Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΚΙΝΗΜΑΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΙΟΥΚΑ

 «Η Μύκονος και άλλες ιστορίες»

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα

Cine Manto Mykonos, 2-8 Oκτωβρίου 2017


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Aπό την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου το Cine Manto θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε έναν από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες σκηνοθέτες, αλλά κυρίως σε έναν άνθρωπο που αγαπάει την Μύκονο, τις ομορφιές της, και τους ανθρώπους της. Το πρόσωπο της εβδομάδας θα είναι ο βραβευμένος Μυκονιάτης σκηνοθέτης, Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας, που πρόσφατα η τελευταία ταινία του για την Ελλάδα έλαβε το πρώτο βραβείο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, για την καλύτερη τουριστική ταινία του 2017. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μία ανασκόπηση του έργου του από το 2013 μέχρι σήμερα χωρισμένο σε 4 ενότητες: την Ελλάδα, την Μύκονο (Η Δήλος, H Kαλλιόπη, Η Βιεννούλα, ο Παπαγιώρης, οι φωτογραφίες της Μυκόνου), την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, την ελληνική τέχνη. Ιδιαίτερη πινελιά προσφέρουν οι κινηματογραφικές ξεναγήσεις στις μυστικές ομορφιές της Ελλάδας με τα πολυβραβευμένα «Greek Tourism: an Eternal Journey» και «Greece, A 365-Day Destination».


Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του αφιερώματος θα είναι διαθέσιμο στην σελίδα μας (cinemanto.gr) αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου θα γίνονται καθημερινά οι ενημερώσεις για τις ώρες των προβολών.
Facebook: Cine Manto Mykonos
Instagram: Cinemantomykonos
Twitter: @cine_Manto
Η ΕΛΛΑΔΑ

Greece an eternal journey, 2014 (English)
Η διαφημιστική ταινία του ΕΟΤ για την Ελλάδα που προβάλλεται έως σήμερα. H Eλλάδα παρουσιάζεται ως ένας αυθεντικός και ιδανικός τουριστικός προορισμός. Ένα μικρό κομμάτι παραδείσου πάνω στη γη.
Η ταινία βραβεύτηκε σε πάμπολα Φεστιβάλ το 2015 και θεωρήθηκε ως μια πρωτοποριακή ταινία για την προβολή μιας χώρας.

Greece, a 365-day destination, 2017 (English)
Η νέα διαφημιστική ταινία για την Ελλάδα. Παρουσιάζει την "μυστική" Ελλάδα, την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ελλάδα του φθινοπώρου, της άνοιξης και του χειμώνα, την Ελλάδα των άγνωστων τουριστικών προορισμών. Προβάλλει τα λιγότερο ανεπτυγμένα τουριστικά προϊόντα, όπως είναι ο περιηγητικός, ο θρησκευτικός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, κ.ά.
Η ταινία βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ως η κορυφαία τουριστική ταινία για το 2017 και έλαβε επίσης το βραβείο στο Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ


Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ

Mύκονος, 150 χρόνια ιστορία, 2013
Μια περιήγηση στην ιστορία της Μυκόνου τα τελευταία 150 χρόνια, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που υπάρχουν στο αρχείο του Δημήτρη Κουτσούκου, χωρισμένη σε 9 ενότητες: Ο τόπος, Οι Ψυχές, Βίρα τις άγκυρες, Ψαράδες/Μυλωνάδες/Φουρνάρηδες/Χωριανοί, Καφενέδες/Ταβέρνες/Γλέντια, Οι γαϊδάροι, Πέτρος ο πελεκάνος, Οι άλλοι, Πρόσωπα του σήμερα

Παπά Γιώρης Ζουγανέλης, ο παπάς της καρδιάς2016
 "Πολλές φορές, προ πάντων τώρα στα βαθιά μου γεράματα, που με τη χάρη του Θεού ακόμη διατηρώ υγιή τον εαυτό μου στα 97 μου χρόνια, αναπολώ τα όσα καλά ή κακά από την παιδική μου ηλικίας έχω περάσει κοντά στους Μακαρίτες γονείς μου, στα Σχολειά που φοίτησα, την περίοδο πολέμων και Κατοχής, καθώς και διάφορα άλλα γεγονότα που με απασχόλησαν στη διάρκεια της εγγάμου ζωής μου και της Εφημεριακής μου αποστολής. Ζητώ να βρω τι είναι εκείνο ή ποια εκείνα τα πρόσωπα που με διεφύλαξαν με κηδεμόνευσαν και μέχρι σήμερα μου δίνουν το κουράγιο μέσα στη θύελλα και πολλές φορές την απόγνωση και σύγχυση να βρίσκω τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζω. Είναι η Θεία Πρόνοια, οι ευχές των γονέων μας και η Μάννα Παναγία. ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ."

