Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Τρέλα με τις πλαστικές σακούλες: Πού είναι δωρεάν, πού και πόσο χρεώνονται

Εντύπωση προκαλεί η μανία καταναλωτών και καταστηματαρχών για τη χρέωση στις πλαστικές σακούλες. Υπενθυμίζεται πως με την άφιξη του
νέου έτους οι πλαστικές σακούλες -πιο γνωστές αυτές των σούπερ μάρκετ- στις οποίες τοποθετούν οι καταναλωτές τα ψώνια τους χρεώνονται και δεν είναι δωρεάν. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη συζήτηση, ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως κυκλοφορούν ακόμα πλαστικές σακούλες που δεν χρεώνονται στις αγορές. Ενδεικτικό είναι πως η πλαστική σακούλα δεν χρεώνεται ούτε στη λαϊκή, ούτε και στο περίπτερο, ενώ υπάρχει μια σειρά από σακούλες που εξαιρούνται και με τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εφοδιάζονται τα καταστήματα.
Ποιες σακούλες δεν χρεώνονται;
  • Οι καταστηματάρχες που θέλουν σαφώς να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και να μην τους χρεώσουν, προμηθεύονται σακούλες οι οποίες έχουν πάχος από 50 ως 70 μm. Με τον τρόπο αυτό δεν οφείλουν να χρεώνουν τέλος στους καταναλωτές. Επιπλέον με αυτήν την κίνηση απαλλάσονται και από την υποχρέωση να εντάξουν έναν επιπλέον κωδικό στην ταμειακή μηχανή.
  • Δωρεάν είναι και οι πλαστικές σακούλες που είναι είναι βιοαποδομήσιμες/λιπασματικές., δηλαδή αυτές που μετά από λίγο καιρό «διαλύονται».
  • Δεν χρεώνονται οι σακούλες που είναι μικρότερες των 15 μικρομέτρων.
    Πόσο κοστίζουν οι πλαστικές σακούλες;
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Από το νέο έτος έτος οι σακούλες θα χρεώνονται 0,04 ευρώ και 0,09 ευρώ το 2019. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019.
Μάλιστα θα υπάρχει και ειδικό τέλος για τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, στο οποίο θα μπαίνει «καπέλο» ΦΠΑ 24% και το οποίο θα πρέπει να αναγράφεται ξεχωριστά στην απόδειξη των ταμειακών.