Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Δ. ΜΠΕΗΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

  Την 8η Μαρτίου του 1857 οι γυναίκες που εργάζονταν σε μια μεγάλη κλωστοϋφαντουργική εταιρεία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους
ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 1977 αυτή η μέρα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και γιορτάζεται μέχρι σήμερα, με τον ίδιο περίπου τρόπο, όπως ο Άγιος Βαλεντίνος, με τους άντρες να χαρίζουν λουλούδια στις γυναίκες τους, αλλά και δώρα.
Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας (08/03/2017) αποφάσισα να γράψω μερικές γραμμές για τον ρόλο της στη σημερινή κοινωνία.
    Οι γυναίκες ίσως να είναι από τα πιο πολυάσχολα πλάσματα σε αυτόν τον πλανήτη. Παλαιότερα ο ρόλος τους ήταν αποκλειστικά αυτός της νοικοκυράς της οποίας η μόνη υποχρέωση ήταν η καλή ανατροφή των παιδιών και η εποπτεία του σπιτιού, σε αντίθεση με τον άντρα ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την οικονομική ενίσχυση του νοικοκυριού. Με τα χρόνια όμως οι ρόλοι τροποποιήθηκαν αρκετά. Η γυναίκα βγήκε από το σπίτι, δουλεύει πλέον,  έχει δικαίωμα της ψήφου διακρίνεται  στα γράμματα , καταλαμβάνει σημαντικές θέσεις στην εργασία , στην πολιτική κ.α.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχουν μειωθεί οι οικογενειακές της ευθύνες. Για ένα  ποσοστό ανδρών  αλλά  και για κάποιες γυναίκες, όλα αυτά φαίνονται λίγα καθώς δεν έχει γίνει κατανοητό πόσο δύσκολο είναι μια γυναίκα να είναι  ταυτόχρονα :μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη, γι’ αυτό και ένα ποσοστό ανδρών  αρνούνται να βοηθήσουν. . Η καθημερινότητα της γυναίκας (ενός σημαντικού ποσοστού ) είναι ένας συνεχής και γεμάτος εμπόδια αγώνας δρόμου.
 Δεν είναι όμως μόνο οι οικογενειακές υποχρεώσεις  , ο εργασιακός τομέας είναι επίσης πολύ  δύσκολος  καθώς πασχίζουν να αποδείξουν πως είναι τόσο ικανές, όσο και οι άνδρες. Πόσο συχνά βλέπετε εσείς, γυναίκες σε υψηλές θέσεις : προέδρους , διευθυντές; Σπάνια.    Το συγκεκριμένο στερεότυπο μπορεί  να αλλάξει, αλλά μέχρι να γίνει αυτό οι γυναίκες θα προσπαθούν πολύ περισσότερο από τον άνδρα για να καταξιωθούν επαγγελματικά. Υπάρχουν όμως γυναίκες οι οποίες έκαναν τη διαφορά αποδεικνύοντας πως είναι ισάξιες με τους άνδρες, μένοντας στην ιστορία.  
Αναφέρω ενδεικτικά :

  Μαρία Κιουρί, μια σπουδαία επιστήμων (7 Νοεμβρίου 1867 – 4 Ιουλίου 1934) ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία(1911). Ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.

Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ  (24 Ιουλίου 1897 – 5 Ιανουαρίου 1939) ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό

Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, μια γυναίκα που άλλαξε την μοίρα του Βυζαντίου.

Τελειώνοντας θα ήθελα  να τονίσω πως οι εποχές έχουν αλλάξει και ήρθε ο καιρός πια να απαλλαγούμε από πολλά  στερεότυπα . Οι γυναίκες πλέον έχουν γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες και μπορούν να επιτύχουν  στόχους εξίσου καλά .
Επιπλέον, καλό θα ήταν όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε και να εκτιμήσουμε την προσφορά των γυναικών στη κοινωνία και να προσπαθούμε να τις στηρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο διότι με  αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίσουμε την προσφορά της: μάνας μας , της συζύγου , της  συναδέλφου , της κόρης , της εγγονής , της αγρότισσας , της γυναίκας επιστήμονα , πολιτικό  , συντρόφου  κ.α 


Μήνυμα  Ημέρας :Ένας Άνδρας πάντα σας περιμένει ,σας αγαπά , σας  αναγνωρίζει και σας εκτιμά !!! 


Μπέης Δημήτριος
Ψυχοθεραπευτής – MSc
Υπ. Βουλευτής με τη ΝΔ