VIENOULAS ENGLISH SPOKEN, 2015
H ταινία πραγματεύεται την ιστορία της Bιενούλας, της ανυφάντρας που άλλαξε την ιστορία του μυκονιάτικου υφαντού.Η Βιενούλα έφερε επανάσταση, χωρίς δειλία και φόβο δοκίμαζε τα πάντα, ανοιχτή στο καινούριο. Άλλαξε το αυστηρό και λιτό μοτίβό του. Άλλαξε τον τρόπο της πλέξης. Και πάνω από όλα  άλλαξε το χρώμα του. Το έκανε λαμπερό, πολύχρωμο και γοητευτικό.

Καλλιόπη, μια γυναίκα της Μυκόνου, 2014

Μια ταινία για μια σημαντική μορφή του Μυκονιάτικου πολιτισμού: την επί 40 χρόνια υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, αυτού του ιδιότυπου "κρυφού σχολειού" που διατήρησε το καντηλάκι της μνήμης και της γνώσης αναμμένο σε ένα τόπο που δεν είχε καν Γυμνάσιο, την Καλλιόπη Τριανταφύλλου. Την γυναίκα που έσκαψε, ανακάλυψε, διατήρησε και διέδωσε αυτό το μυστικό που κάνει την Μύκονο ένα τόπο διαφορετικό, που δεν μοιάζει με κανένα. Από τις θάλασσες της, τα βράχια της, τους αέρηδες της, μέχρι την Χώρα της, την ντοπιολαλιά και την κουζίνα της.

DELOS 2015, 2015 (English)
Η ταινία είναι ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ 25', για το νησί που υπήρξε για αιώνες το κέντρο του κόσμου. Το νησί όπου συνέρρεαν χιλιάδες άνθρωποι από όλη την υφήλιο για να προσκυνήσουν, να γιορτάσουν, να ανταλλάξουν εμπορεύματα και ιδέες και να συμβιώσουν. Μια συντελεσμένη ουτοπία κοσμοπολιτισμού. Η ταινία δεν προσεγγίζει την Δήλο επιστημονικά και δεν φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική και αρχαιολογική σημασία της. Είναι όμως μια ταινία για το φως της, το μοναδικά μυστηριακό και εξαγνιστικό, για το  αιώνιο ταξίδι των ανθρώπων και των ιδεών χθες και σήμερα. Κι ακόμη είναι μια ταινία για το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας έως στο κέντρο της ύπαρξής του, ταινία για τα πανανθρώπινα σύμβολα, την πανανθρώπινη αλήθεια της ζωής, του έρωτα και του θανάτου.

MINAS: MYKONOS PROMENADE (Re shaping Mykonos), 2016
Ο Δήμος Μυκόνου πρότεινε στον Μηνά, ένα καταξιωμένο διεθνώς σχεδιαστή, ένα φιλόδοξο σχέδιο: την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του γιαλού της Μυκόνου με το να σχεδιάσει και να κατασκευάσει νέα φωτιστικά σώματα και νέα παγκάκια στη βόλτα της παραλίας.  Ο Μηνάς δέχτηκε, σχεδίασε, κατασκεύασε και εγκατέστησε ένα φωτιστικό και ένα παγκάκι μπροστά στο Δημαρχείο. Η ταινία παρακολούθησε και κατέγραψε σαν ένα βιντεοκλίπ την ιστορία αυτής της δημιουργίας.






ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Στο Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη προβάλλονται 3 ταινίες fiction του Αντώνη Κιούκα που δημιουργηθήκαν με σκοπό την κατανόηση των άψυχων αλλά γεμάτων από κρυμμένα μυστικά αρχαίων αντικειμένων. Ιστορίες που ζωντανεύουν τον κόσμο του Ομήρου για ήρωες πολεμιστές και θαυμαστές αρχόντισσες, για μακρινά ταξίδια και ανθρώπινες οδύσσειες. Αλλά και ιστορίες από τον κόσμο του Ηροδότου για τραγικά παιχνίδια της μοίρας μιας νεαρής πριγκιποπούλας από την κρητική Αξό και έναν Θηραίο έμπορο. Και μια ιστορία ξενιτεμού, μιας διάσημης Κυρίας, που από την Κρήτη βρέθηκε στο Λούβρο, στο Παρίσι, και έγινε θρυλική, της Dame D' Auxerre.

