Τι ισχύει για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε περιπτώσεις Φιλοξενίας, παραχώρησης, επικαρπίας και ιδιοκατοίκησης
1. Αιτήσεις όταν υπάρχει φιλοξενία γίνονται μόνο από το Δήμο ή και από το ΚΕΠ;
Αιτήσεις όταν υπάρχει φιλοξενία γίνονται και από το Δήμο και από το ΚΕΠ. Ωστόσο, σε περίπτωση που απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικού/ων που να τεκμηριώνει οποιοδήποτε στοιχείο δεν προκύπτει από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αυτό/ά προσκομίζεται/ονται αποκλειστικά στους Δήμους (τα ΚΕΠ δεν παραλαμβάνουν δικαιολογητικά).
2.Αν έχει δηλώσει μόνο ο ένας ότι φιλοξενείται και αυτός που τον φιλοξενεί δεν το έχει δηλώσει συνεχίζουμε την αίτηση?
Ναι. Σε περίπτωση που η φιλοξενία έχει δηλωθεί στο Ε1 του φιλοξενούμενου και υπάρχει και υπογεγραμμένο έντυπο συναίνεσης, η αίτηση συνεχίζεται κανονικά.
3. Αν κάποιος δηλώνει φιλοξενία ενώ αποδεδειγμένα είναι παραχώρηση και το επιβεβαιώσουμε ότι είναι ξεχωριστή κατοικία παρεμβαίνουμε και το αλλάζουμε;
Αν προσκομίσει δικαιολογητικό που να τεκμηριώνει την παραχώρηση, τότε υπάρχει η δυνατότητα της συγκεκριμένης αλλαγής στην αίτηση. Σημειώνεται ωστόσο, ότι αυτή η αλλαγή θα πρέπει να απεικονίζεται στο επόμενο Ε1, σε διαφορετική περίπτωση ο δικαιούχος υπάγεται στις διατάξεις της ΚΥΑ, περί διακοπής καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης.
4. Έχουμε περιπτώσεις φιλοξενίας σε διαφορετική στέγη όπως: α) Διαζευγμένο ζευγάρι, ο σύζυγος «φιλοξενεί» σε άλλο σπίτι την πρώην σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά, μπορεί να κάνει η σύζυγος αίτηση εφόσον είναι σε διαφορετική στέγη; β) Η μητέρα μένει μόνιμα Λαμία, ενώ την κόρη την φιλοξενεί σε σπίτι στο Δήμο Φυλής, μπορεί η κόρη να κάνει αίτηση;
Καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν αποτελεί φιλοξενία, η οποία πιθανότατα δηλώνεται εξαιτίας φορολογικών κινήτρων. Δεν προκύπτει πουθενά από την ΚΥΑ του προγράμματος ότι αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να αποκλειστούν. Αντίθετα, μπορούν προσκομίζοντας τα πρόσφορα δικαιολογητικά να τεκμηριώσουν την τρέχουσα κατάσταση τους. Πρέπει ωστόσο, να γίνεται ξεκάθαρο στους πολίτες, ότι οι όποιες αλλαγές δηλωθούν στην αίτηση του ΚΕΑ (σε σχέση με ότι έχει δηλωθεί στην τελευταία φορολογική δήλωση) θα πρέπει να αποτυπώνονται και στην επόμενη φορολογική δήλωση, σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητηθούν τα χρήματα που καταβλήθηκαν και το νοικοκυριό δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για το ΚΕΑ για ένα έτος.
5. Έχει γίνει αίτηση (η οποία εγκρίθηκε) στην οποία φαίνεται ότι η γιαγιά φιλοξενεί την εγγόνα. Η γιαγιά μένει στο ισόγειο πολυκατοικίας και έχει παραχωρήσει στην εγγόνα της διαμέρισμα στον 1ο όροφο (ξεχωριστό σπίτι, ξεχωριστό ρολόι ΔΕΗ) αλλά στην φορολογική δήλωση της εγγόνας φαίνεται ότι φιλοξενείται από την γιαγιά. Τον άλλο μήνα (κατά πάσα πιθανότητα) η γιαγιάς θα εισπράξει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ την σύνταξή της. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: α) Θεωρείται ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ή ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ (δεδομένου ότι στην ουσία είναι διαφορετικά νοικοκυριά). β) Όταν η γιαγιά θα εισπράξει την σύνταξή της με δεδομένο ότι τα χρήματα θα είναι αναδρομικά, μήπως θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα που θα αναλογούν σε εκείνους τους μήνες;
α) Θεωρείται παραχώρηση. Μπορούν προσκομίζοντας τα πρόσφορα δικαιολογητικά να τεκμηριώσουν την τρέχουσα κατάσταση τους. Πρέπει ωστόσο, να γίνεται ξεκάθαρο στους πολίτες, ότι οι όποιες αλλαγές δηλωθούν στην αίτηση του ΚΕΑ (σε σχέση με ότι έχει δηλωθεί στην τελευταία φορολογική δήλωση) θα πρέπει να αποτυπώνονται και στην επόμενη φορολογική δήλωση, σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητηθούν τα χρήματα που καταβλήθηκαν και το νοικοκυριό δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για το ΚΕΑ για ένα έτος,
β) Όχι αυτό δε θα συμβεί. Δεν ενδιαφέρει το σε ποιους μήνες αναλογούν τα χρήματα, αλλά πότε εισπράχθηκαν.
