Ξαμολήθηκαν τα ιδεολογικά και πολιτικά μαντρόσκυλα του καπιταλισμού με αφορμή την επένδυση στο Ελληνικό.
Και οι δύο ομάδες δεν την αμφισβητούν.
Μαλώνουν, εκπροσωπώντας διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα και έχοντας δεμένη στο πόδι τους με αλυσίδα την υπόσχεση που έδωσαν σε οικολογικές οργανώσεις που τους προσέφεραν την ψήφο τους .
Η μία ομάδα, παρότι υπερασπίζεται στα λόγια τους θεσμούς , την κοινοβουλευτική τάξη και το Σύνταγμα, αμφισβητεί ένα τέτοιο θεσμό όπως το αρχαιολογικό συμβούλιο και το σύλλογο αρχαιολόγων.
Τον αμφισβητεί ως θεσμό και αμφισβητεί τις αποφάσεις του.
Αμφισβητεί ακόμη και τη δέσμευση 300 στρεμμάτων για την αρχαιολογική έρευνα από τα χιλιάδες στρέμματα που φαντάζει ως ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη και στη δημιουργία, όπως λένε, θέσεων εργασίας
Όμως το ζήτημα δεν είναι αν θα προστατευτούν και εξασφαλιστούν τα 300 στρέμματα για την αρχαιολογική έρευνα.
Το ζήτημα είναι αν όλη η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα γίνει Μητροπολιτικό πάρκο και θα ανήκει στο λαό, θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία.
Οι τζιχαντιστές της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς , οι δογματικοί του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου παράγοντα, της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο όνομα της κερδοσκοπίας των πλουσίων, δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος του λαού αλλά μόνο για την ανάπτυξη του καπιταλισμού και των κερδών της πλουτοκρατίας.
Και αυτό γιατι η ανάπτυξή τους προϋποθέτει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και τη φτωχοποίηση της εργατικής τάξης , αυτών που παράγουν τον πλούτο .
Αν τα πράγματα ήσαν διαφορετικά θα υποστήριζαν, ως βασικό συντελεστή της οικονομικής ανάπτυξης, ένα λαϊκό κράτος, ένα δημόσιο με λαϊκό χαρακτήρα και όχι τα αρπακτικά της οικονομίας, τους τυχοδιώκτες του χρήματος, δηλαδή τους κεφαλαιοκράτες
Μπροστά στον κύριο στόχο τους δεν γίνονται σεβαστά ούτε ο εργαζόμενος ούτε το περιβάλλον αλλά ούτε και η πολιτιστική κληρονομιά.
Παλιότερα ένας από αυτούς, που δεν είναι πλέον στη ζωή, ζητούσε αξιοποίηση της Μακρονήσου ως χώρο εγκατάστασης ανεμογεννητριών, αξιοποίηση του Παρθενώνα με την εκχώρηση σε Ιάπωνες επιχειρηματίες του Ιερού Βράχου, αξιοποίηση του Ολύμπου με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του βουνού των 12 θεών στο γερμανικό κεφάλαιο!!!.
Ποια είναι η λύση για τους πλουτοκράτες, για το σύστημα ;
Να ελαχιστοποιηθούν οι έλεγχοι, να αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αφού πρώτα χειροτερέψει το νομοθετικό πλαίσιο που «προστατεύει» τους εργαζομένους από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τα εργατικά ατυχήματα, τους καταναλωτές από τις συνέπειες των διατροφικών σκανδάλων, τα λαϊκά στρώματα από την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ταυτότητα ενός λαού από την εμπορευματοποίηση και την καταστροφη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ανάλογα παραδείγματα έχουμε και εδώ στο νομό μας, στην Πιερία.
Εδώ και μερικά χρόνια τοπικοί άρχοντες και επιχειρηματίες προπηλάκισαν τους αρχαιολόγους και την αρχαιολογική υπηρεσία ως εμπόδιο στην επενδυτική τους κερδοσκοπία.
Δεν πάει καιρός που τα έβαλαν με τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου αλλά και με τους πρόσφυγες που τους έβλεπαν ως εμπόδιο στην κερδοφορία αυτή.
Τι και κι αν, παρά την παρουσία των προσφύγων, βούλιαξε φέτος η Πιερία από το τουριστικό κύμα που την κατέκλυσε.
Ζήσαμε την επένδυση της αρπαχτής με την καταστροφή βιοτόπων, αλλαγές χρήσεων γης, δημιουργία χιλιάδων αυθαίρετων, εκμετάλλευση των εργαζομένων και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα
Αλίμονο αν εμπιστευτούμε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις αποφάσεις αυτών των ανθρώπων, αυτών των ομάδων , αλίμονο αν την εμπιστευτούμε στο καπιταλιστικό σύστημα.
Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο .
Ν.Σαλπιστής
ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