Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ημερίδα στο Επιμελητήριο Πιερίας «Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων»

 Ηλίας Χατζηχριστοδούλου : «Η ελληνική επιχειρηματικότητα,   για να μπορέσει να επιβιώσει πρέπει να απαλλαγεί από τα παλιά βάρη. Για το λόγο αυτό χρειάζονται ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες»

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποίησε το  Κέντρο Διαμεσολάβησης Πιερίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας και το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, την Τετάρτη 31 Μαΐου, για τα πλεονεκτήματα και τα εργαλεία που προσφέρει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών των Επιχειρήσεων από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κύριο Φώτη Κουρμούση.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, καθώς και στο θεσμό της διαμεσολάβησης τονίζοντας ότι : «Η διαμεσολάβηση είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους και  χρήσιμους θεσμούς. Εμείς, σαν Επιμελητήριο πιστεύουμε στο θεσμό της διαμεσολάβησης και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους επιχειρηματίες,  και όχι μόνο».
Συνεχίζοντας είπε ότι : «Η ελληνική επιχειρηματικότητα, για να μπορέσει να επιβιώσει πρέπει να απαλλαγεί από τα παλιά βάρη. Για το λόγο αυτό χρειάζονται ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες».
Επισήμανε κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής στο νέο νόμο, όπως : «το άρθρο 3, σύμφωνα με το οποίο, για να ενταχθεί μια επιχείρηση χρειάζεται θετικό αποτέλεσμα ή θετική καθαρή θέση σε μια τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Κάτι το οποίο αυτόματα αποκλείει πολλές επιχειρήσεις να ενταχθούν.
Επίσης, με δεδομένο ότι η οικονομία μας, τα τελευταία 8 έτη βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, είναι φυσικό η πλειονότητα των επιχειρήσεων                          να έχει ήδη συνάψει ρυθμίσεις πριν από την 1/7/2016. Δεν τίθενται χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός ?
Και ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να επισημάνω  είναι ,  γιατί οι επιχειρήσεις που το χρέος τους σε ποσό  άνω του 85% και βρίσκεται σε έναν πιστωτή,                                 εξαιρούνται και παραπέμπονται σε διμερή διαπραγμάτευση ?»
Κλείνοντας ευχαρίστησε το κ. Φώτη Κουρμούση για την αποδοχή της πρόσκλησης περιμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίασή του.


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Χ. Μπρουσκέλης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουμε πολλές μορφές διαπραγματεύσεων και περιμένει με ενδιαφέρον να ακούσει σε ότι συνίσταται ο νέος νόμος .
Όπως είπε ο κ. Φ. Κουρμούσης : «Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών των Επιχειρήσεων είναι ένας νέος νόμος που κάθε επιχείρηση, μικρή, μεσαία ή μεγάλη μπορεί να προσέλθει και να ρυθμίσει όλα τα χρέη της, προς όλους, όπως τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες. Η φιλοσοφία του νόμου είναι, μία επιχείρηση να ρυθμίσει όλα τα χρέη σε μία διαδικασία.
Η όλη διαδικασία διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας, που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές  Αυγούστου στη σελίδα της Ειδικής Γραμματείας, με τους κωδικούς του Taxis του καθενός. Καταγράφονται όλα όσα χρωστάει κάποιος και ανατίθεται σε ένα Συντονιστή , οποίος είναι Δικηγόρος Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, να κάνει τους ελέγχους και στη συνέχεια ο ηλεκτρονικός φάκελος αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε όλους τους πιστωτές και καλούνται όλοι στο τραπέζι να συζητήσουν και να βρουν κάποια λύση για την επιχείρηση».
Συνεχίζοντας είπε ότι « ο νόμος αίρει κάποια εμπόδια που υπήρχαν όσον αφορά το Δημόσιο και τις Τράπεζες για το κούρεμα του δανείου και τις δόσεις, καθώς και ότι διαθέτει πάρα πολλές ρήτρες και αρκετά κίνητρα και αφήνει εν λευκώ όλες τις εναλλακτικές λύσεις».
Ο κ. Κουρμούσης προτίμησε να συνεχίσει με ερωτήσεις – απαντήσεις των παρευρισκομένων και ξεκίνησε δίνοντας απάντηση στο πρόεδρο του Επιμελητηρίου, στο ερώτημά του για το χρέος επιχειρήσεων σε ένα πιστωτή άνω του 85 %, λέγοντας ότι εντός του μήνα θα βγει η σχετική ΚΥΑ γι’ αυτό το θέμα, καθώς και απάντηση για το άρθρο 3, διευκρινίζοντας ότι αναφέρετε στο θετικό πρόσημο των λειτουργικών εσόδων της επιχείρησης και το πιο σημαντικό είναι να μπορεί η επιχείρηση να αποδείξει ότι μετά τη ρύθμιση είναι βιώσιμη.
Ήταν τόσες πολλές οι ερωτήσεις που ξεπέρασαν τον προγραμματισμένο χρόνο της ημερίδας και για το λόγο αυτό η Διοίκηση του Κέντρου Διαμεσολάβησης πρότεινε στο κ. Κουρμούση την πραγματοποίηση ενός εξειδικευμένου Σεμιναρίου με Νομικό και Οικονομολόγο της Ειδικής Γραμματείς Διαχείρισης ιδιωτικού χρέους για να γίνει αναλυτική και πλήρης ενημέρωση όλων των λεπτομερειών και ειδικών περιπτώσεων του νόμου. Ο κ. Κουρμούση συμφώνησε ότι αυτό θα προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες.