Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΟΤΑΝ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΚΑΡΙΕΡΑ…

ΟΤΑΝ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΚΑΡΙΕΡΑ… ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΦΩΧΕΙΑΣ ΤΩΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ –ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια κινητικότητα των στελεχών της <<εθελοντικής ομάδας δράσης>>, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, για  να αποκτήσει θεσμικό ρόλο, που δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που ευαγγελιζόταν μέχρι τώρα.
Τα περί οριζόντιας συλλογικής ιεραρχίας, αυτοργανωσης, κινηματική δράση, που σε αυτή την λογική, την ακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας σε πολλές δράσεις της.
 Χωρίς να δίνουν λόγο πουθενά, μόνο σε στενό πυρήνα που βρίσκεται γύρω από τα στελέχη της <<εθελοντικής ομάδας δράσης>>, επικαλούνται αυθαίρετα όπως το χουν κάνει και παλιότερο, δήθεν λαϊκή απαίτηση, να κατέβουν στο στίβο των επερχόμενων  δημοτικών -  περιφερειακών εκλογών.
Μάλιστα προωθούν σαν μια <<πρωτοποριακή>> πρόταση, την δημιουργία αντιδημαρχίας αλληλεγγύης που αυτοί θα διοικούν  ( λες και δεν υπάρχουν σε άλλους δήμους τέτοιες αντιδημαρχίες ), και εκεί θα συμπεριληφθούν όλες οι δομές της <<εθελοντικής ομάδας δράσης>>, που οργανώθηκαν από εκατοντάδες πολίτες που πίστεψαν στην ανιδιοτελή προσφορά, την κοινωνική συμμετοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη, την δράση των πολιτών από τα κάτω και άλλα τέτοια, που διακήρυττε μέχρι τώρα η <<εθελοντική ομάδα δράσης>>.
Στο σκεπτικό τους είναι να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας,( αργότερα θα επικαλεστούν δικούς τους ανθρώπους να βάλουν  στις θέσεις αυτές, στο όνομα ότι έχουν  την  <<εμπειρία>>, γιατί δεν νομίζω μέσο ΑΣΕΠ να διεκδικήσουν θέσεις),  δηλαδή επαγγελματίες εθελοντές, που πλέον και κάτω από μια θεσμική διοίκηση, όπως θα είναι μια αντιδημαρχία και κουμάντο θα κάνουν αυτοί, θα διεκπεραιώνουν  << έργο >> .
Και μας ενημερώνουν που θυμίζει κάτι σαν συναλλαγή, όποιος συνδυασμός αποδεχτεί αυτό το πλαίσιο θα κατεβάσουν υποψηφίους τους σε αυτόν τον  συνδυασμό.
Βέβαια να πούμε εδώ και κάτι μήνες η <<εθελοντική ομάδα δράσης>> έχει μετατραπεί σε μην κερδοσκοπική οργάνωση ( άραγε που λογοδότησαν για αυτό, ρητορικό το ερώτημα ),  έφτιαξαν καταστατικό και ένα Δ.Σ., όταν οι ίδιοι κάτι μήνες πιο πριν,  παινευόταν ότι  ήταν μια οριζόντια εθελοντική οργάνωση, ότι δεν είχαν Δ.Σ. και καταστατικό και ότι συλλογικά έπαιρναν τις αποφάσεις για τις δράσεις  τους και η κάθε ομάδα δράσης είχε την αυτοτέλειας της.
Αλήθεια τι άλλαξε τους τελευταίους μήνες?
Η <<εθελοντική ομάδα δράσης>> μάλλον εκτιμά ότι <<ωρίμασαν>> τα πράγματα για να ενσωματωθεί πλήρως σε ένα πολιτικό πλαίσιο , έναν διοικητικό μηχανισμό, μακρύ χέρι της εκάστοτε  αστικής κυβέρνησης, γιατί έτσι  έχουν μετατραπεί οι δήμοι τα τελευταία 20 χρόνια με τις αλλαγές λειτουργιών των θεσμικών τους πλαισίων και φαίνεται αυτό δεν ενοχλεί καθόλου τα στελέχη της << εθελοντικής ομάδας δράσης >>. 
Δεν τους ενδιαφέρει αν οι δήμοι μετατρέπονται σε φορομπηχτικοί μηχανισμοί, αν το κράτος  μεταφέρει στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς κονδύλια και αλλά εργαλεία, για να προχωρήσει ποιο ευέλικτα και γρήγορα  οι ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, αν γενικεύονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης μέσω των δήμων, για να ανακυκλώνεται η ανεργία και η φτώχεια.
Παρά μόνο να είναι αυτή σε οποιοδήποτε συνδυασμό, αρκεί να τους κάνουν αντιδημάρχους. Αν αυτό το σκεπτικό δεν είναι τυχοδιωκτισμός, τότε τι είναι?
Η <<εθελοντική ομάδα δράσης>> με σχέδιο και βήμα -  βήμα, θέλει να πάρει πιο ενεργό μέρος και από άλλη θέση στην πολιτική  του εξωραϊσμού  της φτώχειας, της λαϊκής δυστυχίας, της υπονόμευσης των κοινωνικών υπηρεσιών.
Εξάλλου στελέχη της, θιασώτες της Ε.Ε. και  του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που κάθε τόσο βρίσκονται εκεί και καμώνονται για αυτό, δρουν σαν πλασιέ της πολιτικής του <<επαγγελματικού εθελοντισμού>>,  που προωθεί σχεδιασμένα η Ε.Ε. σε όλα τα μέλη – κράτη της.  
