Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η 4 Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας και Ζωικής Παραγωγής – Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων
Ζώων, το Δημοτικό Κτηνιατρείο και το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας  επιθυμεί να ενημερώσει του Δημότες μας ότι η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Αρχικά, στόχο είχε την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα ενώ σήμερα η γιορτή διευρύνθηκε και αγκαλιάζει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
 Παρότι η αγάπη για τα ζώα και τη φύση δεν συνδέεται απαραίτητα με  «επετείους ημέρες», ωστόσο είναι μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες ως προς την προστασία των ζώων ώστε να κατανοηθεί ο ρόλος και η σχέση των ζώων με τον άνθρωπο στη σημερινή εποχή. Δυστυχώς, οι αριθμοί για την κακοποίηση κι εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο είναι αποκαρδιωτικοί. Εκατομμύρια άγρια ζώα σκοτώνονται ή πωλούνται παράνομα στη μαύρη αγορά κάθε χρόνο .Όσο για τα ζώα συντροφιάς το 80% των σκύλων και γάτων του πλανήτη είναι αδέσποτα ή παραμελημένα.
Στη χώρα μας, παρόλο που ο νόμος για την κακοποίηση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων έχει γίνει αυστηρότερος - με επιβολή ποινών και προστίμων -, σχεδόν καθημερινά είναι τα κρούσματα θανάτωσης, κακοποίησης αλλά και παραμέλησης ζώων.
Ο Δήμος Βέροιας, στα πλαίσια των υποχρεώσεών του απέναντι στην ευζωία και προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γάτων) λειτουργεί Δημοτικό κτηνιατρείο και καταφύγιο όπου τμηματικά περισυλλέγονται αδέσποτα ζώα με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους από την υπεύθυνη κτηνίατρο. Έτσι λοιπόν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς σημαίνονται και καταγράφονται, εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται, στειρώνονται, θεραπεύονται κι έπειτα επανεντάσσονται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στο οικείο περιβάλλον τους εφόσον δεν υιοθετηθούν. Εντός του έτους 2017 περισσότερα από 400 αδέσποτα ζώα έχουν περισυλλεχθεί και διαχειριστεί από τον Δήμο Βέροιας  στο αδειοδοτημένο Δημοτικό κτηνιατρείο.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όσο υπεύθυνος είναι ο Δήμος για την ευζωία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την ίδια ευθύνη φέρει και ο κάθε ένας από εμάς που επιλέγει να βάλει στην ζωή του ένα ζώο συντροφιάς. Κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να μεριμνά για την υγεία του κατοικιδίου του, να συμμορφώνεται με τις συμβουλές του κτηνιάτρου του και να φροντίζει για την διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών διαβίωσης του ζώου του.
Ένας συνειδητοποιημένος ιδιοκτήτης, και ιδιαίτερα κάποιος που κατέχει περισσότερα του ενός ζώα (όπως κτηνοτρόφοι, κυνηγοί κλπ.) πρέπει να μεριμνά για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων του (τσίπ),τη δήλωσή τους στο Δήμο , τους απαραίτητους προληπτικούς εμβολιασμούς, την αποπαρασίτωση και οπωσδήποτε για την στείρωσή του. Αλλιώς, ο φαύλος κύκλος της παραμέλησης και συνεπώς της δημιουργίας αδέσποτων ζώων δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.
Εξάλλου, η αγάπη για την φύση και τα ζώα είναι εν τέλει αγάπη για την ίδια την ζωή και ο καθένας οφείλει να την υπερασπίζεται και να προσπαθεί να την κάνει καλύτερη.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
                              
                                                                    Ο Αντιδήμαρχος

                                                          Παπαδόπουλος Βασίλειος