Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Το stop της ΕΚΤ στα τραπεζικά covered bonds μπλοκάρει και τις ελληνικές τράπεζες

Του Γ. Αγγέλη
Είναι σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ότι ο
φάκελος του  covered bond που είχε κατατεθεί στην ΕΚΤ από ελληνική συστημική τράπεζα προκειμένου να κριθεί η επιλεξιμότητά για να ενταχθεί στις αγορές του QE, δεν θα έχει την "τύχη" να κριθεί "επιλέξιμο".
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διασταυρωμένες από το Capital.gr στην Φρανκφούρτη, φαίνεται πως η απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τις συγκεκριμένες αγορές από τον Φεβρουάριο, ακυρώνει τις σχετικές προσδοκίες των ελληνικών τραπεζών που περίμεναν την πρώτη απόφαση για να ακολουθήσουν με νέες εκδόσεις τίτλων CB.
Παράγοντας που είναι ενήμερος με την σχετική διαδικασία στην ΕΚΤ, σχολίασε ως "εξαιρετική" την δουλειά που είχε γίνει από την τράπεζα και την ολοκληρωμένη από κάθε άποψη δομή του καλυμμένου ομολόγου. 
Αλλά, κατά πως φαίνεται, η "τύχη" του συγκεκριμένου ομολόγου συμπαρασύρεται από την συνολική απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τις  συγκεκριμένες αγορές σε μερικές εβδομάδες. 
Ο λόγος της διακοπής αυτής κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει να κάνει κυρίως με τα ιταλικά καλυμμένα τραπεζικά ομόλογα των οποίων κλείνει πλέον η διαδρομή προς τα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE. Τα συγκεκριμένης ειδικής δομής καλυμμένα ομόλογα (Covered Bonds) κρίθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 20 Νοεμβρίου ως υπερβαίνοντα το ρίσκο που θα μπορούσε να συνεχίζει να αναλαμβάνει η τράπεζα. Και για τον λόγο αυτό διακόπτεται από 1/2/2018 η επιλεξιμότητά τους στις αγορές του QE. 
Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα αγορών αυτού του τύπου των τραπεζικών ομολόγων που είχε ενεργοποιήσει η ΕΚΤ, ο κύριος όγκος του οποίου καλυπτόταν κατά βάση από τις ιταλικές τράπεζες. 
Ήταν για πρώτη φορά που μία ελληνική τράπεζα μετά την τραπεζική κρίση επιχείρησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγορών του QE. Και αναμφίβολα τυχόν έγκριση του αιτήματος επιλεξιμότητας του συγκεκριμένου ομολόγου θα είχε πολύ θετική επίδραση στην συνολική εικόνα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αφού ήταν ήδη έτοιμες να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες σε περίπτωση θετικής κρίσης. 
Τραπεζικός παράγοντας πάντως, γνώστης σε βάθος της σχετικής διαδικασίας, από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, υποστήριξε ότι "παρότι η απόφαση αυτή φαίνεται να συναρτάται από την στάση της ΕΚΤ απέναντι στις ιταλικές τράπεζες οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν υπερβολικά την δυνατότητα αυτή, εντούτοις δύσκολα θα οδηγούσε σε επιλεξιμότητα των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων, παρ' ότι τα όρια των market operations της ECB θα μπορούσαν να τα συμπεριλάβουν. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ παραμένει δέσμια της απόφασης για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους που σε κάθε περίπτωση επηρεάζει τις αποφάσεις της, πέραν των ορίων πολιτικής που αναμφίβολα δεν μπορούν παρά να υπάρχουν στο βάθος-βάθος...".