Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Συνεδρίαση μονομάχων ήταν η σημερινή για το χρηματιστήριο Αθηνών, αφού το σφυροκόπημα που δέχτηκε η ΔΕΗ,
αλλά και αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι, αντισταθμίστηκε ελαφρώς από το άλμα αφενός της Coca Cola και αφετέρου των Eurobank και Εθνικής.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,78% στις 815,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 808,60 μονάδων (-1,67%) και 821,47 μον. (-0,11%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 32 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 35 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,41%, στις 2.138,82 μονάδες, ενώ στο -1,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.240,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,92% στις 984,41 μονάδες.
Σαν να μην έφτανε η περίπτωση της Folli Follie, η οποία έχει επισκιάσει κάθε ψήγμα αισιοδοξίας που επικρατούσε τον προηγούμενο μήνα στην αγορά, ήρθε τις τελευταίες ημέρες και η ΔΕΗ, η οποία έχει χάσει με τη σημερινή της πτώση πάνω από το 1/5 της αξίας της. Οι δύο τίτλοι βρέθηκαν και σήμερα στο επίκεντρο των πωλητών, κλείνοντας με απώλειες 9,47% και 3,73% (περιορίστηκαν στο τέλος) αντίστοιχα.
Φαίνεται ότι η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με τον κακό εαυτό αρκετών εισηγμένων, αφού τις τελευταίες ημέρες η επίδοση της οικονομίας και οι προοπτικές της μεταμνημονιακής Ελλάδας έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, υπό το βάρος των επιχειρηματικών νέων που έρχονται στο προσκήνιο. Αυτό είναι το σχόλιο χρηματιστηριακής πηγής στο Capital.gr, το οποίο μάλιστα δεν κρύβει τον προβληματισμό του για συγκεκριμένους τίτλους.
Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια πηγή τονίζει ότι η αγορά έδειξε ότι μπορεί να σταθεί πάνω από τις 800 μονάδες, ή τουλάχιστον να μην απειλήσει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της, αλλά το πλήγμα που μπορεί να υποστούν δεικτοβαρείς μετοχές ίσως εν ευθέτω χρόνω να αποτυπωθεί και σε επίπεδο δεικτών.
Άλλωστε, ακόμη και το μέχρι πρότινος στήριγμα από τα ελληνικά ομόλογα έχει μετατραπεί σε πίεση, όσο το κλίμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό διατηρείται "απαγορευτικό" προς το παρόν για τα όποια σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές.
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου, η υπόθεση της Folli Follie έχει δημιουργήσει κραδασμούς και στα ομόλογα μετά τις μετοχές, τραυματίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βάζοντας φρένο στις αγοραστικές διαθέσεις, ενώ στο διεθνές περιβάλλον – και κυρίως στην ευρωζώνη – οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία κρατούν τους επενδυτές σε στάση αναμονής, τη στιγμή που αυτή η εβδομάδα είναι γεμάτη από νέες εκδόσεις ομολόγων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Έτσι, οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου συνεχίζουν να διαμορφώνονται πάνω από το 4% και στο 4,044% με άνοδο 0,72% από τα επίπεδα της Παρασκευής. Στο 3,056% με άνοδο 0,76% κινούνται οι αποδόσεις στο 5ετές ομόλογο, ενώ σταθερά και κοντά στο 3,7% διαμορφώνεται το yield στο 7ετές.
Στο ταμπλό τώρα, εκτός των ΔΕΗ και Folli Follie, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 3,14%, με τις Μυιτληναίο, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ να καταγράφουν πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Jumbo, Motor Oil, Σαράντης, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, το +2,53% της δεικτοβαρούς Coca Cola "μάζεψε" τις απώλειες τόσο του γενικού δείκτη όσο και του FTSE 25, με τα ανώτερα του 1% κέρδη των Eurobank, Εθνικής και Grivalia να λειτουργούν υποστηρικτικά. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.
http://www.capital.gr/