Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Η ορχιδέα που ανθίζει το φθινόπωρο

Το είδος Spiranthes spiralis είναι μια ορχιδέα, που σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες ορχιδέες της χώρας μας, που ανθίζουν την Άνοιξη, αυτή ανθίζει το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο). Έχει πάρει το όνομά της από τη σπειροειδή διάταξη που έχουν τα άνθη της. Το ανθοφόρο στέλεχος φύεται ακριβώς δίπλα σε ένα ρόδακα, η ζωή του οποίου διαρκεί για μια βλαστητική περίοδο και μετά ξεραίνεται. Από τη βάση του ξεραμένου ρόδακα βλαστάνει το ανθοφόρο στέλεχος το οποίο φέρει έως και 30 μικρά λευκοπράσινα άνθη. Τα άνθη που βρίσκονται χαμηλότερα ανθίζουν νωρίτερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στο επάνω μέρος της ταξιανθίας. Η επικονίαση γίνεται με έντομα τα οποία προσελκύονται από νέκταρ.
Το είδος εξαπλώνεται στην Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και την Ασία. Στην Ελλάδα βρίσκεται διάσπαρτο τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα και συνήθως το συναντάμε σε λιβάδια και αραιούς θαμνώνες και δάση.
Όπως όλες οι ορχιδέες της χώρας μας, το είδος Spiranthes spiralisπροστατεύεται από την εθνική νομοθεσία (ΠΔ 67/1981) και από τη σύμβαση CITES.
Δ. Κοντάκος – www.hbs.gr
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για την ελληνική χλωρίδα επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας http://hbs.gr