Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Μ. Σκούφα: Νομοσχέδιο ΤΟ.Μ.Υ για την Πρωτοβάθμια Δημόσια, Δωρεάν, Υγεία - Τι προβλέπεται, τι αλλάζει, ποιες δομές θεσμοθετούνται

Μ. Σκούφα: Νομοσχέδιο ΤΟ.Μ.Υ για την Πρωτοβάθμια Δημόσια, Δωρεάν, Υγεία
Τι προβλέπεται, τι αλλάζει, ποιες δομές θεσμοθετούνται

Ενώ σε όλα τα κράτη με προηγμένα συστήματα υγείας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί τον πυλώνα του συστήματος, στη χώρα μας δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξε η απαξίωση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Mε τον ν.4368/2016, θεσπίστηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια μνημονίου, προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, έχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω από 9000 άτομα, ενώ είναι σε διαδικασία να προσληφθούν άλλοι 9000. Από τις πρώτες 9.000 άτομα, οι 3.000 είναι μόνιμοι, ενώ στις επιπλέον 9.000, οι μόνιμοι θα είναι 5.000 άτομα.
Στόχος του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι να αλλάξει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του συστήματος και από την στενά θεραπευτική προσέγγιση, να μπει για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο η κουλτούρα της πρόληψης, της αγωγής υγείας, της κοινοτικής φροντίδας, της παρέμβασης στους ανθυγιεινούς, νοσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος.
Έτσι θεσμοθετήθηκαν δύο επίπεδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
       I.            Οι ΤΟΜΥ
Με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, ενισχύονται οι δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες εκτός από την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, θα καλύψουν καθολικά και ισότιμα τον πληθυσμό με προτεραιότητα στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα θα ανασχέσουν την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία και θα ανακουφίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Σε περιοχές, που είτε δεν αναπτύσσονται ΤΟΜΥ, είτε ο αριθμός των ΤΟΜΥ και των οικογενειακών γιατρών δεν επαρκεί για την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συμβάλλεται με ιδιώτες ιατρούς που θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα ιατρεία τους για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
    II.            Τα Κέντρα Υγείας
Οι υφιστάμενες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου), οι οποίες εφεξής ονομάζονται Κέντρα Υγείας, ενισχύονται και αξιοποιούνται πλήρως ως δεύτερο επίπεδο του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οικοδομώντας ένα νέο δίκτυο δομών και υπηρεσιών γύρω και πέραν από αυτές.  Θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΕΣΥ και θα συνδέονται με τα νοσοκομεία της περιοχής τους.
Στόχος είναι να βελτιωθεί η σημερινή εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία επιβαρύνονται και με το έργο της πρωτοβάθμιας υγείας.
-          Το ωράριο λειτουργίας
Εξίσου σημαντικό είναι το ωράριο λειτουργίας των τοπικών μονάδων υγείας, το οποίο δε θα είναι μόνο πρωινό, αλλά από 8.00-21.00 σε 2 βάρδιες. Τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται στα κέντρα υγείας και κυρίως στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, τα οποία θα συνεχίσουν να το κάνουν. Στόχευση είναι να διευρυνθούν οι δομές των κέντρων υγείας που σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι 24ωρη η λειτουργία τους και έτσι να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο φίλτρο προς τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, όπου υπάρχει τεράστια συσσώρευση και τεράστια ταλαιπωρία την ώρα του τροχαίου, την ώρα του καρδιακού συμβάντος, την ώρα του απειλητικού για τη ζωή επείγοντος περιστατικού.
-          Δημόσια οδοντιατρική φροντίδα – δίκτυα επαγγελματιών
Σημαντικό βήμα είναι η κατοχύρωση της δημόσιας οδοντιατρικής φροντίδας. Στα Κέντρα Υγείας συγκροτούνται και λειτουργούν Οδοντιατρικές Ομάδες που θα ελέγχουν τη στοματική υγεία του πληθυσμού ευθύνης.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η συγκρότηση δικτύων από επαγγελματίες υγείας όπως μαίες και επισκέπτες υγείας. Ειδικά για τη μαιευτική φροντίδα η δυνατότητα συνταγογράφησης ΤΕΣΤ ΠΑΠ και διαγνωστικών εξετάσεων κύησης αφενός αναβαθμίζει σημαντικά τον συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο των μαιών στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου, στην κύηση και στον τοκετό, αφετέρου καλύπτει μία σημαντική ανάγκη του γυναικείου πληθυσμού, κυρίως σε περιοχές όπου η παρουσία μαιευτήρα/γυναικολόγου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ανεπαρκής.
-          Εφαρμογή από φέτος
Έτσι, αρχής γενομένης από φέτος θα μπορούμε να προσέλθουμε σε ένα -από τα 239 σε αρχική φάση- ΤΟΜΥ και να δούμε τον οικογενειακό γιατρό μας, θα υπάρχει η καταγραφή μέσω ηλεκτρονικού φακέλου των στοιχείων που αφορούν την υγεία μας. Αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιούνται κατά αποκλειστικότητα για ιατρικούς λόγους και μόνο με τη συγκατάθεση του ασθενούς.
-          Αξιολόγηση και κοινωνικός έλεγχος για πρώτη φορά
Αυτό που επίσης πρέπει να τονιστεί είναι ότι για πρώτη φορά στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας, εισάγεται ο κοινωνικός έλεγχος. Αυτό σημαίνει, ότι εφόσον ως πολίτης ολοκληρώσω την επίσκεψή μου σε ένα Τ.Ο.Μ.Υ., μου παρέχεται ένα ερωτηματολόγιο, όπου ως χρήστης υπηρεσιών υγείας, αξιολογώ η ίδια και ο ίδιος τις παροχές και τις υπηρεσίες που μου παρασχέθηκαν.
Δείτε εδώ την ομιλία της βουλεύτριας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κι εδώ τις από 27/07/17 και 31/07/17 τοποθετήσεις στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής.