Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
ή
το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος...


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Δίου-Ολύμπου γίνεται έρμαιο των  «έντονων καιρικών φαινομένων». Χείμαρροι ξεχείλισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμυρισμένα χωράφια, σπίτια, μαγαζιά με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων. 
·        Ζημιές σ’ ολόκληρο το οδικό δίκτυο του δήμου.
·        Προβλήματα στην υδροδότηση  και ηλεκτροδότηση τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων.
·        Καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής που είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
·        Το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου γεμάτο από παιδιά, γυναίκες, άντρες και ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα γαστρεντερίτιδας λόγω της ακαταλληλότητας του νερού. (Σε παρέμβασή μας στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για το σοβαρό θέμα  της υγείας των δημοτών που οφείλεται και στη μη ύπαρξη φίλτρων στο διυλιστήριο του Λιτοχώρου,  η απάντηση του Δημάρχου  ήταν γεμάτη ειρωνείες και ύβρεις λέγοντας ότι δεν είναι γιατρός για να κάνει διάγνωση... Λίγες ώρες αργότερα, στις 16/11/2017,  ανακοίνωση του Δήμου ζητά από τους κατοίκους «λελογισμένη χρήση του νερού και προληπτικά όχι για πόση...»)
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε «θεομηνίες» ή στα «έντονα καιρικά φαινόμενα» ή όπως διατυμπανίζει η Δημοτική αρχή «ότι με τον καιρό δεν μπορούμε να τα βάλουμε». Το αποτέλεσμα των πλημμυρών δεν οφείλεται στην «κακή μας τύχη», αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή.
Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά στη Δημόσια Διοίκηση, κεντρική (οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ) και τοπική  (Περιφέρεια – Δημοτικές αρχές) που υλοποιούν σε όλους τους τομείς, χωρίς παρέκκλιση, την πολιτική που  επιτάσσει η Ε.Ε., πολιτική και είναι προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.
Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. 

Είναι φανερό ότι η κακοκαιρία ήταν απλώς η αφορμή να διαφανούν οι  τεράστιες ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων στο δήμο μας αλλά και η πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής να μην ιεραρχεί τις ανάγκες, να μην προτάσσει μελέτες και έργα σε καμία δημοτική ή τοπική κοινότητα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες,   αλλά  να δίνει προτεραιότητα σε έργα για το θεαθήναι σε βάρος των έργων υποδομής ( έργα τύπου «σιντριβανιού ή ανάπλασης της οδού Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου ή προτάσεις  για πάρκιγκ 48 μάλιστα θέσεων μέσα στον λάκκο»). 
Η πολιτική επιλογή αποτυπώνεται και στα Τεχνικά Προγράμματα που υλοποιούνται  (αν και κατά πόσο υλοποιούνται) τόσα χρόνια  στον Δήμο μας. Η χρηματοδότηση έργων και υποδομών για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τέτοιων φαινομένων είναι ανύπαρκτη. Στους προϋπολογισμούς του Δήμου Δίου-Ολύμπου -εδώ και πολλά χρόνια-  στο σκέλος των διαθέσιμων πόρων για την πολιτική προστασία τα ποσά για μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας είναι «αστεία» ως μηδαμινά. Κι αν ακόμη κάποια έργα προβλέπονται είναι αποσπασματικά καθώς γίνονται χωρίς κάποιον κεντρικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας για να λυθεί αποτελεσματικά πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις γης και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στον Δήμο(αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά – αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στερεών αναχωμάτων κά). Απαιτείται, δε, η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα, κόντρα στις προβλέψεις του «Καλλικράτη», που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη, την υλοποίηση και τον έλεγχο τήρησης των επιβαλλόμενων μέτρων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και να διεκδικήσουν έργα που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες. Σήμερα επιτακτικά απαιτούνται άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις στην αντιπλημμυρική προστασία, στην άρδευση και ύδρευση, στα αποστραγγιστικά – αποχετευτικά δίκτυα, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην αντισεισμική προστασία, στο απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, στη σχολική στέγη, έργα για τα ΑΜΕΑ κ.α
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα