Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη με ΠΕΣΚΟ Κονταριώτιισσα

Στα γραφεία της ΠΕΣΚΟ στην Κονταριώτισσα ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖA Στέργιος Καστόρης
Αποφασιστική στήριξη των συνεργατικών σχημάτων των παραγωγών

Στα γραφεία του συνεταιρισμού παραγωγών ΠΕΣΚΟ στην Κονταριώτισσα βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, προκειμένου να ενημερώσει τη Διοίκηση και τα μέλη του συνεταιρισμού για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα των παραγωγών.
Εν μέσω περιόδου συγκομιδής των ακτινιδίων, ο βουλευτής  -συνοδευόμενος και από τον υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Τσικλιά- μετέφερε στα μέλη του συνεταιρισμού, που εκπροσωπεί πάνω από 100 μέλη και παράγει 6.000 τόνους ακτινιδίων,  την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προστατεύσει την ποιότητα του προϊόντος και τον υγιή ανταγωνισμό.
Με αφορμή την απάντηση του Υπουργού σε ερώτηση που είχε καταθέσει προ δυο μηνών, ο κ. Καστόρης αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργεί το Υπουργείο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, για την πάταξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας των ακτινιδίων και στα μέτρα εξάλειψης των φυτοϋγειονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τόσο θεσμικά, όσο και οικονομικά τα συνεργατικά σχήματα, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές (μονάδες τυποποίησης -συσκευασίας-ψύξης) που αποτρέπουν τις απώλειες της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος, συμβάλουν στην αύξηση των εισοδημάτων των παραγωγών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της ΠΕΣΚΟ έθεσαν το θέμα της υπό εκκαθάριση ΕΑΣ Πιερίας, αιτούμενοι την επιστροφή των ψυγείων του Κορινού στις συνεταιριστικές οργανώσεις των παραγωγών της περιοχής, αίτημα που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένων παρεμβάσεων από πλευράς των κυβερνητικών βουλευτών της Πιερίας τις επόμενες μέρες.
Για τις κρατήσεις της Βασικής Ενίσχυσης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καστόρης έδωσε διευκρινιστικές απαντήσεις  και για το θέμα της πληρωμής των ενισχύσεων (το 70% των οποίων έχει ήδη καταβληθεί, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου) για το οποίο, όπως είπε, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω παραπληροφόρησης, παρατηρήθηκε σύγχυση αναφορικά με τις κρατήσεις.
Όπως εξήγησε, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι για την παραγωγική ανασυγκρότηση πόροι, παρακρατείται ένα ποσοστό της τάξης του 4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση, για πρώτη φορά, δικαιωμάτων σε νέους ηλικιακά, νεοεισερχόμενους αγρότες, ένα ποσοστό της τάξης του 3,125% για να εξασφαλιστούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων κι ένα ποσοστό της τάξης του 0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις, διευκρίνισε ο βουλευτής, ήταν γνωστές στους παραγωγούς από την άνοιξη του 2017, όταν υπέβαλαν τις  αιτήσεις τους , εξαιρουμένου του ποσοστού για το Εθνικό Απόθεμα, που αρχικά είχε υπολογιστεί σ 2%, αλλά αυξήθηκε στο 4,5%, προκειμένου (μετά τον μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων για το ΕΑ) να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των νέων και νεοεισερχόμενων παραγωγών.
Στην περίπτωση πάντως, είπε ο βουλευτής, που το συγκεκριμένο ποσοστό δεν εξαντληθεί , το πλεόνασμα θα επιστραφεί οριζόντια στους παραγωγούς κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.
Υπενθύμισε δε ότι για πρώτη φορά καταβάλλονται τόσο έγκαιρα οι ενισχύσεις κι ότι το καταβληθέν ποσοστό 70% της βασικής ενίσχυσης 2017 αντιστοιχεί στο 99,6% της συνολικής δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις, πράγμα που αντικατοπτρίζει και την υψηλή ποιότητα της πληρωμής.