Ξεκίνησε το διεθνές διήμερο συνέδριο «Επι-στροφή στη Βρύση» που διοργανώνει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS για την προώθηση της αξίας
του νερού της βρύσης ως περιβαλλοντικού, δημόσιου αγαθού και φυσικού πόρου. Στο συνέδριο, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, σε συνεργασία με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων συμμετέχουν θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών συλλόγων.
Στόχος της εκστρατείας «Επι-στροφή στη Βρύση» είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για την υψηλή ποιότητα του νερού βρύσης και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και την κουλτούρα τους σε σχέση με την χρήση του. Προσδοκία της εκστρατείας είναι η στροφή των πολιτών από την κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών σε νερό της βρύσης και η ενεργοποίηση τους έτσι ώστε να ασκήσουν πιέσεις για τοποθέτηση περισσότερων βρυσών σε δημόσιους χώρους. Η διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Χριστίνα Κονταξή, παρουσίασε μια έρευνα που έδειξε πως αν οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό βρύσης αντί εμφιαλωμένο τότε τα νοικοκυριά της ΕΕ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον η κ. Κονταξή τόνισε πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι αρκετά σημαντική και η ωφέλεια που θα έχει το περιβάλλον από τη μειωμένη χρήση πλαστικών μπουκαλιών.
Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ιάκωβος Γκανούλης, στάθηκε στο κομμάτι της τιμολόγησης και κοστολόγησης του νερού, που έχει να κάνει με την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και καλής ποιότητας νερού στις ασθενέστερες ομάδες. Ο κ. Γκανούλης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της υπερκατανάλωσης πού κάνουν κάποιοι χρήστες, όπως αυτοί που διαθέτουν πισίνες.
Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, εκπροσωπώντας την Ένωση, εστίασε στο δημόσιο χαρακτήρα του νερού και στη διασφάλιση της επάρκειας της καλής ποιότητας του, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συστηματική παρακολούθηση του νερού με τη συνδρομή πιστοποιημένων εργαστηρίων. Επίσης υπογράμμισε την αξία της επαναχρησιμοποίησης του νερού, αλλά και άλλες καλές πρακτικές που υπάρχουν σχετικά με την εξοικονόμησή του, όπως τα έργα υδρονομίας, η εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών και η μείωση των διαρροών. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η εκστρατεία να μην περιοριστεί στην Αττική αλλά να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα
Η αντιδήμαρχος Αθηναίων Λενιώ Μυριβήλη, στην ομιλία της, «χτύπησε» το καμπανάκι κινδύνου, επισημαίνοντας πως η Αθήνα για τα επόμενα χρόνια βρίσκεται στο 5% των πιο ευάλωτων ευρωπαϊκών πόλεων όσον αφορά στην ξηρασία και τον καύσωνα. Επιπλέον μίλησε για τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της πόλης της Αθήνας σχετικά με το νερό, στο πλαίσιο των οποίων ενέταξε και τη συνεργασία με το πρόγραμμα «Επι-στροφή στη βρύση». Ακόμα ανακοίνωσε την τοποθέτηση των τριών πρώτων βρυσών στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής.
Ο Πέτρος Σαμαράς, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής του πολίτη στην εξοικονόμηση του νερού. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμα πως το υδατικό μας αποτύπωμα δεν εξαρτάται μόνο από το νερό που πίνουμε αλλά και από άλλες χρήσεις που κάνουμε, όπως η επιλογή της τροφής μας ή των ρούχων μας, καθώς η παραγωγή όλων αυτών απαιτεί νερό.
Ο δήμαρχος Λάρισας και αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε πως η καλή ποιότητα νερού διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να διατηρήσουν οι εταιρείες ύδρευσης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS, Πατρίτσια Γούργουρα, ανέλυσε τις δράσεις της εκστρατείας «Επι-στροφή στη Βρύση» που στοχεύουν στο να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στο νερό της βρύσης. Ακόμα η κ. Γούργουρα επανέλαβε την ανάγκη να τοποθετηθούν περισσότερες βρύσες σε δημόσιους χώρους.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών προώθησης του νερού βρύσης από το Μπρίστολ, την Λιουμπλιάνα, την Λουκέρνη και το Ταλίν, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες τους που κέρδισαν το «στοίχημα» της ευρείας και απρόσκοπτης χρήσης του νερού βρύσης σε δημόσιους χώρους.
Δ.Σ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://dasarxeio.com/