Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Παπαγάλοι, εισβολείς στο Μεξικό και όχι μόνον

Γράφει ο Στέφανος Βογιατζής,
Δασοπόνος, MSc. in International Environmental Conventions
Είναι θλιβερό, αλλά γεγονός ότι εισβολείς παπαγάλοι (Myiopsitta monachus) έχουν εποικίσει πολλές αστικές περιοχές, αλλά το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο Μεξικό, αφού μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πληθυσμοί με χιλιάδες πουλιά σε ενενήντα επτά (97) πόλεις της χώρας αυτής. Πρόκειται για τους μικρούς πράσινους παπαγάλους που ονομάζονται στην αγγλική monk parakeets (παπαγάλοι μοναχοί). Είναι γνωστοί επίσης και ως quaker parrots. 
Το συγκεκριμένο είδος ενδημεί στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Προκαλούν πολλά και ποικίλα προβλήματα στη γεωργία, στην ενδημική πανίδα, αλλά γίνονται και πρόξενοι ενοχλητικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος (blackouts) με τις φωλιές που κατασκευάζουν στο δίκτυο διανομής. Στην Αργεντινή, όπου το είδος Myipositta monachus ενδημεί, έχουν αναφερθεί ότι προκαλούνται ζημιές στις καλλιέργειες ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.Πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος παπαγάλου εισβολέα έχουν δημοσιοποιηθεί σε αρκετά σχετικά άρθρα. 
Πρόσφατα καταγράφηκαν σε επιστημονική εργασία που εκπονήθηκε από την ερευνήτρια του Santa Fe Institute, Elizabeth Hobson (Ph.D. Biology) και τους συνεργάτες της και δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. Στην εργασία περιγράφεται η ταχέως αυξανόμενη εισβολή των παπαγάλων αυτών στο Μεξικό την τελευταία δεκαετία, οι ανεπιθύμητες εξελίξεις που προκλήθηκαν και οι ρυθμιστικές αλλαγές που επηρεάζουν την εξάπλωσή τους. 
Το γεγονός της εμφάνισης μεγάλου αριθμού εισβολέων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αποδίδεται από την ερευνήτρια και άλλους κυρίως στην απαγόρευση των εισαγωγών ζώντων αγρίων πουλιών, μεταξύ των οποίων και οι παπαγάλοι (monk parakeets) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξαιτίας της γρίπης των πτηνών. Πριν την απαγόρευση των εισαγωγών ζώντων πτηνών που έχει επιβληθεί το 2005, η ΕΕ ήταν ένας από τους σημαντικότερους εισαγωγείς στο διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CITES/ WCMC.Σχετικό είναι το άρθρο της 19ης Σεπτεμβρίου στο πιο κάτω σύνδεσμο:
https://www.scientificamerican.com/article/parakeet-invasion-of-mexico-driven-by-europe-rsquo-s-ban-on-bird-imports/

Υ.Γ. Υπενθυμίζω ανάλογο άρθρο με παπαγάλους «rose-ringed parakeet» που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο με τίτλο «Παπαγάλοι, εισβολείς στην ελληνική πανίδα» στο σύνδεσμο:
https://dasarxeio.com/2017/03/29/1905-2/


Φωτογραφία από Wikipedia: Female pet monk parakeet
https://dasarxeio.com/