Για να συγκροτηθεί  σε περιόδους κρίσης και ύφεσης της καπιταλιστικής οικονομίας, ένα νέος μηχανισμός διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα έχει και τον φερετζέ της << κοινωνικής >> συμμέτοχης, αφήνοντας ανέγγιχτα τα οικονομικά βάθρα, που γεννούν και αναπαράγουν την λαϊκή δυστυχία και φτώχεια, ως προϋπόθεση, για την διαιώνιση του βάρβαρου – απάνθρωπου αυτού συστήματος.
Σήμερα η <<εθελοντική  ομάδα δράσης>> διευκολύνει σε αυτή την κατεύθυνση όλα τα σχήματα και πολιτικά υποκείμενα που υπερθεματίζουν σαν μονόδρομο την καπιταλιστική οργάνωση της οικονομίας  και δίνει χέρι βοηθείας, για να αναβαθμίσουν τα εργαλεία τους, για την διαχείριση αυτής της πολιτικής, προς όφελος του συστήματος και των κοινωνικών δυνάμεων που κυριαρχούν   στο επίπεδο της οικονομίας και είναι η αληθινή εξουσία.
Το όλο σκεπτικό της <<εθελοντικής ομάδας δράσης>> δεν είναι καθόλου συνεπές με τις διακηρύξεις της, που για αυτό την ακολούθησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας και συμμετείχαν στις δράσεις της.
Βέβαια δεν είναι πρώτη  φορά που άλλα διακήρυττε σαν πλαίσιο αρχών και άλλα έκανε παίζοντας πολιτικά παιχνίδια.
Πολλές φορές δρούσε έμμεσα, συγκαλυμμένα, για πολιτικά υποκείμενα, έδινε χώρο  σε ιδιοτελείς συμπεριφορές, που αξιοποίησαν την επιρροή που είχε σαν  <<εθελοντική ομάδα δράσης>>.
Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις δράσεις της ομάδας και ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένα από στελέχη της <<εθελοντικής ομάδας δράσης>>.
Η  <<εθελοντική ομάδα δράσης>>  την ώρα που διακήρυττε <<πολίτες από τα κάτω και κοινωνική δράση>>, την ίδια ώρα έστηνε τις πλατείες των <<αγανακτισμένων>>,  παίζοντας τον ρόλο του αποσυμπιεστή   της λαϊκής οργής, του λαϊκού θυμού, από τις αντιλαϊκές πολιτικές και επιλογές και κατεύθυνε τον κόσμο πολιτικά, μέσα από το ψευδεπίγραφο σύνθημα << ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ >> από τις πλατείες. Με τέτοια συνθήματα δόθηκε ζωτικός χώρος δράσης στους φασίστες και τους ναζί της << χρυσής αυγής >>.
Γιατί οι πλατείες έδρασαν σαν χώρος εκτόνωσης του λαού και στάθηκαν  όχι τυχαία, εχθρικά από τους εμπνευστές και οργανωτές της, απέναντι  από το  οργανωμένο λαϊκό κίνημα.  Για αυτό και είχε τόσο μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ των καπιταλιστών , γιατί απολιτικοποιούσε τη λαϊκή πάλη, ήθελε να αποβάλλει το ταξικό πρόσημο από αυτήν, να εγείρει τα αντιδραστικά αντανακλαστικά του λαού, μέσου ενός ανεπεξέργαστου στείρου θυμικού, που είχε αντικειμενική βάση.
 Δεν είναι μόνο η πλατεία των αγανακτισμένων.  Η  << εθελοντική ομάδα δράσης >> είχε πάρει επάνω της την εκστρατεία του ψεύτικου << ΟΧΙ >> από το δημοψήφισμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ,  ήταν  οργανώτρια αυτής της εκστρατείας στον νομό και υπέρμαχη του κίβδηλου << ΟΧΙ >>  και δεν χρειάζεται να γράψω παραπάνω για εκείνα τα συμβάντα.
Η << εθελοντική ομάδα δράσης >> αξιώνει να γίνει θεματοφύλακας ντιρεκτίβας της Ε.Ε. της λεγόμενης << τρίτος τομέας της οικονομίας >> , δηλαδή ως δράση εθελοντών και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων ( ΜΚΟ ) με το ιδιωτικό κεφάλαιο σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, κ.α.
Η προσπάθεια αυτή περνάει μέσα από τις τοπικές διοικήσεις , τους δήμους.  Αυτό που επιδιώκει η << εθελοντική ομάδα δράσης >>.
Για να υπάρξει παρέμβαση κρατικών και διακρατικών μηχανισμών όπως η Ε.Ε. για να ελέγξει  και να κατευθύνει τη διάθεση για κοινωνική προσφορά και δράση μέσω του << εθελοντισμού >> προς όφελος των δυνάμεων της αγοράς και  του κέρδους.
Αυτός ο στόχος συνοδεύεται με την αστική προπαγάνδα να δώσει χαρακτηριστικά μιας μορφής πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής , χτυπώντας με όλους τους τρόπους ( ιδεολογικά – πολιτικά – προπαγανδιστικά – οργανωτικά – οικονομικά ) τις κλασικές μορφές οργάνωσης και συμμετοχής, τους φορείς του εργατικού -  λαϊκού κινήματος, σωματεία, συλλόγους και κυρίως εκείνα που έχουν ταξική κατεύθυνση και ταξικό περιεχόμενο στην δράση τους.
 Και σε αυτό η ηγεσία της  << εθελοντικής ομάδας δράσης >> έχει δώσει  διαπιστευτήρια.
Σαββίδης Παναγιώτης