Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Στη κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού όσοι παραβρέθηκαν την Κυριακή 19-1-2017, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα "Η ιστορία του σκακιού και η εκπαιδευτική του αξία" που ανέπτυξε ο κολινδρινής καταγωγής διεθνής γκραν μετρ ( ανώτατος διεθνής και ισόβιος τίτλος που απονέμει η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία), Στέλιος Χαλκιάς.
Η αγάπη του ομιλητή για το σκάκι, το σπάνιο ταλέντο του και η μπόλικη προσωπική δουλειά και προπόνηση, ήταν στοιχεία που τον διέκριναν και καθόρισαν την αλματώδη πορεία του. Οι διακρίσεις του στο πνευματικό αυτό άθλημα είναι καταπληκτικές.
Σε ηλικία 12 ετών κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ τα επόμενα χρόνια σαρώνει όλα τα νεανικά πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες.
Στη διεθνή του πορεία κατακτά τρία Πανευρωπαϊκά μετάλλια και ένα Παγκόσμιο. Το 1992 ισοβαθμεί στην 2-3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 12 ετών που διεξήχθη στη Σλοβακία, το 1997 στην κατηγορία κάτω των 18 ετών ισοβαθμεί στην 1η -3η θέση στο Ταλλίν και το 1999 στην κατηγορία νέων παίρνει την 3η θέση στην Πάτρα. Το 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ερεβάν της Αρμενίας, κατακτά την 2η θέση στην κατηγορία κάτω των 18 ετών, ενώ από το 2000 αποτελεί μόνιμο μέλος της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών.
Εκπροσώπησε τη χώρα μας σε εννέα Ολυμπιάδες, επτά πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και είναι 17 χρόνια μέλος της Εθνικής Ομάδας.
Στην εισήγησή του αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία του σκακιού σημειώνοντας ότι χάνεται στα βάθη των αιώνων. Παιχνίδια σχετιζόμενα με το σκάκι παίζονταν ήδη από την αρχαιότητα με ρίζες στην Ινδία, Αίγυπτο, Ελλάδα και Κίνα, για να επεκταθεί στη συνέχεια στις χώρες της Ευρώπης και των υπόλοιπων Ηπείρων.
Ανέλυσε επίσης την πνευματική αξία του σκακιού, τονίζοντας ότι η ίδια η σκακιστική θεωρεία αποτελεί συγχρόνως και μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που διδάσκει στους παίκτες τον τρόπο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων, πάντα με βάση τις δικές τους ικανότητες που έχουν καλλιεργηθεί με το σκάκι. Έχει παρατηρηθεί οι μαθητές που ασχολήθηκαν συστηματικά με το σκάκι είχαν και καλές επιδόσεις στο σχολείο.
Στη συνέχεια ο Στ. Χαλκιάς αναφέρθηκε σε σημαντικές στιγμές - σταθμούς - της λαμπρής πορείας του, που του χάρισαν βαρύτιμα έπαθλα, σημειώνοντας ότι όποιος θέλει ν' ασχοληθεί με το σκάκι, πρέπει να το αγαπήσει πρώτα και μετά να το δει επαγγελματικά.
Έγινε επίσης αναφορά για το σκάκι στον Κολινδρό. Ο αείμνηστος Γ. Τσαμπούρης θεωρείται ο πρώτος κολινδρινός που γνώριζε αυτό το πνευματικό παιχνίδι. Συμμετείχε μάλιστα και σε σκακιστικούς αγώνες με διακρίσεις.
Σε δημοσίευμα εφημερίδας του 1965 αναφέρεται ότι στον Κολινδρό παρατηρείται σκακιστική κίνηση με πρωτεργάτη τον τότε τον Λυκειάρχη κ. Παπαδόπουλο (Παππού). Για την μεταγενέστερη περίοδο μίλησε παρεμβαίνοντας ο τότε προπονητής της σκακιστικής ομάδας στον Κολινδρό , ο εκπαιδευτικός Σπ. Καραπιπέρης.
Στό τέλος της εκδήλωσης έγινε επίδειξη του αγωνίσματος του σκακιού από νεαρούς μαθητές μέλη της Σκακιστικής Ομάδας στον Κολινδρό, με τους οποίους συναγωνίστηκε ο Χαλκιάς, χωρίς να έχει την δυνατότητα παρατηρεί τις κινήσεις τους.
Άλλη μια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η οποία οφείλεται αφ' ενός μεν στην αγαστή συνεργασία της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, του Δήμου Πύδνας Κολινδρού και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ν. Λούσης", αφ' ετέρου στη συμμετοχή των κατοίκων οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τον κύκλο αυτό των ομιλιών. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Τραούδας.
Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11.00 με ομιλητή τον Ιερομόναχο π. Αχίλλειο με καταγωγή επίσης από τον Κολινδρό (η μητέρα του είναι η Έλλη Σιούμη του Αχιλλέα) και με θέμα σχετικό με τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν: "Οδεύοντας προς τη Βηθλεέμ".