Καλλιστώ: Σχολιασμός πάνω σε διαδικτυακά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επίθεση λύκου σε κτηνοτρόφο στη Στερεά Ελλάδα.
Σύμφωνα με διαδικτυακές πηγές, νεαρός κτηνοτρόφος δέχθηκε επίθεση στις 14 Νοεμβρίου στο κοπάδι του από αγέλη λύκων, κατά τη διάρκεια της οποίας ισχυρίστηκε ότι ένα άτομο της αγέλης τον τραυμάτισε ελαφρά στα χέρια.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά σημειώνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένες επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πρόσφατες αναφορές και υποθέσεις για την επίθεση λύκων σε Αγγλίδα τουρίστρια στην περιοχή της Μαρώνειας Ροδόπης δεν έχουν σε καμία περίπτωση επιβεβαιωθεί.
Tα άγρια σαρκοφάγα θηλαστικά μπορεί να είναι απρόβλεπτα κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και ενδέχεται να εμφανίσουν τολμηρή συμπεριφορά ή να είναι επιθετικά, όπως σε περιπτώσεις εξοικείωσης που σχετίζονται με ανθρωπογενείς πηγές τροφής, σε περίπτωση ασθένειας (λύσσα), όταν προστατεύουν τους απογόνους τους, ή όταν βρίσκονται σε άμυνα (π.χ. επίθεση από τσοπανόσκυλα).
Επί του συγκεκριμένου περιστατικού, οι εκδορές στα χέρια του κτηνοτρόφου που εμφανίζονται στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε, δε φαίνεται να προκλήθηκαν ειδικά από δάγκωμα. Σε μερικά επίσης από τα δημοσιεύματα αναφέρθηκε ότι η αγέλη των λύκων αριθμούσε 20 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος για τα Ελληνικά δεδομένα. Ο μέσος αριθμός λύκων ανά αγέλη στην Ελλάδα είναι 5 ζώα, όπως έχει υπολογισθεί από σχετικές έρευνες με τη χρήση ειδικών καμερών σε μεγάλο δείγμα αγελών λύκου σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, σπάνια αναφέρονται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους αγέλες που το μέγεθός τους ξεπερνά τα 8 άτομα.
Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα παραπάνω, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη φύση και τις πραγματικές συνθήκες του συμβάντος.