Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

O ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

     Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου(ημέρα που εορτάζεται, κατά το παλαιό ημερολόγιο, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό
Αγίου Νικολάου της πόλεως Μπιαλίστοκ Πολωνίας έλαβε χώρα η Επισκοπική Χειροτονία του νέου Επισκόπου Σούπρασλκ. Ανδρέα (Μποργκόφσκι).
    Της χειροτονίας προέστη ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας.
    Στη Θ. Λειτουργία και στην Επισκοπική Χειροτονία έλαβε μέρος και ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, όπως επίσης και Αρχιερείς από διάφορες χώρες, όπως Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος-Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Βολοντιμίρ-Βολύνσκι κ. Βλαδίμηρος (από Ουκρανία), Μαργκβέτι κ. Μελχισεδέκ (από Γεωργία), Μπομπρουίσκ κ. Σεραφείμ (από Λευκορωσία), Μεσαορίας κ. Γρηγόριος (από Κύπρο), καθώς και οι οι Πολωνοί Ιεράρχες Λούμπλιν κ. Άβελ, Μπιαλίστοκ κ. Ιάκωβος, Βρόστλαβ κ. Γεώργιος, Πσέμυσλ κ. Παίσιος, Μπιέλσκ κ. Γρηγόριος, Λότζ κ. Αθανάσιος και Χαινούφκα κ. Παύλος.


    Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος κ. Ανδρέας είναι ελληνομαθής. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε ως εφημέριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου.
    Επιστρέφοντας στην Πολωνία, ανέλαβε τα καθήκοντα του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπρασλ και εξελέγη Καθηγητής του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μπιαλίστοκ.
    Μετά την εις Επίσκοπο χειροτονία του θα παραμείνει ως Ηγούμενος της Μονής και παραλλήλως θα διακονήσει ως Βοηθός Επίσκοπος της Επαρχίας Μπιαλίστοκ.
    Πλήθος κόσμου έσπευσε να παρακολουθήσει το εξαιρετικό αυτό εκκλησιαστικό γεγονός και να εκφράσει τα συγχαρητήρια του στο νέο Επίσκοπο. Να σημειωθεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Πολωνία εκπροσωπεί μόλις το 2% του πληθυσμού, οπότε η εκλογή και χειροτονία ενός νέου Επισκόπου αποτελεί μεγάλο σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την Πολωνική Ορθοδοξία.


    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος συμμετείχε σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις που συνδέθηκαν με την Επισκοπική Χειροτονία, όπως στο Μέγα Μήνυμα και την Ενθρόνιση του νέου Επισκόπου. Επίσης, έγινε δεκτός σε ακρόαση από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας Μακαριώτατο κ. Σάββα, επικοινώνησε με τους Πολωνούς Αρχιερείς και συζήτησε διάφορα θέματα εκκλησιαστικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος με τους λοιπούς Αρχιερείς και  κληρικούς προερχόμενοι από διάφορες χώρες. Όλοι οι παραπάνω εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, διότι η Ιερά Μητρόπολή μας, κατά τη θερινή περίοδο φιλοξένησε στον Εκκλησιαστικό Ξενώνα Σβορώνου, παιδιά και νέους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σύσφιξης των διεκκλησιαστικών σχέσεων.


    Τέλος, υπό την ακαδημαϊκή ιδιότητα του Προέδρου της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, είχε συνάντηση εργασίας με τους Πρυτάνεις της Χριστιανικής Ακαδημίας Βαρσοβίας και του Πανεπιστημίου της πόλεως Μπιαλίστοκ, προκειμένου να προωθήσουν την επιστημονική συνεργασία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus.