Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Συνδικαλιστική οργάνωση εκπαιδευτικών σε ρόλο λογοκριτή μέλους της;

     Μεγάλο πολιτικό, συνδικαλιστικό και ηθικό ατόπημα η ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΜΕ με την οποία καταδικάζει κείμενο μέλους της καθηγητή,
για το οποίο γράφει ότι «απηχεί μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και απέχει παρασάγκας από τις εκφρασμένες θέσεις της ΕΛΜΕ».
     Κύριοι της ΕΛΜΕ η διατύπωση άποψης εκ μέρους πολίτη εγγράφως και ενυπογράφως είναι συνταγματικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα το οποίο μόνο επί Χούντας και Κατοχής καταργήθηκε δια της λογοκρισίας. Και φυσικά εκφράζει τις απόψεις του ο συντάκτης. Το ότι απηχεί όμως δήθεν μόνο τις απόψεις τους ούτε το γνωρίζετε ούτε ενδιαφέρει τους πολίτες, προς τους οποίους απευθύνεται το κείμενο και η καταγγελία σας, η άποψή σας αυτή. Ούτε νομίζω είναι στα καταστατικά σας καθήκοντα η καταδίκη δημόσια και ενυπόγραφα διατυπωμένης  άποψης  μέλους σας που αφορά μάλιστα γενικότερα πολιτικά θέματα.
 Το αν απηχεί τις απόψεις της ΕΛΜΕ ούτε ο ίδιος το επικαλείται αλλά και εσείς μπορείτε να τις δημοσιεύσετε   ακόμα και σε αντιπαράθεση με το κείμενο του μέλους σας καθηγητή αντί να καταδικάζεται το ίδιο το κείμενο.
Το συγκεκριμένο κείμενο που καταγγέλλεται από όσο γνωρίζω υπογράφεται μόνο με το όνομα του συντάκτη, χωρίς καμιά ιδιότητα καθιστώντας σαφές ότι είναι προσωπικές του απόψεις χωρίς έτσι  να δεσμεύει κανένα συλλογικό όργανο.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί ως εκπαιδευτικοί οφείλετε να γνωρίζετε, να διδάσκετε στα παιδιά μας, αλλά και να εφαρμόζεται το Σύνταγμα όπου στο άρθρο 14 παρ. 1 ορίζει:

Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους. 
Πουθενά δεν λέει ότι αυτές οι απόψεις πρέπει να συμφωνούν με τις απόψεις του συνδικαλιστικού του οργάνου ή οποιουδήποτε τρίτου σε ρόλο λογοκριτή.

Νομίζω ότι μέσα στην ένταση των ημερών τα συνδικαλιστικά όργανα, οι τοπικοί φορείς και ο καθένας  οφείλουν με ψυχραιμία και σε πνεύμα ομονοίας, με διάλογο, θέσεις και επιχειρήματα, να καταπραΰνουν τα πάθη και όχι ξεπερνώντας το ρόλο τους να μετατρέπονται σε μοχλούς άσκησης κομματικών πολιτικών.

Πόσο μάλλον που οι καθηγητές της ΕΛΜΕ ως λειτουργοί της εκπαίδευσης παραδίδουν μαθήματα στα παιδιά μας μέσα και έξω από το σχολείο!

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος,
πρώην δημ. Σύμβουλος Κατερίνης
και γονέας μαθητή Λυκείου