Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΕΕ και Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο

[EPA/OLIVIER HOSLET]
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για επέκταση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, κατέληξαν Ε.Ε. και Μεξικό.
Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους όρους της συμφωνίας του 2000, «σχεδόν όλα τα διμερή εμπορεύματα θα είναι αφορολόγητα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων», ανέφερε σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο κεφάλαιο για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη, το οποίο θέτει τα υψηλότερα πρότυπα εργασίας, ασφάλειας, περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών.
Επιπλέον, εισάγει νέο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και ενισχύει τις ενέργειες της ΕΕ και του Μεξικού για την κλιματική αλλαγή, -ιδίως τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν και οι δύο πλευρές στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.
Η συμφωνία ΕΕ-Μεξικού επιτεύχθηκε μετά από «μήνες έντονων διαβουλεύσεων», δήλωσε ο Επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν και ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Ildefonso Guajardo Villarreal.
Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των Ισπανών ελαιοπαραγωγών δεν στρεβλώνει το εμπόριο, ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και ΗΠΑ.
«Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η ΕΕ και το Μεξικό έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων του 21ου αιώνα», υπογράμμισε η Επίτροπος για το Εμπόριο, Cecilia Malmstrom.
«Η σημερινή συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλους εταίρους ότι είναι δυνατόν να εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες εμπορικές σχέσεις όταν και οι δύο εταίροι έχουν μια σαφή πεποίθηση για τα πλεονεκτήματα του ανοίγματος και του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Guajardo τόνισε ότι η συμφωνία θα δώσει στο Μεξικό καλύτερες δυνατότητες εξαγωγής για προϊόντα, όπως χυμό πορτοκαλιού, τόνο, σπαράγγια, μέλι, καθώς και «δίκαιη πρόσβαση» για προϊόντα με βάση το κρέας.
Αντίστροφα, εγγυάται στο Μεξικό φθηνότερη πρόσβαση στα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τυριών, του γάλακτος σε σκόνη, του χοιρινού κρέατος και της σοκολάτας.
Επιπροσθέτως, προβλέπεται προστασία των «γεωγραφικών ενδείξεων» για ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Οι ενδείξεις αυτές προστατεύουν τα γεωργικά προϊόντα – για παράδειγμα, υπαγορεύοντας ότι ο όρος «σαμπάνια» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αφρώδη οίνο από τη βόρεια Γαλλία.
Μέρκελ: «Θετική εξέλιξη για την Ευρώπη»
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ωφελήσει το Μεξικό, την Ευρώπη και τη Γερμανία.
«Ως προς  το τεχνικό σκέλος, η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα, αλλά πραγματικά πρόκειται για θετική εξέλιξη τόσο για την Ευρώπη και τη Γερμανία, όσο και για το Μεξικό», δήλωσε η κ. Μέρκελ στην τελετή έναρξης της εμπορικής έκθεσης του Ανόβερου στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Μεξικού Enrique Peña Nieto.