμό των επαφών ανάμεσα σε άτομα που αναζητούν εργασία και σε εργοδότες.
Μια ευρεία δέσμη δεικτών έχει δημιουργηθεί για την μέτρηση των επιδόσεων του EURES[1]. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών του σύμφωνα με τον κανονισμό EURES. Ο εν λόγω κανονισμός παρέχει επίσης εγγυήσεις για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται. Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο EURES πρέπει να πληρούν κοινά κριτήρια ποιότητας και να ακολουθούν τις δέουσες εθνικές διαδικασίες εισδοχής. Επιπλέον, η πρόταση για μία Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας[2] θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του EURES.
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου δείχνει ότι 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στον ειδικό θεματικό στόχο «προώθηση της διατηρήσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού». Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, μπορεί να παρασχεθεί στήριξη σε ένα ευρύ φάσμα προτεραιοτήτων, όπως η πρόσβαση στην απασχόληση για όσους αναζητούν εργασία, η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, η επιχειρηματικότητα, η ισότητα των φύλων και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών της αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, δεν περιορίζονται μόνο στη διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού».