επετείου του 1821, πραγματοποιήθηκε η 27η εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού που συνδιοργανώθηκε από το ΔΗ.ΦΟ.Π.Π.Π.Ο.Υ. τoυ Δήμο Πύδνας - Κολινδρού, την Δημοτική Χορωδία Κολινδρού "Αλέξης Ζορμπάς" και τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Ν. Λούσης" Κολινδρού είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μια επιτυχημένη εκδήλωση, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους με την ποικιλία των δρώμενων.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντώνης Μπιτσιάνης, φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας και το θέμα που ανέπτυξε ήταν:"Οι ήρωες του 1821 ως άνθρωποι και ενδεικτικές όψεις του σύγχρονου πατριωτισμού". Οι εθνικοί αγωνιστές του 1821 ανέφερε, δεν ήταν μόνο ήρωες αλλά και άνθρωποι, με τα πάθη και τις αδυναμίες τους, μα προπαντός με βαθιά συναίσθηση πως η ελευθερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι κάτι το αυτονόητο ούτε χαρίζεται από κανέναν, παρά εξαρτάται από τις δικές μας προσπάθειες και από τους δικούς μας αγώνες, όχι από εξωιστορικές και μυστηριώδεις δυνάμεις. Είναι όμως αναγκαίο να ζει ο άνθρωπος τη ζωή του με έξαρση και πάθος, όπως αυτοί έπραξαν το χρέος τους, γιατί έτσι πραγματώνει τη βαθύτερη ουσία του. Τότε ακριβώς που, όταν γίνεται ήρωας, βγαίνει έξω από τα ανθρώπινα μέτρα και παύει να είναι ένας αδύναμος και ευαίσθητος άνθρωπος. Έτσι όμως γράφεται η ιστορία των λαών, καταχτιέται η ελευθερία, διαφυλάσσεται η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία.
Στη συνέχεια περιέγραψε μερικές μαρτυρίες, ιστορικά ανέκδοτα όπως λέγονται, από την προεπαναστατική και την επαναστατική περίοδο, τα οποία μετέφεραν το ακροατήριο στην ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής εκείνης, παρουσιάζοντας πιο καθαρά τον χαρακτήρα, τη δράση και το ήθος των προσώπων.
Αυτοί οι αγωνιστές υπήρξαν κήρυκες και προσκυνητές της ιδέας της πατρίδας από αγάπη για τον τόπο τους, τον άνθρωπο και τη ζωή. Έτσι, με τη στάση τους αυτή ανέδειξαν την ιδέα του ελληνισμού ως οργανικό στοιχείο της ιστορικής ουσίας και φυσιογνωμίας. Σήμερα, σημείωσε, που η χώρα δοκιμάζεται και πάλι, οφείλουμε με οδηγό τις αρετές της φυλής και τα πεπρωμένα του έθνους, να ανακαλύψουμε έναν νέο πατριωτισμό.
Πέρασαν κατακτητές, ασφαλώς θα έγιναν επιμειξίες, πέρασαν και άλλες γλώσσες, αλλά η ελληνική γλώσσα έμεινε γαντζωμένη στον βραχώδη αυτόν τόπο και η μετεξέλιξή της, η νέα ελληνική, είναι ο μόνος βέβαιος και γνήσιος απόγονος της αρχαίας.
Όταν ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό αυτή η μικρή ελληνική γωνιά, η κρατική μας οργάνωση θεμελιώθηκε σε σύγχρονους διοικητικούς και πολιτικούς θεσμούς, ώστε να σταθεί με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια δίπλα σε άλλα, ίσως πιο ισχυρά και εξελιγμένα, κράτη. Όταν όμως στο όνομα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και κομματικών ανταγωνισμών καθημερινά υπονομεύονται ή καταρρακώνονται θεσμοί, όπως είναι ο θεσμός της δημοκρατίας, με πανάρχαια καταγωγή, είναι βέβαιο πως δεν επιτελούμε και πάλι το πατριωτικό μας καθήκον. Εχθροί, επομένως, της δημοκρατίας και της ευνομούμενης πολιτείας είναι όσοι πιστεύουν σε απόλυτες αλήθειες, όσοι αρνούνται την κριτική, όσοι είναι δογματικά προσκολλημένοι στις ιδέες τους και μάλιστα προσπαθούν να τις επιβάλλουν με τη βία.
Το νεοελληνικό κράτος με τις χρόνιες αδυναμίες και παθογένειές του δίνει άλλοθι σε πολλούς και σε πολλά, όμως περιμένει υπευθυνότητα πρώτα από τους ηγέτες του, που έχουν ασφαλώς την κύρια ευθύνη, αλλά και από τους πολίτες έπειτα. Δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς και αμέριμνοι δραπετεύοντας από τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Ο ελληνισμός ως τρόπος βίου και πολιτισμού με την οικουμενική του διάσταση βρίσκεται στη δίνη εθνικών και διεθνών ρευμάτων. Για να επιβιώσει σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι της Μεσογείου, πρέπει να δυναμώσουμε τη συνείδηση της πατρίδας ως κιβωτό δημιουργίας και ισότητας για όλους αδιακρίτως όσοι κατοικούν σε αυτό τον εξώστη της Ευρώπης, όπου φυσούν οι άνεμοι των ιδεών από Ανατολή και Δύση.
Και κατέληξε: Κανένας, λέει ένας σοφός, δεν μπορεί να χτίσει για λογαριασμό σου το γεφύρι απ’ όπου χρωστάς να περάσεις το ρεύμα της ζωής. Κανένας εκτός από σένα τον ίδιο. Υπάρχουν βέβαια μονοπάτια άπειρα και γεφύρια και ημίθεοι πρόθυμοι να σε περάσουν. Μα θα ζητήσουν πληρωμή τον ίδιο σου τον εαυτό. Στον κόσμο ένας μόνο δρόμος υπάρχει, κι αυτόν κανένας άλλος δεν μπορεί να τον βαδίσει παρά εσύ. Έτσι άλλωστε συμβαίνει και με τους λαούς. Μόνοι τους με βαθιά αίσθηση του ιστορικού και συλλογικού χρέους, με την αναγκαία προετοιμασία και επαγρύπνηση μπορούν να διασφαλίσουν την ελευθερία και την εθνική τους ανεξαρτησία. Γιατί δεν υπάρχει υψηλότερη ευγένεια για έναν λαό από την ιστορική του αθανασία, η οποία εξασφαλίζεται με τον αγώνα του πνεύματος και της αρετής.
Στην εκδήλωση επίσης παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Κολινδρού "Αλέξης Ζορμπάς" και τη Φιλαρμονική Κολινδρού με την καλλιτεχνική επιμέλεια του καθηγητή μουσικής Βαγγέλη Μπουσμαλή, εμπνευστή της εκδήλωσης, οι οποίες ενθουσίασαν το κοινό με την ποιοτική εκτέλεση και ερμηνεία των επιλεγμένων επετειακών μουσικών τους κομματιών.
Οι θετικές κρίσεις και οι εκφράσεις ικανοποίησης για την όλη παρουσίαση της εκδήλωσης που συντόνισε ο Βασίλης Τραούδας, καταδεικνύουν το έκδηλο ενδιαφέρον που δημιούργησε η παραπάνω επιτυχημένη εκδήλωση, αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιες πολιτιστικές δράσεις.
Καλό Πάσχα.