Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Καταδίκη του ΙΣΤΑΜΕ για μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενη

Σε έναν δικαστικό «κυκεώνα» έχει βρεθεί ο Ηλίας Μόσιαλος εξαιτίας της θητείας του στη θέση του προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, αφού μετά τη δέσμευση
των τραπεζικών λογαριασμών του, πριν από λίγο καιρό καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενη της ΜΚΟ.
Ο ίδιος προσπαθεί να απεμπλακεί από τα προβλήματα που του έχει φέρει η θητεία του στη ΜΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ ως υπαίτιο και υπεύθυνο για τα όποια χρέη και προβλήματα δείχνει τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, μεγαλομέτοχο της ΜΚΟ και πρώην υπεύθυνο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη και απιστία σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος.
«Εργαζόμουν στο ΙΣΤΑΜΕ από το 1999 έως και το 2012. Για έξι μήνες δεν πληρωνόμασταν. Το αστικό δικαστήριο μου έβγαλε ένα ποσό. Πρόεδρος της ΜΚΟ ήταν ο κ. Μόσιαλος και ήταν υπεύθυνος για τις πληρωμές προσωπικού. Μαζί με την αποζημίωση είναι 10.000 ευρώ και δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ», ανέφερε στο δικαστήριο η εργαζόμενη.
– Δικηγόρος Μόσιαλου: Το διάστημα που ήταν ο κ. Μόσιαλος πρόεδρος πληρωνόσασταν κανονικά;
– Μάρτυρας: Οχι. Μόνο Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.
– Δικηγόρος Μόσιαλου: Το ΙΣΤΑΜΕ από πού αντλούσε χρηματοδότηση;
– Μάρτυρας: Από το ΠΑΣΟΚ.
– Δικηγόρος Μόσιαλου: Ποιος ήταν μεγαλομέτοχος; Αν και προκύπτει από τα έγγραφα ότι ήταν ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Είχατε κάνει προσωπικά κάποια κρούση στον Μόσιαλο για τα δεδουλευμένα σας;
– Μάρτυρας: Εκανα πολλές προσπάθειες. Πήγα στον κ. Κρίκο Ιωάννη, έστειλα επιστολή στον Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Εκανα ό,τι μπορούσα.
Ακολούθησε ένα ξέσπασμα του συνηγόρου του πρώην υπουργού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την περιπέτεια στην οποία έχει μπλέξει ο εντολέας του: «Ο κ. Μόσιαλος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην ουσία σε αυτή την υπόθεση. Η θητεία του έληξε 7 Απριλίου του 2012. Υπάρχει πρακτικό της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΙΣΤΑΜΕ ότι τον απαλλάσσει από την όποια διαχειριστική ευθύνη. Υπάρχει επικοινωνία του κ. Μόσιαλου με το διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος είναι και μεγαλομέτοχος του ΙΣΤΑΜΕ, που του δέσμευσε τους λογαριασμούς. Βρίσκεται σε κυκλώνα! Εχει μιλήσει με τον κ. Σπυρόπουλο, έστειλε και εξώδικο γιατί δεν καταβάλλονται τα χρήματα στην εργαζόμενη. Να σας πω, επίσης, πως την περίοδο εκείνη ασκούσε και καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, εκ των πραγμάτων δεν ασκούσε διαχείριση στο ΙΣΤΑΜΕ».
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του Ηλία Μόσιαλου, δίνοντας όμως ελαφρυντικό εν όψει των περιστάσεων που αναφέρθηκαν για οικονομική δυσχέρεια του ιδρύματος. «Είναι θέμα τιμής, αξιοπρέπειας και αποκατάστασης της αλήθειας! Δεν υπάρχει ούτε ενδεχόμενος δόλος από την πλευρά του. Ζητούμε την πλήρη απαλλαγή του», αντιτάχθηκε ο συνήγορός του, αλλά το δικαστήριο τον καταδίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Σημειώνεται ότι το οικονομικό ναυάγιο του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει οδηγήσει τον Ηλία Μόσιαλο σε περιπέτειες. Αν και από τη στιγμή που δήλωσε παραίτηση προσπάθησε να απεμπλακεί από τις τυπικές ευθύνες της διοίκησης του ΙΣΤΑΜΕ, η κατάσταση ήταν πολύπλοκη. Μετά την παραίτηση του τότε Δ.Σ. δεν ορίστηκε νέο με τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, παρότι στο μεταξύ άλλαξαν δύο πρόεδροι. Ετσι, υπόλογος για το ΙΣΤΑΜΕ ενώπιον της εφορίας και του ΙΚΑ παρέμενε ο κ. Μόσιαλος, εφόσον οι τρεις μέτοχοι της εταιρίας δεν φρόντισαν να ορίσουν άλλο πρόσωπο.
ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΚΟΣ: Υπήρχαν δυσχέρειες γιατί βασικός χρηματοδότης ήταν το ΠΑΣΟΚ
Μάρτυρας υπεράσπισης, από την πλευρά του Ηλία Μόσιαλου, ήρθε ο τότε διευθυντής της «πράσινης» ΜΚΟ, Γιάννης Κρίκος. Ο μάρτυρας προσπάθησε να εξηγήσει στο δικαστήριο την κατάσταση που επικρατούσε τότε στο Ιδρυμα Μελετών του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ τον διαβεβαίωνε ότι θα εξοφλήσει. «Ημουν διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ. Οφείλονται χρήματα στη γυναίκα απ’ όσο ξέρω. Νόμιμος εκπρόσωπος ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2012 νομίζω. Υπήρχαν δυσχέρειες γιατί βασικός χρηματοδότης ήταν το ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα που ήταν υπουργός Επικράτειας δεν είχε ενεργή παρουσία στο ΙΣΤΑΜΕ. Ακόμη και αργότερα δεν είχε. Μεγαλομέτοχος ήταν ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Ο κ. Μόσιαλος κατέβαλε προσπάθειες να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και τον διαβεβαίωναν από το ΠΑΣΟΚ ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα και θα αλλάξει η διοίκηση», υποστήριξε ο μάρτυρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ: Μέχρι ενός σημείου δεν υπήρχαν προβλήματα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Σιακαντάρης, πρώην επιστημονικός συνεργάτης του ΙΣΤΑΜΕ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014. «Αρχισα να συνεργάζομαι με τον κ. Μόσιαλο από την αρχή. Ηταν μεγάλη η χαρά της συνεργασίας με έναν ακαδημαϊκό, έναν επιστήμονα. Κάναμε μελέτες. Μέχρι ενός σημείου δεν υπήρχαν προβλήματα. Μετά σταμάτησε η χρηματορροή από το ΠΑΣΟΚ. Προσπάθησε παρά πολύ να αποκαταστήσει την κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2011 παραιτήθηκε και παρέμεινε μέχρι το διορισμό του επόμενου προέδρου που έγινε το 2012. Υπήρχαν δεσμεύσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι όλα θα λυθούν. Και στους μετόχους πήγε και του έλεγαν να πάει στον πρόεδρο και μετά ο πρόεδρος του έλεγε να πάει στους μετόχους», είπε ο κ. Σιακαντάρης.
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής