Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του ΚΚΕ - ΕΡΩΤΗΣΗ για ΕΜΠΑΡΓΚΟ και ΖΗΜΙΕΣ στα ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών από τη ζημία που είχαν λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία



        Το δίκαιο αίτημα των ροδακινοπαραγωγών που το τελευταίο διάστημα επλήγησαν από τον καύσωνα και τις βροχοπτώσεις αλλά και από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για αποζημίωση απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
         Στην ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε τα εξής:

        “Σε απόγνωση βρίσκονται οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί (ιδιαίτερα στους νομούς Ημαθίας - Πέλλας - Λάρισας) λόγω των ζημιών από καύσωνες και βροχοπτώσεις αλλά κυρίως κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας (που απορροφούσε το 80% της παραγωγής) και οδήγησαν στο εμπάργκο της τελευταίας στα αγροτικά προϊόντα.
        Πάνω από 20.000 τόνοι σαπίζουν στα ψυγεία, ενώ η παραγωγή συνεχίζεται οι τιμές παραγωγού κατέρρευσαν κάτω του κόστους, στην εξευτελιστική τιμή των 0,15 λεπτά το κιλό, στην οποία αγοράζουν μεγαλέμποροι και βιομήχανοι - μεταποιητές.
        Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει το 100% της ζημίας παρά τα υψηλά ασφάλιστρα που πληρώνουν οι παραγωγοί, λόγω μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης.
         Το κόστος παραγωγής αυξάνεται με αυξήσεις εφοδίων, χαράτσια σε ΕΛΓΑ και ΟΣΔΕ, εκτόξευση της φορολογίας τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους με βάση τα μνημόνια Ε.Ε. και όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων. Πρόκειται για ξεριζωμό των φτωχών αγροτών από τη γη τους. Η Ε.Ε. ενώ είναι υπεύθυνη – μαζί με τις κυβερνήσεις - για την επιβολή εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, αρνείται την αποζημίωση των αγροτών. Αρκείται στα ψίχουλα αξιοποίησης των προϊόντων για «επισιτιστική βοήθεια» (6.500 τόνοι με παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων, μόνο στο νομό Ημαθίας 200.000 τόνοι).
                                                  Ερωτάται η Επιτροπή:
            Αν θα λάβει μέτρα για δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών λόγω των κυρώσεων της ΕΕ που οδήγησαν στο εμπάργκο της Ρωσίας, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους, τη διασφάλιση της τιμής παραγωγού.”




                                                                                    Σωτήρης Ζαριανόπουλος