La Dame d' Auxerre, 2016
Σε  κινηματογραφική μεταφορά (fiction), η περιπέτεια του διάσημου αγάλματος της "Κυρίας της Ωσέρ" από τη στιγμή της εύρεσής του, το ταξίδι και την απόκτησή του από το Μουσείο του Λούβρου και η συνάντησή της με την "Κόρη της Ελεύθερνας" για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση της πρώτης από την Κρήτη, πιθανότατα στα τέλη του 19ου αιώνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2004/5. ​

ΦΡΟΝΙΜΗ/Phronimi, 2016
Η ταινία, κινηματογραφική μεταφορά (fiction), αναφέρεται στο εμπόριο και τις εξωτερικές σχέσεις της Ελεύθερνας. Συνδέεται με το θηραϊκό στάμνο και μια χάλκινη φιάλη που εκτίθενται στην αίθουσα Α και πραγματεύεται την ιστορία της Φρονίμης, που αναφέρει ο Ηρόδοτος. Πρόκειται για την ιστορία του βασιλιά Ετέαρχου της Αξού, της νεαρή κόρης του Φρονίμης, του μίσος της μητριάς της προς αυτήν και του εμπόρου Θεμίσωνα από τη Θήρα, ο οποίος σύχναζε στην αυλή του βασιλιά, φέρνοντας του εμπορεύματα και στην πορεία του προς την Αξό θα στάθμευε και στην Ελεύθερνα. Η ταινία με πρωτότυπα γυρίσματα που παρακολουθεί την ιστορία της Φρονίμης από την Αξό έως τη Θήρα. Θεμίσων ο Δημήτρης Κιούκας.

O OMHΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ / Homer in Crete2016
Η ταινία που συμπυκνώνει το βασικό νόημα των ομηρικών επών, υποστηρίζοντας την αλήθεια του Ομήρου και τη διαχρονικότητα της ομηρικής ποίησης.



Η ΤΕΧΝΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΦΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ

Κώστας Τσόκλης: Το Τι, το Πώς, και το Γιατί της Τέχνης, 2016 (English)

Ο Κώστας Τσόκλης εξομολογείται και μιλάει εκ βαθέων για το Τι, το Πώς, και το Γιατί της Τέχνης.

Χρήστος Μποκόρος "Τα στοιχειώδη", 2013
Μια ταινία με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου "Τα στοιχειώδη", στο Μουσείο Μπενάκη η ταινία συμπυκνώνει και ανασαίναι το γιατί της ζωγραφικής του σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση με τον ζωγράφο



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤEΡΑ 2 /10/2017 20:30 & 21:30
Greece an eternal journey
Greece, a 365-day destination
Minas: Mykonos Promenade (Re shaping Mykonos)
Mύκονος, 150 χρόνια ιστορία, 40’

ΤΡIΤΗ 3 /10/2017 20:30
Greece an eternal journey
Greece, a 365-day destination
Minas: Mykonos Promenade (Re shaping Mykonos)
Παπαγιώρης Ζουγανέλης, ο παπάς της καρδιάς, 55‘
Vienoulas English Spoken , 43’

ΤΕΤAΡΤΗ 4 /10/2017 20:30
Greece an eternal journey
Greece, a 365-day destination
Minas: Mykonos Promenade (Re shaping Mykonos)
Vienoulas English Spoken , 43’
Καλλιόπη, µια γυναίκα της Μυκόνου, 49’

ΠEΜΠΤΗ 5 /10/2017 20:30
Greece an eternal journey
Greece, a 365-day destination
Minas: Mykonos Promenade (Re shaping Mykonos)
Καλλιόπη, µια γυναίκα της Μυκόνου, 49’
Delos 2015, 25’, (engl. sub.)

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 6/10/2017 20:30
Greece an eternal journey
Greece, a 365-day destination
Minas: Mykonos Promenade (Re shaping Mykonos)
Delos 2015, 25‘, (engl. sub.)
Παπαγιώρης Ζουγανέλης, ο παπάς της καρδιάς, 55‘

ΣAΒΒΑΤΟ 7/10/2017 20:30 & 21:30
Greece an eternal journey
Greece, a 365-day destination
Minas: Mykonos Promenade (Re shaping Mykonos)
H Κυρία της Οσέρ, 8’ (engl sub)
Φρονίµη, 8 ‘(engl sub)
O Όµηρος στην Κρήτη , 30’ (engl sub)

ΚΥΡΙΑΚH 8/10/2017 8 20:30
Greece an eternal journey
Greece, a 365-day destination
Minas: Mykonos Promenade (Re shaping Mykonos)
Χρήστος Μποκόρος: Τα στοιχειώδη, 10’
Κώστας Τσόκλης: Το Τι, το Πώς, το Γιατί της Τέχνης, 60’ (engl. sub)