Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Πρόγραμμα Συλλογής Μεταχειρισμένων ειδών Ένδυσης και Υπόδησης

Ο Δήμος Βέροιας προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και
υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κλπ.) μέσω της ανάπτυξης δικτύου ειδικών κάδων συλλογής.
Η συγκεκριμένη δράση εγκρίθηκε με την υπ΄αριθ. 48/2018 (ΑΔΑ: ΨΠΩΘΩ9Ο-ΞΒΑ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.
Η υλοποίηση προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης θα έχει τα εξής αναμενόμενα οφέλη για τον Δήμο:


• Μείωση των οικιακών αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σε ποσοστό περίπου 6%, με αποτέλεσμα πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
• Συμμόρφωση με το εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και κατ΄ επέκταση το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης του Δήμου.
• Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών.
• Ενίσχυση της Τράπεζας ενδυμάτων του Δήμου για την υποστήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καλούνται ενδιαφερόμενες εταιρίες να αναλάβουν, σε συνεργασία με τον Δήμο, την ολοκληρωμένη διαχείριση του ρεύματος των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών και ειδικότερα:
1. Να εγκαταστήσει τους ειδικούς κάδους (15 κατ’ ελάχιστον) σε σημεία που θα υποδείξει ο Δήμος.
2. Να εγκαταστήσει επιπλέον κάδους, εφόσον ο Δήμος κρίνει ότι είναι εφικτό και σκόπιμο να επεκταθεί το Δίκτυο.
3. Να παρέχει στο Δήμο κάθε στοιχείο σχετικά με την αποκομιδή των κάδων, συμπεριλαμβανομένης αναλυτικής κατάστασης στατιστικών πινάκων.
4. Να συνεργάζεται με κατασκευαστική εταιρεία, της οποίας η έδρα θα βρίσκεται στην Ελλάδα όσον αφορά την κατασκευή των κάδων.
5. Να τοποθετήσει στους κάδους ειδικό αντικλεπτικό σύστημα με συγκεκριμένο κωδικό (password) για επιπλέον ασφάλεια.
6. Να διαθέτει εγκατεστημένο, οργανωμένο και εκτεταμένο δίκτυο κάδων αποκομιδής στην ευρύτερη περιφέρεια της Ελλάδας με αποδεδειγμένη διεθνή και εγχώρια εμπειρία.
7. Να διαθέτει επαρκή στόλο οχημάτων για την εγκατάσταση των κάδων για την τακτική συλλογή του περιεχομένου τους, και την άμεση επισκευή ή αντικατάσταση τους όποτε χρειαστεί.
8. Την προδιαλογή των συλλεγόμενων υλικών με στόχο την επιστροφή των επαναχρησιμοποιήσιμων ενδυμάτων στην Τράπεζα Ενδυμάτων του Δήμου.
9. Την προώθηση των μη επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών προς ανακύκλωση.
10. Την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Προτάσεις μπορούν να υποβληθούν στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας – Πολ. Προστασίας, Μητροπόλεως 55, Βέροια, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018.
Πληροφορίες: Γκαράνη Βούλα, τηλ: 2331350615, e-mail: garani@veria.gr
Ο Αντιδήμαρχος
Καθαριότητας – Ανακύκλωσης – Περιβάλλοντος –
Πολιτικής Προστασίας
Παπαδόπουλος Βασίλειος