Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Εκστρατείες Ecomobility & Freemobility – Τα παιδιά προτείνουν, εμείς ακούμε;

 Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης η παρουσίαση των διαγωνιζόμενων μαθητών  των
εκστρατειών  Ecomobility και Freemobility. Το Ecomobility απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων Γενικής Αγωγής όλης της χώρας και το Freemobility σε μαθητές Ειδικής Αγωγής. Οι μαθητές δουλεύουν ομαδικά χωρίς την καθοδήγηση άλλων, καταγράφουν προβλήματα της πόλης τους σχετικά με τη μετακίνηση και την προσβασιμότητα, ενώ στη συνέχεια καταθέτουν τις προτάσεις τους. Στην Κατερίνη διαγωνιζόμενα σχολεία για το Ecomobility ήταν τα Εκπαιδευτήρια Πλάτων, που συμμετέχουν για 10η συνεχή χρονιά στην καμπάνια αυτή και για το Freemobility το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και το Ενιαίο Επαγγελματικό Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο.
Σε γενικές γραμμές οι μαθητές όλων των σχολείων παρατήρησαν για άλλη μια φορά στην πόλη της Κατερίνης τα προβλήματα, τα οποία και οι διαγωνιζόμενοι προηγούμενων ετών είχαν καταγράψει, αλλά και που εμείς ως ποδηλάτες διαπιστώνουμε και βιώνουμε καθημερινά. Οι μαθητές λοιπόν εντόπισαν και πάλι κακές υποδομές (δρόμους με τεράστιες λακκούβες και λιμνάζοντα νερά, σπασμένα πεζοδρόμια, κακοφτιαγμένες ράμπες, σβησμένες διαβάσεις πεζών), έλλειψη ποδηλατοδρόμων  για την ασφαλή πρόσβασή τους στα σχολεία και στο κέντρο, αναρχία στο παρκάρισμα (επάνω σε πεζοδρόμια, ράμπες πεζοδρομίων, διαβάσεις πεζών), καθώς και σημαντική έλλειψη αστυνόμευσης ως προς την τήρηση του ΚΟΚ.


Ειδικότερα, οι μαθητές των σχολείων Ειδικής Αγωγής εστίασαν στην έλλειψη προσβασιμότητας στην πόλη: στα πεζοδρόμια (όπου υπάρχουν φυσικά), τους δρόμους, τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, επιχειρήσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπου και να κοιτάξεις θα διαπιστώσεις μία προκλητική αδιαφορία στην πράξη για άτομα με δυσκολία στην κίνηση, με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία, υπερήλικες, εγκύους, μητέρες με καρότσια.  Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου πρότειναν στο Δήμο Κατερίνης να εγκαταστήσει μια κούνια για αναπηρικά αμαξίδια στην υπό διαμόρφωση νέα πλατεία της πόλης μας, μια πρόταση που συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό. Οι μαθητές του Γυμνασίου Πλάτων πρότειναν ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που να ενώνει τα σχολεία της Κατερίνης με το κέντρο, μία διαδικτυακή εφαρμογή για εξεύρεση θέσης στάθμευσης, όπως επίσης και τη λειτουργία ενός Eco-Bus.
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που αναφέρθηκαν, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο Δήμος Κατερίνης όσον αφορά τις υποδομές αλλά και την έλλειψη βούλησης και πρωτοβουλίας για τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα, αλλά και οι φορείς αστυνόμευσης για την έλλειψη ελέγχων σε μία σειρά παραβάσεων, που δυσκολεύουν την ελεύθερη κίνηση των πολιτών. Το μεγαλύτερο ωστόσο μερίδιο ευθύνης το έχουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, που με την ανευθυνότητά μας και την παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας και τους νόμους, δυσχεραίνουμε καθημερινά τη ζωή των υπολοίπων. Ερμηνεύουμε τα πάντα σύμφωνα με τη δική μας λογική και το ατομικό μας συμφέρον καλυπτόμενοι πάντα πίσω από την παρανομία των άλλων, πίσω από ένα «δε βαριέσαι» και πάντα  «για λίγο ποιον ενοχλώ;» . Όλοι μας είμαστε μάρτυρες  ενός οδηγού που παρκάρει για λίγο σε θέση αναπήρων, μπροστά σε μία ράμπα ή πάνω σε διάβαση πεζών, όλοι μας έχουμε δει κάποιον να σταματάει στη μέση κεντρικών δρόμων για να πάρει έναν καφέ ή  κάποιον να παρκάρει όπου θέλει απλά και μόνο γιατί το κάνουν και κάποιοι άλλοι κι έχει εξασφαλισμένη την ατιμωρησία. Οι άνθρωποι όμως δύσκολα βλέπουν τα στραβά μόνοι τους  και δε διορθώνονται, παρά μόνο όταν ο έλεγχος και η τιμωρία είναι έννοιες υπαρκτές και εφαρμόσιμες.
Για άλλη μια φορά τα παιδιά μίλησαν. Ανέδειξαν πάλι τα ίδια χιλιοειπωμένα προβλήματα και κατέθεσαν αξιόλογες προτάσεις. Ας υπάρξουν επιτέλους και  κάποιοι που θα τους ακούσουν και θα τις κάνουν πράξη.
Όχι αύριο. Σήμερα.

Για την Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο