Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

"Όταν «η Ποίηση συναντά τη φωτογραφία» στην Αστική Σχολή" - Μια ιδέα του ποιητή Θάνου Κόσυβα και της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Όταν «η Ποίηση συναντά τη φωτογραφία» στην Αστική Σχολή
Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

«Η Ποίηση συναντά τη Φωτογραφία»  θα είναι το φετινό αφιέρωμα για την Ημέρα Ποίησης στην Κατερίνη.  Μια ιδέα του ποιητή Θάνου Κόσυβα και της γράφουσας  που πήρε σάρκα και οστά χάρη στη θετική ανταπόκριση της φωτογραφικής ομάδας της Εστίας Πιερίδων Μουσών «Ίριδα» η οποία αγκάλιασε την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή. Δυο Τέχνες που εναρμονίστηκαν, που η μια αγκάλιασε την άλλη δίνοντας στα ποιήματα τη δική τους δυναμική , δοσμένα με τη δική τους οπτική η κάθε μια, βάζοντας τη ψυχή και το συναίσθημα να έχουν τον κυρίαρχο λόγο.  
Στα πλαίσια των «Εαρινών Ημερών Μουσών» τα μέλη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας κατέθεσαν τα ποιήματα τους στην Φωτογραφική Ομάδα «Ίριδα» η οποία στην συνέχεια τα μέλη της τα μετουσίωσαν σε ποιητική εικόνα. Έτσι λοιπόν θα έχουν την ευκαιρία, οι επισκέπτες της βραδιάς μα και οι εραστές των δυο Τεχνών   να παρακολουθήσουν το βράδυ της 21ης Μαρτίου, στις 8.00  στην Αστική Σχολή Κατερίνης (πρώην 1ο δημοτικό σχολείο) μια όμορφη γιορτή.
Όπως σ’ όλες τις πόλεις, έτσι και στην Κατερίνη οι Ποιητές της πόλης θα φορέσουν  τα γιορτινά τους  για να δώσουν  ραντεβού με τους Φωτογράφους…. Όσο κι  αν είναι αντιποιητικές οι μέρες που βιώνουμε, τολμούμε να γράφουμε. Να δίνουμε μέσα από την Ποίηση  ένα αισιόδοξο μήνυμα μα και κάποιες φορές να βάλουμε τέτοιες λέξεις στο χαρτί που να είναι μαχαιριά στα προβλήματα που περνά ο Ελληνικός λαός….. Όσο κι αν η Ποίηση φτάνει τελευταία και καταϊδρωμένη στις  εμπορικές προτιμήσεις των αναγνωστών εμείς δεν θα σταματούμε να εκφραζόμαστε.      
 Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η φιλόλογος Γιώτα Παπαδοπούλου ενώ χαιρετισμούς θα κάνουν ο Πρόεδρος Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, Ευγένιος Παπαδόπουλος και ο
Έφορος Φωτογραφικής Ομάδας Ίριδας, Νίκος Τσάρδας . Εισήγηση εκ μέρους της Φωτογραφικής Ομάδας «ίριδα» θα κάνει η Στέλλα Τζιτζιλή ενώ η  Γραμματέας της Ένωσης Ευγενία Κορτσάρη θα μιλήσει  για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Ο συνδετικός κρίκος της ένωσης Συγγραφέων με τη φωτογραφική ομάδα που ετοίμασε  τον κατάλογο των συμμετεχόντων δημιουργών και ανέλαβε τον σχεδιασμό  της πολύ όμορφης αφίσας όπως πάντα, έκανε ο Θάνος Κόσυβας που τον ευχαριστώ θερμά που διέθεσε  τον πολύτιμο χρόνο του για να κάνει πράξη την ιδέα μας. Η φωτογραφία της αφίσας είναι της Μαρίας Ζαπουνιδου. Επίσης ευχαριστώ την Στέλλα Τζιτζιλή, την υπεύθυνη της φωτογραφικής ομάδας που στήριξε την ιδέα. 
Στην έκθεση θα συμμετέχουν  οι  παρακάτω συγγραφείς  και φωτογράφοι:
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ-«ΑΝΑΤΟΛΗ»- ΧΑΤΖΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΖΑΡΑΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ -«ΔΕΙΛΙΝΟ»- ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΕΥΤΥΧΗΣ
ΚΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ- «ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ»- ΓΚΟΥΝΤΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΚΟΡΤΣΑΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ- «ΑΤΥΧΙΑ»- ΖΑΠΟΥΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΣΥΒΑΣ ΘΑΝΟΣ- «ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ»- ΣΦΕΤΣΑ ΕΛΣΑ
ΚΟΦΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ- «Η ΟΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ»- ΤΖΙΤΖΙΛΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΛΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑ- «ΦΟΒΟΣ»- ΘΑΝΟΥΡΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ-«ΚΑΦΕΝΕΙΟ»- ΤΖΗΜΑΓΕΩΡΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΛΑΤΖΑ ΕΛΕΝΗ-«ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ»- ΕΛΜΑΛΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΟΛΟΚΤΣΙΔΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ- «ΓΚΡΕΜΟΣ»- ΜΕΤΑΞΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΓΔΑ-«ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ»- ΚΟΥΚΑΡΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ-«ΨΥΧΗ ΜΟΝΑΧΗ»- ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚΗΣ
ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ-«ΦΥΓΗ»- ΣΟΥΡΑΒΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΡΙΓΛΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ-«ΠΙΕΡΙΚΟ ΑΕΡΑΚΙ»- ΒΑΡΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΕΡΤΕΚΙΔΟΥ ΓΙΩΤΑ- «ΑΤΙΤΛΟ»- ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΡΕΝΟΣ
ΕΛΙΖΑ ΙΣΜΗΝΗ - «Ευτυχές Μπλε»- ΜΠΑΡΖΟΚΑ ΧΡΥΣΑ
ΜΑΛΟΥΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- «Το φάντασμα της Ελευθερίας»

Την βραδιά θα ομορφύνει μουσικά ο Στοφορίδης Γιώργος ενώ στο τραγούδι θα είναι  Μαρία Τσιούχα η οποία όποτε της ζητηθεί  στηρίζει πάντα τις εκδηλώσεις της Ένωσης Επίσης  οι φωτογράφοι της «Ίριδας» θα μας ξεναγήσουν στα έργα τους.
Σας περιμένουμε λοιπόν να γιορτάσουμε μαζί το φετινό μας αφιέρωμα «η Ποίηση συναντά τη φωτογραφία» γιατί θα δείτε και μόνοι σας πώς χωρίς τη φωτογραφία  η γιορτή θα ήταν….. μισή.!