Η βελτίωση της προστασίας της αρκούδας Ursus arctos σε παγκόσμια κλίμακα με την επίτευξη μιας βιώσιμης διαχείρισης της συνύπαρξης του
ανθρώπου με την αρκούδα, μέσω της ελαχιστοποίησης της αρνητικής αλληλεπίδρασης, είναι ένας από τους κύριους σκοπούς του έργου LIFE AMYBEAR που αναπτύσσεται στην περιοχή του Αμυνταίου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE Φύση και Βιοποικιλότητα.
Ενταγμένος στην τήρηση των δεσμεύσεων και του χρονοδιαγράμματος του έργου ήταν ο 1ος επιμορφωτικός κύκλος κατάρτισης του προσωπικού των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση πληθυσμών αρκούδας, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή το διήμερο 4 & 5/12/2017 στη Βλάστη και το Αμύνταιο, υλοποιώντας τη Δράση C2 του έργου «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου».
Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία του έργου σαν εργαλείο πρόληψης προβλημάτων αλλά και σαν όχημα ανάπτυξης της περιοχής.
Επίκεντρο της πρώτης ημέρας του προγράμματος κατάρτισης ήταν η ανάπτυξη εισηγήσεων επιμόρφωσης του προσωπικού των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης σε θέματα διαχείρισης περιστατικών αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές καθώς και η αντιμετώπιση περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «LEVER» Σύμβουλοι Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Τσολακίδης παρουσίασε τις δράσεις του έργου LIFE Amybear, υπογραμμίζοντας τον καινοτόμο και κατ΄ επέκταση αναπτυξιακό χαρακτήρα του, ενώ ο Επιστημονικός Συντονιστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Δρ. Γεώργιος Μερτζάνης στην εισήγησή του ανέλυσε τις γενικές αρχές παρακολούθησης της αρκούδας, τα εργαλεία συγκέντρωσης βιοδηλωτικών ενδείξεων του πληθυσμού αρκούδας, τις μεθόδους αλλά και τα αποτρεπτικά μέτρα για τη διαχείριση προβληματικών καταστάσεων, λόγω αλληλεπίδρασης αρκούδας-ανθρώπου.
Η έκταση και η ένταση του φαινομένου των δηλητηριασμένων δολωμάτων, τα κίνητρα-αίτια και οι επιπτώσεις, αποτέλεσαν το αντικείμενο της εισήγησης του Γενικού Συντονιστή-Διευθυντή της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» κ. Σπύρου Ψαρούδα.
Η κα. Κωνσταντίνα Τσοκανά Κτηνίατρος-υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επικεντρώθηκε στα συμπτώματα των ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα και στην παροχή πρώτων βοηθειών, δίνοντας παράλληλα βασικές οδηγίες για τη διάσωσή τους. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων και μεθόδων αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ο κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε, με την παρουσίαση του προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της Λύσσας που εκπονείται από τη Δασική Υπηρεσία στην Ελλάδα, από τον κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο,Δασολόγο του Δασαρχείου Μετσόβου.
Στις εργασίες της πρώτης ημέρας κατάρτισης συμμετείχαν πέραν των μελών των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης, υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, τοπικοί παράγοντες και φορείς της περιοχής που εκδήλωσαν άμεσο ενδιαφέρον για τις δράσεις του έργου.
Τα μέλη των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης των Διευθύνσεων Δασών Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας και του Δασαρχείου Τσοτυλίου, επισκέφτηκαν την Τρίτη 5/12/2017 ημέρα ολοκλήρωσης του προγράμματος κατάρτισης, το πεδίο εφαρμογής του έργου στο Αμύνταιο, όπου εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» επέδειξαν τα μέσα παρακολούθησης των πληθυσμών της αρκούδας και τα αποτρεπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων.
Στη διημερίδα κατάρτισης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Τιμολέων Ζέζος, ο Project Manager του έργου από τη LEVER κ. Αλκιβιάδης Κυριάκου, οι οποίοι απεύθυναν και σύντομο χαιρετισμό, η Αντιδήμαρχος Κοζάνης κα. Χρύσα Αθανασιάδου, Γενικοί Διευθυντές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, μέλη του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου, Αώου και Πίνδου, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και της ομάδας έργου του LIFE Amybear.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι, τη διημερίδα διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου «LEVER» Σύμβουλοι Ανάπτυξης, το Δήμο Αμυνταίου και την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή & τη φύση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
https://dasarxeio.com/