Πραγματοποιήθηκε στις 20.03.18 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ με προσκεκλημένο τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και oΑντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και ήδη παραιτηθείς από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Φάνης Παπάς και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κα. Γερακίνα Μπισμπινά που τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνει το θεματικό χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Οικονομίας.
Τη συζήτηση απασχόλησε η στρατηγική εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία ο ΣΕΒΕ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά με την πολύτιμη τεχνογνωσία και εξειδίκευσή του, μεταξύ άλλων και με την αξιοποίηση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου. Στο πλαίσιο αυτό Περιφέρεια και ΣΕΒΕ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για την προώθηση και ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της οικονομίας ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναγνωρίζοντας τη σημαντική δυναμική και το έργο του ΣΕΒΕ, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που δίδει στη στενή συνεργασία και συνεχή διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς όπως ο ΣΕΒΕ, για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής της περιφέρειας που παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και έντονη εξωστρέφεια.
Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιεί το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ για τη «Χαρτογράφηση της Εξαγωγικής Δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νομό», η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει σε ποσοστό 16,9% στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας (στοιχεία 2016), ενώ παράλληλα οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 4,1% για το διάστημα 2015-2016, καθώς για το 2016 ανήλθαν στο ποσό των 4,238 δις. ευρώ έναντι 4,070 δις. ευρώ το 2015. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές της περιφέρειας παρουσίασαν μείωση κατά 0,2% στο εξεταζόμενο διάστημα, καθώς το 2016 ανήλθαν σε 5,305 δις. ευρώ έναντι 5,318 το 2015. Αποτέλεσμα των ανωτέρω μεταβολών ήταν η μείωση του εμπορικού ελλείμματος της περιφέρειας κατά 14,4%, καθώς ανήλθε στο ποσό των 1,067 δις. ευρώ το 2016, έναντι 1,247 δις. ευρώ το 2015.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα του επικείμενου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-28.03.18 στη δυτική Θεσσαλονίκη, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σκοπός της Περιφέρειας μέσα από το εν λόγω Συνέδριο είναι να υπάρξει ένας ουσιαστικός αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειας.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην τρίτη κατά σειρά βράβευση της Περιφέρειας για την απορροφητικότητα του νέου ΕΣΠΑ στη βάση της «Έξυπνης Εξειδίκευσης-Smart Specialization».
Αναφέρθηκε ακόμη σε θέματα υποδομών όπως οι οδικοί άξονες, το λιμάνι και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και στην προσπάθεια για μείωση της γραφειοκρατίας στο διοικητικό μηχανισμό της περιφέρειας, στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου του να την καταστήσει την πιο φιλική για την επιχειρηματικότητα περιφέρεια της χώρας. Επίσης στη δημιουργία αυτοτελούς Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας που θα λειτουργήσει ως one stop shop για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.
Iδιαίτερη, τέλος, αναφορά με σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες έγινε:
- στον ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια τομέα της αγροδιατροφής στον οποίο έχει γίνει σημαντική δουλειά με την οργάνωση αυτοτελούς υπηρεσίας προώθησης αγροτικών προϊόντων, την οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, την προώθηση της μακεδονικής κουζίνας και τη σύσταση της ΑΜΚΕ «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κεντρικής Μακεδονίας» όπου συμμετέχουν, πέραν της Περιφέρειας, σχετικοί φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΒΕ
- σε θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις όπως η τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με την εγκατάσταση δραστηριοτήτων στη ΒΙΠΕΘ που εμπίπτουν στην οδηγία SEVEZO III και θέματα χωροταξικά και αδειοδοτικά που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση κενών κτιρίων που υπάρχουν σε πληθώρα λόγω της αποβιομηχάνισης της ευρύτερης περιοχής και τα logistics.