Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει 2 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ρέματος Σταγειρίτη στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την έγκριση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της «Διευθέτησης ρέματος Σταγειρίτη από το σημείο κατάντη της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι την Περιφερειακή Τάφρο», συνολικού προϋπολογισμού 1.912.000 ευρώ.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους, προκειμένου να υλοποιήσει στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 σειρά έργων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητα των πολιτών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, δεδομένου ότι επί πολλά χρόνια δεν έγιναν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και υπήρξε ελλιπής χρηματοδότηση. Ένα από τα πιο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα είναι αυτό που αφορά στο ρέμα Σταγειρίτη ή Μαλακοπής, που διασχίζει περιοχές του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και επηρεάζει και την Τούμπα. Διαθέτουμε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περίπου 2 εκ. ευρώ προκειμένου να υλοποιήσουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο ρέμα και σε συνδυασμό με τα έργα που κάναμε στο Ελαιόρεμα να θωρακίσουμε από τις πλημμύρες ένα μεγάλο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Ικανοποιούμε έτσι, σε συνεργασία με το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη που συνέβαλε τα μέγιστα στην έναρξη της παρέμβασης, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η παρέμβαση που προβλέπεται περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία έργα, ώστε να επιτευχθεί η ορθή υδραυλική λειτουργία του ρέματος και να διατηρηθεί ανοιχτή η κοίτη του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Η αρχή των έργων είναι στη συμβολή του ρέματος Σταγειρίτη με την οδό 17ης Νοέμβρη (προέκταση της οδού Γρ. Λαμπράκη) και το τέλος χωροθετείται στη συμβολή των ρεμάτων Σταγειρίτη και Ελαιορέματος με την περιφερειακή τάφρο.
Το μήκος της κοίτης που θα διευθετηθεί είναι 748 μέτρα και εκτός των παρεμβάσεων διευθέτησης θα γίνουν έργα αντιστήριξης των πρανών της κοίτης στην περιοχή του ιερού ναού Αγίου Χριστοφόρου, διαμορφώσεις, τεχνικά έργα διάβασης στην οδό Τσάμη, εκτεταμένοι καθαρισμοί για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή απορροή των νερών, κιγκλιδώματα για την προστασία των πεζών κ.ά.