Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Το κάψιμο των Κέδρων στο Λιτόχωρο (Γ’μέρος) - Η αναβίωση του εθίμου

Από μόνο του το γεγονός πως συζητάμε σήμερα για την αναβίωση του εθίμου, είναι λυπηρό. Οι λόγοι που φτάσαμε ως εδώ είναι πολλοί και δεν
είναι επί του παρόντος να αναλυθούν. 
Αυτό που πρέπει να γίνει όμως, είναι να “ανοίξει” μια συζήτηση που θα έχει ως στόχο να αναβαθμίσει την ποιότητα του εθίμου αλλά και να το κάνει περισσότερο ελκυστικό τόσο στους συμμετέχοντες, όσο και στους επισκέπτες της περιοχής. 
Θα ήταν ουτοπικό σήμερα να συζητάμε χωρίς τους άμεσα εμπλεκόμενους. Προτείνω λοιπόν τη δημιουργία ενός οργάνου που θα ασχολείται με τα θέματα αυτά και παράλληλα την προώθησή τους επικοινωνιακά. Στο όργανο αυτό θα μπορούσαν να συμμετέχουν αρχικά η τοπική κοινότητα Λιτοχώρου, οι επαγγελματίες της περιοχής, οι ξενοδόχοι, ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου, η Φιλαρμονική, η χορωδία και βέβαια οι μαθητές των σχολείων του Λιτοχώρου. 
Είναι προφανές πως τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής μας μπορούν να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής του Ολύμπου. Είναι κομμάτι της ζωής μας που με την κατάλληλη οργάνωση και προώθηση μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες την εμπειρία ζωής που αναζητούν επισκεπτόμενοι τον Όλυμπο. 
Για να μην παρεξηγηθώ, ξεκαθαρίζω πως η αναβίωση του εθίμου αφορά πρώτα εμάς, τους κατοίκους της περιοχής και στην συνέχεια τους επισκέπτες μας. Είναι μια διαδικασία που αν εξελιχθεί ομαλά θα αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που πρωτίστως έχει να κάνει με τη διαφύλαξη - αναβάθμιση της παράδοσης και στην συνέχεια την αποκόμιση κερδών από τους επαγγελματίες της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρώτα διαφυλάσσεται είναι το ίδιο το έθιμο. 
Τέλος, με ικανοποίηση διαβάζω διάφορες προτάσεις τις τελευταίες ημέρες για τον τρόπο οργάνωσης της Απόκριας στο Λιτόχωρο. Αν μη τι άλλο, αυτό αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός. 
Το άρθρο αυτό ολοκληρώνει το αφιέρωμα στο Κάψιμο των Κέδρων στο Λιτόχωρο, αναφέρθηκα αρχικά στα ιστορικά στοιχεία (https://goo.gl/19r5G4) και συνέχισα με την κατάσταση στις νεότερες μέρες μέσα από προσωπικά βιώματα (https://goo.gl/zYQCpg). 
Σας ευχαριστώ! Καλές Αποκριές και “σχωρεμένα”!  

https://ipapazacharias.tumblr.com/