6. Γιος παντρεμένος, ζει στα Άνω Λιόσια (Δ. Φυλής). Φιλοξενεί τους γονείς του στο πατρικό του στο Καματερό. Εάν αυτό αποτυπώνεται στο Ε1 τότε που πρέπει να απευθυνθεί ο γιος για να κάνει αίτηση (στη Φυλή ή στους Αγίους Αναργύρους Καματερό);
Δεν τους φιλοξενεί. Τους το έχει παραχωρήσει. Ο γιός θα κάνει αίτηση εκεί που ζει, χωρίς να συμπεριλάβει τους γονείς που ζουν σε άλλη οικία.
7. Δημότης έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση στον γαμπρό του το σπίτι του από 1/1/2016, δεν έχει κάνει Ε2, το ρεύμα είναι στο όνομα του δημότη και δεν θέλει να αλλάξει. Μου ανέφερε ότι πήγε στον λογιστή του και του είπε να κάνει μία υπεύθυνη δήλωση ότι έχει κάνει παραχωρήσει. Του είπα ότι δεν μπορούμε να το δεχθούμε και μου είπε ότι πρέπει, γιατί είναι νόμιμο και πρέπει υποχρεωτικά να το δεχτούμε αφού η παραχώρηση έγινε από 1/1/2016. Τελικά εμείς δεχόμαστε την υπεύθυνη δήλωση του δημότη ή όχι; Υπάλληλος της ΗΔΙΚΑ μου είπε να το δεχθούμε. Τελικά τι κάνουμε; Ο Δημότης περιμένει απάντηση άμεσα για να στείλει τον γαμπρό του και να μην χάσει τον μήνα.
Έχουμε πει σε προηγούμενη αλληλογραφία ότι δεν δεχόμαστε υπεύθυνες δηλώσεις. Η αίτηση για το ΚΕΑ από μόνη της επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, οπότε δεν έχει νόημα να συγκεντρώνουμε κι άλλες.
8. Αν κάποιος δήλωνε φιλοξενία στο Ε1 και τώρα παρουσιάσει ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση, κάνουμε αλλαγή ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο και δεχόμαστε μόνο τα στοιχεία της δήλωσης;
Αν προσκομίσει δικαιολογητικό που να τεκμηριώνει την ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση, τότε υπάρχει η δυνατότητα της συγκεκριμένης αλλαγής στην αίτηση. Σημειώνεται ωστόσο, ότι αυτή η αλλαγή θα πρέπει να απεικονίζεται στο επόμενο Ε1, σε διαφορετική περίπτωση ο δικαιούχος υπάγεται στις διατάξεις της ΚΥΑ, περί διακοπής καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης.
9. Στην περίπτωση συνιδιοκτητών. Πχ. 3 άτομα φαίνονται στο ίδιο σπίτι συνιδιοκτήτες με 33,3%. Οι δύο έχουν εισόδημα, αυτός που θέλει να κάνει αίτηση δεν έχει. Έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση αφού δε θεωρείται τυπικά φιλοξενούμενος, αλλά το νοικοκυριό ως σπίτι είναι ένα;
Όχι, η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη (βλ. ορισμό πολυπρόσωπου νοικοκυριού στην ΚΥΑ).
Όχι, η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη (βλ. ορισμό πολυπρόσωπου νοικοκυριού στην ΚΥΑ).
10. Τι γίνεται με την περίπτωση που μητέρα έχει την επικαρπία ακινήτου στον Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού και την ψιλή κυριότητα την έχουν τα δύο παιδιά της. Στο οίκημα μένει μόνο το ένα ενήλικο τέκνο, που δηλώνει ότι φιλοξενείται. Πρόκειται για μία "κλασική " περίπτωση φιλοξενίας και ακολουθούμε τα γνωστά βήματα; ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μητέρα διαμένει αλλού, όπως φαίνεται από τη δήλωση που καταθέτει με τον 2ο σύζυγο.
Ακολουθείτε τα γνωστά βήματα: δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν ότι το ενήλικο τέκνο μένει μόνο του στην συγκεκριμένη οικία και αποτύπωση της κατάστασης αυτής στην επόμενη φορολογική δήλωση.
11. Δικαιούχος φιλοξενεί άτομο στο σπίτι του π.χ. εδώ και μια βδομάδα και για αυτό το λόγο δεν έχει δηλωθεί στο πρόσφατο Ε1. Αυτό το άτομο το υπολογίζουμε σα μέρος του νοικοκυριού? Στη περίπτωση που αποτελεί μέρος του νοικοκυριού, πρέπει να διερευνήσουμε εάν η φιλοξενία θα είναι μόνιμη ή π.χ. για μια εβδομάδα ή για ένα μήνα? Γιατί υποθέτω ότι στην τελευταία περίπτωση, ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να δικαιούται επίδομα τους επόμενους μήνες προσαυξημένο λόγω φιλοξενίας.
Σε αυτή την περίπτωση το άτομο δεν υπολογίζεται σα μέλος του νοικοκυριού. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος αναφέρεται ρητά ότι η φιλοξενία πρέπει να έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση (άρθρο 2, ορισμός πολυπρόσωπου νοικοκυριού).
12. Τι κάνουμε στην περίπτωση των φοιτητών γενικά? Τους βάζουμε στα φιλοξενούμενα μέλη? Σημειώνουμε εδώ ότι στους φοιτητές οι Δήμοι παρέχουν βεβαίωση μονίμου κατοικίας εφόσον ως μόνιμη κατοικία τους θεωρείται αυτή του Δήμου καταγωγής τους και όχι αυτή του Δήμου στον οποίον σπουδάζουν.
Τους φοιτητές (έως 25 ετών) τους προσθέτουμε ως φιλοξενούμενους, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής.
www.dikaiologitika.gr