Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Αν είχαν φωνή τα δέντρα ή το μυστικό ενός μπονσάι

Παράξενη είναι η ιστορία αυτού του μπονσάι. Κατ’ αρχάς, «γεννήθηκε» το 1625, δηλαδή είναι σχεδόν 400 ετών. Εδώ και 40 χρόνια βρίσκεται στο US National
Arboretum, στην Ουάσινγκτον. Δωρεά στις ΗΠΑ, του Ιάπωνα μαιτρ της τέχνης του μπονσάι, Masaru Yamaki, το 1976.
Κουβαλάει, όμως, ένα μυστικό. Η οικογένεια Yamaki ζούσε μόλις λίγο πάνω από τρία χιλιόμετρα από το σημείο που εξερράγη η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκοτώθηκαν 140.000 άνθρωποι, η πόλη χαρακώθηκε, αλλά ο κύριος Yamaki, η οικογένειά του και το συγκεκριμένο μπονσάι βγήκαν αλώβητοι από τον όλεθρο. Αργότερα, ο κύριος Yamaki δώρησε το συγκεκριμένο δεντράκι στο National Bonsai & Penjing Museum του US National Arboretum. Χωρίς να πει κουβέντα για το μυστικό του.
Η σύνδεση αυτού του μπονσάι με την Χιροσίμα αποκαλύφθηκε μόλις το 2001, όταν τα εγγόνια του κυρίου Yamaki επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά τη συλλογή. Το αμερικανικό μουσείο προτιμά να μην προβάλει αυτή την πλευρά της ιστορίας του δέντρου, δίνοντας έμφαση στο ότι είναι σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Αργότερα, όμως, άρχισε να δίνει σχετικές πληροφορίες στον ιστότοπό του.
«Υπάρχει ενός είδους σύνδεση με κάτι ζωντανό, το οποίο έχει επιζήσει κι εγώ δεν ξέρω ποιων γεγονότων σ’ αυτή τη Γη» τονίζει η βοηθός επιμελήτρια του αμερικανικού μουσείου, Kathleen Emerson-Dell. «Βρίσκομαι κοντά του, κι είναι σα να βρίσκομαι κοντά σ’ ανθρώπους από πολύ παλιά. Είναι σα ν’ αγγίζεις την Ιστορία» εξομολογείται η Kathleen στο My Modern Met.