Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Ο ντετέκιβ Κλουζ (Γίργκεν Μπανσέρους) στο Public Kατερίνης! (AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-ΟΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)

Του δημοσιογράφου Νίκου Κολίτση
Ο Γίργκεν Μπανσέρους, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας παγκόσμια και «πατέρας» του ντετέκτιβ Κλουζ,
επισκέπτεται, για πρώτη φορά την πόλη της Κατερίνης (κατάστημα Public), παρουσιάζει τα βιβλία του (που κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) και απαντάει στις ερωτήσεις των δεκάδων μικρών και μεγάλων θαυμαστών του, μετά από μία θεατρική διαδραστική performance από νεαρό ηθοποιό. 
Highlights: οι ερωτήσεις των μικρών αναγνωστών του διάσημου συγγραφέα, οι αναπάντεχες ιδέες τους για τη λογοτεχνική επιστροφή του πατέρα στο σπίτι, που ξάφνιασαν ακόμα και τον ίδιο το συγγραφέα (που δεσμεύτηκε ότι θα τις σκεφτεί πολύ σοβαρά για τη συνέχεια των βιβλίων του!), οι ερωτήσεις για τα χρήματα που αποκομίζει και τις πηγές έμπνευσής του, οι ποδοσφαιρικές προτιμήσεις του Γερμανού λογοτέχνη (που αποκαλύπτει ότι, παρά το γεγονός ότι μένει στη Φρανκφούρτη, υποστηρίζει τη Μπορούσια Ντόρτμουντ!) 
Ο Κλουζ είναι ο μεγαλύτερος μικρός ντετέκτιβ του κόσμου και συναγωνίζεται άνετα τους διάσημους ενήλικες συναδέλφους του. Λατρεύει τη δουλειά του και δεν μπορεί χωρίς αυτή. Κι επειδή είναι καλός ντετέκτιβ, αφού λύνει και τα πιο σκοτεινά μυστήρια, οι υποθέσεις καταφθάνουν η μία μετά την άλλη. Οι πελάτες του μένουν πάντα ικανοποιημένοι και τον πληρώνουν καλά για τις υπηρεσίες του. Σε τσίχλες. Γιατί αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πάθος του Κλουζ. Κι όχι όποιες κι όποιες τσίχλες, αλλά οι φοβερές και τρομερές Κάρπεντερ, που είναι φυσικά οι καλύτερες τσιχλόφουσκες στον κόσμο. 
Το δεύτερο μεγάλο πάθος στη ζωή του Κλουζ είναι το... γάλα. Αν ο ντετέκτιβ Μάρλοου πίνει ένα ποτηράκι ουίσκι για να σκεφτεί με την ησυχία του και να βρει την άκρη στο μυστήριο που τον απασχολεί, ο Κλουζ πίνει πολλά ποτήρια κρύο γάλα. 
Ο Γίργκεν Μπανσέρους γεννήθηκε το 1949 στο Ρέμσαϊντ και ήθελε να γίνει πιανίστας. Στο μεταξύ, όμως, άρχισε να γράφει πολύ επιτυχημένα παιδικά κι εφηβικά βιβλία. 
Δε στενοχωριέται, λοιπόν, καθόλου που δεν τα κατάφερε να γίνει πιανίστας. Ζει με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά στην περιοχή της Ρουρ. Η σειρά του ¨Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ" έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 1.000.000 αντίτυπα. 
Το 2010 τιμήθηκε για το έργο του με το βραβείο Annette-von-Droste-Hulshoff.
Σε επαγγελματική ποιότητα εικόνας και ήχου.
Επικοινωνία: liviostitos@hotmail.com