Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ερώτηση για την εξαίρεση των νέων αγροτών από την έκπτωση φόρου

Ερώτηση για την έκπτωση φόρου των νεοεισερχόμενων αγροτών κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου.
Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των νεοεισερχόμενων αγροτών ("νέοι αγρότες") προκαλεί η απώλεια της έκπτωσης φόρου (αφορολόγητο) που δικαιούνται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το πρόβλημα ανέκυψε όταν οι ενδιαφερόμενοι κατά τη διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (αποκτηθέντα εισοδήματα το 2016), διαπίστωσαν πως εξαιρούνται από την έκπτωση φόρου (σε σχέση με τους άλλους αγρότες) επειδή δεν φαίνονται στο μητρώο αγροτών του Υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να πληρώσουν από το πρώτο ευρώ για τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, που σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή από 13% στο 22%-45% φέτος, έχει ως συνέπεια οι εν λόγω φορολογούμενοι να απειλούνται με εξοντωτικούς φόρους αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη και οφείλει άμεσα να δώσει λύση. Θυμίζουμε πως το αφορολόγητο κατακτήθηκε μετά από τους μαχητικούς αγώνες του αγροτικού κινήματος ως ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης από την άγρια φοροεπιδρομή, τη φορολεηλασία και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μέτρα που σε συνδυασμό με την υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής με την εφαρμογή της ΚΑΠ οδηγούν στο ξεκλήρισμα την πλειοψηφία των αγροτών.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί για να αποκαταστήσει και να δώσει λύση στο πρόβλημα των "νέων αγροτών" ώστε να υπάρξει ελάφρυνση φόρου (αφορολόγητο)».

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ του ΚΚΕ