Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΑΝΘΟ-Τετάρτες στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Μια ωραία, χρήσιμη και πρακτική ιδέα του κ Αθανάσιου Κελμάγερ (Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου ΑΑΣΑ_ΚΑΑ) ξεκίνησε στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΆ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΑΑ, και μέρος
αυτής της ιδέας ήταν και η ενημέρωση για τον περλίτη που έγινε Τετάρτη, 12-7-2017, στην ΚΑΑ 9Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Αθήνα).
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, προφανώς εμφορούμενο από διάθεση για αναγέννηση του 55ετους Συνεταιρισμού, απεφάσισε να προσπαθεί να προσανατολίζει τις δραστηριότητές του στις Τετάρτες, και μάλιστα αμέσως μετά το κλείσιμο της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, η οποία για το θέρος (Ιούλιος & Αύγουστος) είναι η 11.00 και για τους υπόλοιπους μήνες η 12.00 μεσημβρινή.
Την Τετάρτη, 12/7/2017, προσκαλέστηκε ο γεωπόνος Ανδρέας Ρέπορτερ (AGRO Nordia ΑΕ), να μας ενημερώσει για τον περλίτη, τις χρήσεις του στην ανθοπαραγωγή και να δώσει στοιχεία εμπορίας του περλίτη.
Με την πρώτη ύλη του ηφαιστειακού περλίτη να παρέχεται σχεδόν μονοπωλιακά από το ελληνικό νησί Μήλος και να εξάγεται σε όλο τον πλανήτη, τα τελικά εμπορικά προϊόντα, όπως ο διογκωμένος περλίτης διαφοροποιούνται μόνο ως προς την τεχνική της μηχανικής τους επεξεργασίας, που είναι η θέρμανση στους 1000 περίπου βαθμούς, η αποστείρωσή του και η διόγκωση. Η ποιότητά του και η ικανότητά του για συγκράτηση νερού (3-4 φορές το βάρος του) εξαρτάται από την στιλπνή ή όχι επιφάνεια του κόκκου (η στιλπνή δεν απορροφά πολύ νερό).
Ο περλίτης διαχωρίζεται κυρίως σε «μπούρα», ο οποίος έχει μεγαλύτερο κόκκο, και χρησιμοποιείται κυρίως στον αγροτικό τομέα, είναι  πιο μαλακός και δημιουργεί «σκόνη», που δεν είναι επιθυμητή στην υδροπονία, και στον «τσιγράδο», που έχει μικρότερο κόκκο και είναι πιο σκληρός.
Στην παρουσίαση που έγινε από τον κ Ανδρέα Ρέπορτερ (NORDIA AE) οι αντίστοιχες εμπορικές ονομασίες ήταν για τον περλίτη μπούρα η Perterra, και για τον περλίτη τσιγράδο η Hydroperl, όλα σε συσκευασίες τσουβαλιών των 100 λίτρων και σε ειδικές μακρόστενες συσκευασίες με ειδικό κάλυμμα για υδροπονία σε συσκευασίες των 33 λίτρων.
Ήταν πολύ χρήσιμη η μαρτυρία φυτωριούχων που μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες μακρόστενες σακούλες Hydroperl μέχρι και επτά (7) συνεχή χρόνια. Σημαντική ήταν και η παρατήρηση ότι άλλης μορφής αδρανή-ουδέτερα υποστρώματα στην υδροπονία δημιουργούν σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα για την απομάκρυνση των υλικών μετά την χρήση, ενώ ο περλίτης δεν δημιουργεί κανένα σχεδόν πρόβλημα στο περιβάλλον.
Εντυπωσιακή ήταν και η επισήμανση για την δυνατότητα «ξεπλύματος» του περλίτη, από τυχόν λάθη στην λίπανση, που δεν έχουν άλλα υποστρώματα.
Φαίνεται στο μέλλον η εφαρμοσμένη έρευνα θα έχει πολλή δουλειά για τον αγροτικό τομέα τόσο για τον Περλίτη, όσο και για τον Ζεόλιθο, το Ανθρακικό Ασβέστιο, τον Δολομίτη, τον Βερμικουλίτη κλπ και η στενή συνεργασία των παραγωγών πρώτων υλών, με την έρευνα (βασική και εφαρμοσμένη), αλλά και την ενεργό συμμετοχή των οργανωμένων αγροτών, είναι επιβεβλημένη.
Κομμάτι των ΑΝΘΟ-Τεταρτών είναι και οι τακτικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Προμπονά, Άνω Πατήσια, Αθήνα, 210 2584680) οι οποίες γίνονται κάθε 15 ημέρες τις Τετάρτες, στις 12.00, μας είπε ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (6932381604).
Ακόμα και το Συνέδριο ανίχνευσης των τάσεων και εξελίξεων στα δρεπτά άνθη που προτίθεται να οργανώσει ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ στις 11 Οκτ 2017, ορίσθηκε να γίνει Τετάρτη, στην Αθήνα.
Με την ευκαιρία τα μέλη του ΔΣ (Α. Κελμάγερ, Κ. Ηρειώτης, Χ. Φλεριάνος, Σ. Κιτάντης & Γ. Παπααλεξανδρακης) που παρέστησαν στην ενημέρωση για τον περλίτη στην ανθοκομία από τον κ Ανδρέα Ρέπορτερ (AGRO nordia AE) ενημερώθηκαν για τις τελευταίες λεπτομέρειες για την «ΓΙΟΡΤΗ των ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ» που θα γίνει στα πλαίσια των ΣΑΡΩΝΕΙΩΝ 2017 στην Δυτική Παραλία του Γαλατά στις 14, 15 & 16 Ιουλίου 2017 (Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή).
Η ΓΙΟΡΤΗ των ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ, κάθε βράδυ στις 20.00, είναι μια συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά «Φίλοι τα Παράδοσης» με τον ΑΑΣΑ-Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ), με τον ΣΑΝΚΑ-Σύλλογο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής και με την ΠΕΕΑΠΣΕ-Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων-Ανθοκομικών Προϊόντων και Συναφών Ειδών.
Κάθε βράδυ λοιπόν στις 8 το βράδυ θα γίνονται ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ, δηλαδή την Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, 14, 15 & 16 Ιουλίου 2017, στην Δυτική παραλία του Γαλατά, στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ΣΑΡΩΝΕΙΑ 2017.
Ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ βλέπει ότι δυνατές συλλογικότητες, ισχυροποιούνται αν έχουν ενά συγκεκριμένο χώρο συναντήσεων, σε τακτές προκαθορισμένες ημερομηνίες, όπως είναι οι Τετάρτες, με προανακοίνωση των θεμάτων τουλάχιστον από την προηγουμένη, τηρούμενη ημερήσια διάταξη και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά την Τετάρτη, όπως ακριβώς γίνεται, ώστε τελικά το αποτέλεσμα να γίνει γνωστό σε όλη την κοινωνία.
Όπως μας είπε ο κ Α. Κελμάγερ, ακόμα και για την συμπλήρωση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ η πρώτη ενημέρωση έγινε Τετάρτη, με την στήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (Άγιος Γεώργιος) ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και πολλές άλλες δραστηριότητες, πάντα Τετάρτες, οι «ΑΝΘΟ-Τετάρτες, στα πλαίσια της πληροφόρηση-ενημέρωσης των μελών του Συνεταιρισμού.

Για την καταγραφή
Δημήτρης Μιχαηλίδης