Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

H αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη πόλη του Τελ Αβίβ – Γιάφο ήταν ο πρώτος σταθμός της Διπλωματίας των Πόλεων, που ασκεί ο Δήμος
Θεσσαλονίκης, για το 2017 και με στόχο την προώθηση της πόλης ως τουριστικό προορισμό, από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου.
Περισσότερα από 40 άτομα, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων με άμεσο και έμμεσο ενδιαφέρον για τον τουρισμό, ακολούθησαν το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.
Η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικός, συνεδριακός, εκθεσιακός, εκπαιδευτικός, αλλά και φιλικός προς την καινοτομία προορισμός, πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εβραϊκή κληρονομιά της πόλης και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, που πρόκειται να δημιουργηθεί.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν περίπου 80 άτομα, ενώ στις επαγγελματικές B2B συναντήσεις που ακολούθησαν συμμετείχαν περισσότεροι από 25 εκπρόσωποι των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων του Ισραήλ. Στο ίδιο εκθεσιακό κέντρο, βρισκόταν σε εξέλιξη και η διεθνής τουριστική έκθεση του Τελ Αβίβ, όπου δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη της αποστολής να αναπτύξουν επιπλέον επαφές με τη διεθνή τουριστική αγορά.
Ο Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Δήμαρχο Τελ Αβίβ - Γιάφο, Ρον Χουλνταΐ, ενώ επισκέφθηκε το Μουσείο των Εβραίων της Διασποράς. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε επίσημη υποδοχή της ελληνικής αποστολής στο Δημαρχείο της πόλης από τον κ.  Χουλνταΐ.
Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, επισκέφθηκαν και την πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου είχαν εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, κ.κ. Θεόφιλο Γ'. Στη συνέχεια συναντήθηκαν στο Κοινοβούλιο - Κνεσέτ με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ισραήλ - Ελλάδας, με βουλευτές και εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων, με τους οποίους συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι ανταλλαγές μαθητών και δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου.
Ακολούθησε επίσκεψη και πολύωρη συζήτηση με τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ολοκαυτώματος «Yad Vashem», Γιόσι Γκεβίρ, με αντικείμενο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ουσιαστική συμμετοχή του στο υπό σύσταση Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
Κατά την έναρξη της αποστολής στο Τελ Αβίβ, η Διευθύντρια Βορείου Ελλάδος της Aegean Airlines, Ειρήνη Σιδηροπούλου, ανακοίνωσε το νέο δρομολόγιο που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Τελ Αβίβ, με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα, το οποίο θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο με προβλεπόμενη διάρκεια έως τα μέσα Οκτωβρίου. Επισημαίνεται ότι η Aegean Airlines είναι σταθερός υποστηρικτής και χορηγός της Διπλωματίας των Πόλεων, της βραβευμένης, δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Η υποδοχή μας από τους φορείς του Τελ Αβίβ ήταν θερμή. Οι εντυπώσεις μας για τα τουριστικά οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν την επίσκεψη είναι θετικές και αυτό θα φανεί άμεσα. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών του Τελ Αβίβ σε διάφορα θέματα δημοτικής διαχείρισης, όπως το εξαιρετικό παραθαλάσσιο μέτωπό του, η εξαγορά του από το κράτος του Ισραήλ προς όφελος του Δήμου και η μετατροπή του σε μια ανοικτή παραλία προσβάσιμη σε όλους», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία των δύο πόλεων, ενδεχομένως και με τη σύμπραξη της Λεμεσού, δημιουργώντας ένα δυναμικό τρίγωνο φιλίας και ανταλλαγής γνώσης ανάμεσα στις τρεις αδελφοποιημένες πόλεις.