Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 47ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Σήμερα στις 7:30 η τελετή έναρξης του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου
 με τιμώμενη χώρα την Τσεχία

 Με τιμώμενη χώρα την Τσεχία ξεκινά σήμερα το ταξίδι του στο πολιτισμό το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου όπου σήμερα Σάββατο στις 7:30 το απόγευμα το διεθνούς φήμης τσέχικο κουαρτέτο ENSEMBLE MARTINU θα παρουσιάσει κομμάτια από Σούμπερτ, Σοπέν, Μότσαρτ, Ντβόρζακ, Ραβέλ κα.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια τριών πολύ σημαντικών εικαστικών εκθέσεων οι οποίες θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου 2018. Σύμφωνα με τον επιμελητή των εκθέσεων Νίκο Γραίκο στόχος τους είναι να παρουσιάσουν μερικές από τις πολλαπλές όψεις του πολιτισμού της Τσεχίας, η οποία έχει πλούσια και ζωντανή διαχρονική παρουσία στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Το Δ.Σ του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου  προσκαλεί το κοινό να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ

-Φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Ανασκόπηση”, αφιερωμένη στον πολύ σημαντικό, σύγχρονο φωτογράφο της Τσεχίας Jindřich Štreit (γεν. 1946). Στη συγκεκριμένη έκθεση ο Štreit επιχειρεί να αναπαραστήσει διάφορες όψεις της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας της Τσεχίας με ανήσυχη και προσωπική ματιά. Προσεγγίζει ποικίλα θέματα της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων της χώρας του με ρεαλισμό, αλλά και ποιητική διάθεση μεταδίδοντας στον θεατή αναστοχαστικά νοήματα. Παρά το έντονο στοιχείο της εντοπιότητας και της κοινωνικής και πολιτισμικής συγχρονίας της Τσεχίας, οι φωτογραφίες του Štreit αποτελούν αφετηρίες προβληματισμού για κάθε Ευρωπαίο πολίτη. (Αίθουσα Κλειώ)
-Έκθεση χαρακτικής  με τίτλο «Café DADA» του σύγχρονου χαράκτη, γελοιογράφου και εικονογράφου βιβλίων Jiří Slíva (γεν. 1947). Περιλαμβάνει χαρακτικά από την παραγωγή του καλλιτέχνη της τελευταίας εικοσαετίας. Ο Slíva επηρεάζεται από ποικίλα καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού των αρχών του 20ου αι.  Οι ετερόκλητες τεχνοτροπικές του επιρροές σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα θέματα των έργων του, που αφορούν τις χαρές της ζωής, τη μουσική, τον έρωτα, τα καφέ ως χώρους κοινωνικών συνευρέσεων, προκαλούν τον θεατή σε πολύσημες και προσωπικές αναγνώσεις.    (Αίθουσα Θάλεια)      
-Η τρίτη έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στον Franz Kafka (1883 – 1924), σε έναν από τους σημαντικότερους μοντερνιστές λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Ο Kafka ήταν εβραϊκής καταγωγής, έζησε όμως και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του στην Τσεχία. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι κυριότεροι σταθμοί της ζωής και του λογοτεχνικού έργου με τη βοήθεια πλούσιου φωτογραφικού υλικού. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφικές αποτυπώσεις των κυριότερων μνημείων πολιτισμού της Τσεχίας που έχουν ανακηρυχθεί ως μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από την Unesco. (Αίθουσα Ερατώ).