Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Θανάσης Παπαγεωργίου: Περιβαλλοντικός βιασμός στα Πιέρια

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έκπληκτοι παρακολουθούμε την εξέλιξη του σχεδίου για τον περιβαλλοντικό βιασμό του ιστορικού και ομορφότερου βουνού της Ευρώπης, τα Πιέρια.

Στο βουνό του Πιερίδων Μουσών, το καλύτερο μπαλκόνι του Θερμαϊκού, σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.

Κανένας όμως από του αρμόδιους – αναρμόδιους δεν μπήκε στον κόπο να αναλογιστεί τις επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος.  Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να γνωρίσει αυτόν το τόπο και να μετρήσει τη σχέση κόστους – οφέλους από το ως άνω εγχείρημα.

Η επίκληση του επιχειρήματος για ανάπτυξη, συσκοτίζει την αλήθεια και υποκρύπτει απόψεις που το μόνο που εξυπηρετούν είναι το ιδιωτικό συμφέρον, χωρίς να σταθμίζει το μέλλον του τόπου και του περιβάλλοντος.

Εν τω μεταξύ έχοντας απόλυτη γνώση, αλλά και περιδιαβαίνοντας τη χώρα πουθενά δεν συναντάμε παρόμοιο εγχείρημα επέμβασης στο δάσος.  Παντού και πάντα οι ανεμογεννήτριες εγκαθίσταται σε περιοχές και υψόμετρα όπου δεν υπάρχει δάσος.

Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι στο ίδιο βουνό ενώ κατά τη γνώμη μας υπήρχαν και υπάρχουν άλλες λύσεις που δεν βιάζουν το δάσος, αυτές δεν αξιολογήθηκαν, δεν συζητήθηκαν για λόγους χαμηλού κόστους της επένδυσης και μεγάλου οφέλους για τους επίδοξους επιχειρηματίες.

Καλώ όλους όσους πρωταγωνιστούν και είναι θεσμικά υπεύθυνοι έστω και την ύστατη στιγμή να αναλογιστούν το λάθος, τις ευθύνες τους και να αλλάξουν γνώμη, συμπεριφορά και αποφάσεις για να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο.


25-4-2018
Θανάσης Παπαγεωργίου
Πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας