Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ο Δημήτρης Λακασάς, Πρόεδρος του Δ.Σ της Olympia Electronics, ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στον Κολινδρό

 Ο Δημήτρης Λακασάς, Πρόεδρος του Δ.Σ της Olympia Electronics,   ομιλητής σε εκδήλωση στο Κολινδρό. "Παράγω και εξάγω.
Συνεργασία και εξωστρέφεια ως διέξοδος από την κρίση" το θέμα του.


     Σε μια ασφικτικά γεμάτη αίθουσα του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, όσοι παραβρέθηκαν την Κυριακή 11-2-2018, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την 24η κατά σειρά εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, που σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού διοργανώνουν από κοινού για τρίτη κατά σειρά περίοδο. Ομιλητής της εκδήλωσης, τον οποίο παρουσίασε στο κοινό ο συντονιστής της ομάδας Βασίλης Τραούδας, ήταν ο Δημήτριος Λακασάς, Πρόεδρος του Δ.Σ της Olympia Electronics Α.Ε, Επικεφαλής Τhink Τank του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και πρόσφατα εκλεγμένος από διεθνή επιχειρηματικό θεσμό ως "Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς  2017" στη κατηγορία "Καινοτόμος Επιχειρηματίας". 


Η εξαιρετική του εισήγηση με θέμα "Παράγω και εξάγω. Συνεργασία και εξωστρέφεια ως διέξοδος από την κρίση" που ανέπτυξε, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. 


 Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι οι παραγωγικοί φορείς μιας χώρας και κυρίως οι εξωστρεφείς, αυτοί που εξάγουν και παράγουν, είναι αυτοί που μπορούν να οδηγήσουν την κοινωνία και την οικονομία στο φως. Είναι αλήθεια ότι ζούμε εδώ και περίπου δύο δεκαετίες στο σκοτάδι αλλά το σκότος δεν το πολεμάς με το σκότος, στο σκότος απλά ανοίγεις μια χαραμάδα με φως και υπάρχει η ανάπτυξη και η παραγωγή.



Ακούγεται ότι οι παραγωγικοί και εργοδοτικοί φορείς ενδιαφέρονται μόνο για το κόστος εργασίας και μόνο για το ποσοστό φορολόγησης κάτι που δεν ισχύει. Οι παραγωγικοί φορείς ενδιαφέρονται για το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναντίστοιχα  με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και ενδιαφέρονται για ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές, όταν εδώ στην Ελλάδα έχουμε 3 φορές μεγαλύτερους από αυτούς των βόρειων γειτόνων και 2.5 από τον μ.ο. της Ε.Ε.

Υπάρχουν πολλές παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις με έδρα τη βόρεια Ελλάδα, που επιμένουν να διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα, παρόλο που στο εξωτερικό θα απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος χρήματος και περισσότερο ευέλικτο περιβάλλον, δεν θα έχουν τις συνέπειες  του αρνητικού  country risk Ελλάδα της τελευταίας επταετίας.

Στη συνέχεια τόνισε: "Προσωπικά πιστεύω ότι  εδώ γεννήθηκαν οι γονείς μου και οι πρόγονοί μου και εδώ θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου. Δεν είναι πατριωτική κορώνα αυτό. Είναι μια πραγματικότητα στην οποία όλοι μας θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αν δεν λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν θα υπάρχει οικονομία.  Πρέπει όλοι να πιστέψουμε ότι η οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με βάση την πραγματική οικονομία, με βάση τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με πολύ καλή συνοχή μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Διότι και στο δημόσιο τομέα υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα τα οποία όμως είναι μειοψηφία. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μια πραγματική ανάπτυξη και να γίνουμε ένα κανονικό κράτος .

 Για να το αποδείξω αυτό ας κοιτάξουμε όλοι νοητά την παγκόσμια σφαίρα. Θα δούμε πως έχουμε δύο ειδών χώρες και δύο ειδών οικονομίες. Έχουμε εκείνες τις χώρες που έχουν ισχυρή παραγωγή, ισχυρή εξωστρέφεια που ταυτόχρονα έχουν και υψηλή διαπραγματευτική γεωπολιτική και γεωστρατηγική ισχύ. Και από την άλλη έχουμε τις χώρες που είναι εξαρτώμενες οικονομικά, έχουν χαμηλό δείκτη ανοικτής οικονομίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα και δυστυχώς διολισθαίνει χρόνο με το χρόνο, που έχουν πολύ χαμηλή γεωστρατική και γεωπολιτική σημασία".

Και διερωτήθηκε: Τι πρέπει να γίνει όμως για να πάμε στο δια ταύτα; Πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική παραγωγή; Πρέπει να υποκαταστήσουμε τα εισαγόμενα προϊόντα με ελληνικής παραγωγής προϊόντα;
Γιαυτό πρέπει να δώσουμε πραγματική σημασία στα ελληνικά χέρια και τα μυαλά του κλάδου. Πρέπει να υπάρξει σοβαρή ανάσχεση των ελληνικών μυαλών το brain drain και να πάμε στο brain gain. Έχουμε ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα και ταυτόχρονα επιτρέπουμε σε 400.000 νέους να φύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει σαφώς να ενισχύσουμε την παραγωγική και εξαγωγική οικονομία, τις επιχείρησεις που έχουν έδρα και φορολογούνται και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα, εν γνώσει τους, τη στιγμή που είναι 2.5 ως 3 φορές υψηλότερες από αυτές που υπάρχουν στις άλλες χώρες.

Πως λοιπόν γίνεται η εφαρμογή του μοντέλου «Παράγω και Εξάγω» και πως μπορεί να αποτελέσει τη λύση για χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας; Κατ’ αρχήν με το που θα στηριχθούμε στην εθνική παραγωγή και εξωστρέφεια αυξάνουμε την εθνική μας αυτοτέλεια. Γίνεται μια ισχυρή γεωστρατηγική και γεωπολιτική αναβάθμιση. Συμβάλουμε στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και στην αύξηση της απασχόλησης που είναι το πρώτο πρόβλημα της χώρας. Στην βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, στην κοινωνική συνοχή, στη μείωση του κρατισμού, στη διαφάνεια, στην αύξηση των επενδύσεων. Κακά τα ψέματα. Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης θα πρέπει να υπάρχει ένα ελκυστικό τοπίο στην Ελλάδα που θα έχει σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα, να πάμε στη λογική του flat tax rate για μια δεκαετία.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σημείωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόλμησε και το είπε. Τις προηγούμενες δεκαετίες, έρχονταν οι κύπριοι φοιτητές να σπουδάζουν εδώ και τώρα πάμε εμείς στην Κύπρο. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι μια τεράστια αγκύλωση, ένας τεράστιος στρουθοκαμηλισμός. Πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε που τον πρώτο χρόνο που θα λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, που είναι εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έχουμε 400 εκ. ευρώ έσοδα. Έχουμε το παράδειγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και διαπρέπουν και έχουν φοιτητές τους περισσότερους γιους και κόρε πρωθυπουργών και υπουργών της ΝΑ Ευρώπης. Δεν το θέλουμε αυτό. Αλλά γιατί δεν τα θέλουμε όλα αυτά; Γιατί έχει εφαρμοστεί από τη δεκαετία του ΄80 κατά σοβιετικού τύπου κράτος.  Επίσης αναφέρθηκε στην ’’ψυχολογία των μαζών‘’ λέγοντας ότι οι πολιτικοί αντιλήφθησαν, με εναρκτήριο λάκτισμα στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και συγκεκριμένα τις ενέργειες ενός πολιτικού που όλοι καταλαβαίνουμε ποιος είναι, ο οποίος έβαλε τα θεμέλια του λαϊκισμού και του κρατισμού, που ήξερε πολύ καλά πως όταν σερβίρεις στον πολύ κόσμο, στο λαό με γενικότερη έννοια του ρόλου το συναίσθημα και τη λογική, τότε επιλέγεται το συναίσθημα. Και αυτό είναι κακή χρήση κατάληψης και ανακατάληψης της εξουσίας. Λαϊκισμού και κρατισμού. Με τα γνωστά αποτελέσματα που ζούμε σήμερα.

 Επίσης είπε: "Θα πρέπει να προσεγγίσουμε επιχειρήσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και το οποίο απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας χρειάζεται να βρουν σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Και αυτό μπορούμε να το δούμε από το που πηγαίνουν και επενδύουν αυτές οι επιχειρήσεις. Πηγαίνουν και επενδύουν σε χώρες όπως π.χ τη Πολωνία και τη Ρουμανία που κινούνται με ρυθμούς ανάπτυξης 3 και 4% τα τελευταία δέκα χρόνια. Διότι κάτι κάνουν καλύτερα από εμάς. Ας το δούμε. Διότι έχουμε φτάσει ακριβώς σε αυτό που είπε ο Λαφέρ ‘’από ένα σημείο και μετά όσο αυξάνεις τους συντελεστές τότε μειώνεις τα έσοδα’’. Διότι ο επενδυτής είτε θα βρει τρόπο να φοροαποφύγει νομίμως μεταφέροντας την έδρα, γιατί είναι μια πολυεθνική επιχείρηση και δεν αγαπάει την Ελλάδα όπως εμείς, είτε να φοροδιαφύγει, είτε να μην επενδύσει εδώ, είτε απλά να κλείσει την επένδυση που έχει εδώ και να πάει σε μια άλλη χώρα, π.χ. στην Σερβία ή την Ρουμανία. Και δεν σας το λέμε γιατί θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας από τη μείωση της φορολογίας. Θέλουμε να επενδύσουμε στη χώρα που αγαπάμε, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Πρέπει να πιστέψουμε στο τετράπτυχο: Παραγωγή-Εξαγωγές-Τουρισμός-Ναυτιλία. Είμαστε η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη ποντοπόρα ναυτιλία και δεν παράγουμε τίποτα για αυτήν. Αδιαφορούμε για αυτήν την τεράστια αγορά του κόσμου".

Στη συνέχεια ανέφερε για τις αλλαγές του κόσμου που είναι ραγδαίες. Οι υπολογιστές γίνονται καλύτεροι στην κατανόηση του κόσμου. Φέτος ένας υπολογιστής νίκησε  τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο στο στρατηγικό παιχνίδι GO (δέκα χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο). Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ: η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, το ίντερνετ των πραγμάτων (IoT) , οι βιοεπιστήμες, η κωδικοποίηση του χρήματος, οι αλλαγές στον τραπεζικό τομέα αλλάζουν τις κοινωνικές ισορροπίες. Το προηγούμενο κύμα ψηφιακής παγκοσμιοποίησης έβγαλε από τη φτώχεια εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις χώρες χαμηλού κόστους. Το νέο κύμα παγκοσμιοποίησης με νέους κλάδους, νέας μορφής επιχειρήσεων, νέες δεξιότητες των εργαζομένων αποτελεί τη μεσαία τάξη στις κοινωνίες που θα προετοιμαστούν, και πρέπει να είμαστε μια από αυτές.

Και κατέληξε με τη πρόταση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εισέλθει στην ψηφιακή εποχή. Όσοι επιμένουν στην ήδη εξαντλημένη ρητορική του 20ου αιώνα, θα βλέπουν τους καλύτερους να φεύγουν και τις επενδύσεις να ελαχιστοποιούνται. Ας ρίξουμε μια άναρχη και ενδεικτική ματιά στον πλανήτη μας:  Τα ιατρικά ρομπότ αλλάζουν την πραγματικότητα στην ιατρική και τη ζωή των ανθρώπων. Οι αλλαγές στην παιδεία είναι συγκλονιστικές. Μπορεί κάποιος από την Ινδονησία να παρακολουθεί μαθήματα στο ΜΙΤ ενώ σε πολλές χώρες τα παιδιά μαθαίνουν κώδικα προγραμματισμό. Στα αεροδρόμια και τις τράπεζες θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά με την αυτοματοποίηση. Η ταυτόχρονη διερμηνεία από μηχανές αλλάζουν τα δεδομένα στις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τις μεταξύ μας σχέσεις. Στον αγροτικό τομέα οι χώρες που εκτοξεύονται, χρησιμοποιούν εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία εξασφαλίζοντας επάρκεια τροφίμων, ισχυροποιώντας τις εξαγωγές. Το χρήμα κωδικοποιείται με απρόβλεπτες εξελίξεις. Η συνεργατική οικονομία και gig economy (οικονομία με το κομμάτι) αλλάζουν την αγορά εργασίας. Η Airbnb επηρεάζει το εισόδημα των ατόμων, η taxibeat αλλάζει τη λογική των ταξί ενώ η Ubber έχει το μεγαλύτερο τζίρο. Η διαφορά στον αιώνα μας είναι ότι οι ταχύτητες είναι σαρωτικές. Η απάντηση για επιχειρήσεις, άτομα και κυρίως χώρες είναι η προετοιμασία και προσαρμογή ή περιθωριοποίηση. Εθνικό Σχέδιο Ψηφιακής Πρωτοπορίας σημαίνει κίνητρο επιστροφής για όσους έφυγαν και ελπίδα για όσους παλεύουν εδώ. Συνεπώς με αυτές τις νέες προκλήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη δεκαετία διότι έχουμε μείνει πίσω αλλά το δυναμικό μας είναι τέτοιο που μπορεί να ανταποκριθεί έστω και τώρα.

Συγκινητική ήταν επίσης και η επίδοση αναμνηστικού κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στον Κώστα Μαντίκο,  ως έναν από τους πρώτους Κολινδρινούς μετανάστες της Αυστραλίας που διαμένει και στον Κολινδρό. Στο πρόσωπό του τιμήθηκαν και οι υπόλοιποι που πριν από 64 χρόνια, στις 17-2-1954,  πάτησαν το πόδι του στη μακρινή Αυστραλία. Αυτοί ήταν ο Θανάσης Σολοποτιάς του Θωμά, ο Πολύδωρος Κουκουμάπας του Κώστα και ο αδελφός του τιμώμενου ο Στράτος Μαντίκος.                                       Αυτοί οι πρώτοι μετανάστες, πρέπει να ήταν φτιαγμένοι από ξεχωριστή πάστα που πήραν την απόφαση να διασχίσουν θάλασσες και απειλητικούς ωκεανούς και να ρίξουν ρίζες σ' ένα άγνωστο κόσμο χωρίς εφόδια, χωρίς ελπίδες επιτυχίας.
Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11.00' στην Αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού με:
ΘΕΜΑ:"Η Βιολογική Γεωργία ως υπόσχεση για το μέλλον της Γεωργίας» και
ΟΜΙΛΗΤΗ: τον Δημήτρη Χαραντώνη, γεωπόνο, εξειδικευμένο στη βιολογική φυτοπροστασία και ερευνητή στα ωφέλιμα έντομα της ελληνικής πανίδας.