Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Η Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

 Στην τελική τους φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες της τριακονταμελούς αποστολής της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, εν όψει της συμμετοχής της
στο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 9 έως 14 Αυγούστου 2017 στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας.
  Η συμφωνία κλείστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο παγκόσμιο συνέδριο του CIOFF (Παγκόσμιος Οργανισμός Διοργάνωσης Φεστιβάλ Φολκλόρ) στο Fiuggi της Ιταλίας ανάμεσα στους  Ioan Cocian και Δημήτρη Κωτίκα, αντιπροσώπους της Ρουμανίας και της Ελλάδος αντίστοιχα.
  Πριν ένα μήνα οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή με τον επίσημη πρόσκληση της διευθυντρίας του φεστιβάλ  Silvia Macrea και την αποδοχή της από τον πρόεδρο της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρη Μιτσοκάπα.
  Παράλληλα όλο το μεσοδιάστημα έγιναν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο πλευρών  Silvana Borghina και Βαγγέλη Γκούτζα.
  Το φεστιβάλ  περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων σαν αυτές που χαρακτηρίζουν τα διεθνή φεστιβάλ CIOFF από το 1975 μέχρι σήμερα.  Η Εστία Πιερίδων Μουσών, επιδιώκει να συμμετάσχει με υψηλό ποιοτικό επίπεδο συντελεστών. Άλλωστε η πολύχρονη παρουσία της σε διεθνή φεστιβάλ , συνέβαλε στο να έχει αποκομίσει μεγάλη εμπειρία, εκπροσωπώντας  την Κατερίνη και την ευρύτερη Ολυμπική Πιερία στο εξωτερικό.  
  Έχει στο ενεργητικό της μια συμμετοχή στην 3η Φολκλοριάδα του CIOFF στην Ουγγαρία και πάνω από 40 συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής. Με τη φετινή παρουσία στην Ρουμανία προσθέτει άλλη μια όμορφη σελίδα στη περιπλάνηση της στις παραδόσεις των λαών της Γης.
  Ας δούμε και πως περιγράφουν οι ίδιοι οι διοργανωτές το διεθνές πολιτιστικό τους γεγονός :
 «Τραγούδια από τα βουνά» Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Sibiu, την πόλη διαμονής του Sibiu νομού, που βρίσκεται στους πρόποδες του Cibin βουνό, με πληθυσμό πάνω από 150.000 κατοίκους.  Ένα ισχυρό οικονομικό, επιστημονικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο είναι ο οικοδεσπότης των διεθνών ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «CÂNTECELE MUNTILOR» / «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ montains».  Το φεστιβάλ προσκαλεί ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής κατάστασης για να απολαύσουν το φολκλόρ, για να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που διατηρούν και προάγουν την παραδοσιακή κουλτούρα. Παρελάσεις, λαϊκές συναυλίες, εργαστήρια, παραδοσιακές βραδιές κουζίνα και εκθέματα τέχνης μεταξύ των δρώμενων.