Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Σχόλιο του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες

Αγορές «Χωρίς μεσάζοντες»
για πρώτη φορά και με τη βούλα του νόμου


του Στέργιου Καστόρη
βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση σε όσους βιάστηκαν να κρεμάσουν στα μανταλάκια τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, δίνει το νομοσχέδιο για το πλαίσιο Λειτουργίας των Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, το οποίο νομιμοποιεί, για πρώτη φορά, τις αγορές καταναλωτών, γνωστές ως «Χωρίς Μεσάζοντες».
Το σχέδιο νόμου, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που δόθηκε προς διαβούλευση ως τις 15 Φεβρουαρίου, επιχειρεί μια ευρεία θεσμική παρέμβαση στη συνολική λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, σε μια προσπάθεια να καλύψει κενά και ασάφειες πολλών ετών, να εκσυγχρονίσει και να εξυγιάνει το υφιστάμενο πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων (είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως συνεταιρισμούς και ομάδες - οργανώσεις παραγωγών, είτε ως γυναικείους συνεταιρισμούς και συνεταιρισμούς με οικοτεχνική δραστηριότητα), αλλά και αποδίδοντας στους καταναλωτές ενεργό ρόλο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, μέσω της θεσμοθέτησης  των Αγορών Καταναλωτών.
Για πρώτη φορά, οι στόχοι αυτού του τεράστιου κινήματος των καταναλωτών, του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα με την έναρξη της κρίσης και της βίαιης φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, αποκτούν πλέον και θεσμικό χαρακτήρα.
Για πρώτη φορά, νομιμοποιούνται οι δραστηριότητες για την «ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών, μέσω της ενεργού συμμετοχής των ίδιων των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς», όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, (άρθρο 37 του κειμένου).
Για πρώτη φορά, στηρίζεται και θεσμικά η δυναμική του κινήματος των αγορών, γνωστών ως «χωρίς μεσάζοντες».
Ορισμένοι βιάστηκαν (πριν μερικούς μήνες) να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι «προβλέπει άμεσα την διάλυση του κινήματος που έχει ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά». Κάποιοι κρέμασαν στα μανταλάκια τους βουλευτές της, ως «εκμεταλλευτές των κινηματικών δράσεων», λοιδορώντας τους ότι «η συμμετοχή τους στα κινήματα ήταν απλά ένα έθιμο αντίστασης, το οποίο ξεχάστηκε μόλις φιλοξενήθηκαν στα κυβερνητικά έδρανα». Ανάμεσα στους κατηγορούντες και μερικοί  όψιμοι υποστηρικτές  του κινήματος, που πριν το χαρακτήριζαν υποτιμητικά «Κίνημα της Πατάτας».
Όλοι αυτοί διαψεύστηκαν. Ευτυχώς δικαιώθηκαν όσοι (κι εγώ ανάμεσά τους) στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα κινήματα των πολιτών που παλεύουν για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας μας, για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας μας.