Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη στο Βήμα παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της OLYMPIA ELECTRONICS A.E., κ. Νικόλαος Αρβανιτίδης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Συνέντευξη στην πρωτοχρονιάτικη έκδοση της εφημερίδας Το Βήμα παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της OLYMPIA ELECTRONICS A.E., κ. Νικόλαος Αρβανιτίδης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τεχνολογία αιχμής με ελληνική φιλοσοφία

Με όπλα την καινοτομία και την εξωστρέφεια η Olympia Electronics δίνει με αξιώσεις τη μάχη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και πρωταγωνιστεί σε μεγάλα έργα σε όλον τον κόσμο
«H εταιρεία τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της κρίσης, δεν κατέθεσε τα όπλα και υιοθετώντας τη φιλοσοφία της “Πιστεύουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα”, αγωνίστηκε και εξάγει σε 72 χώρες τα προϊόντα της, με συνεχόμενη αυξανόμενη πορεία» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Αρβανιτίδης
Εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας είναι η φιλοσοφία της εταιρείας Olympia Electronics, η οποία ιδρύθηκε το 1979 από τον Νικόλαο Λακασά και τον Παναγιώτη Αρβανιτίδη και έχει αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής.

Αυτό επισημαίνει ο κ. Αρβανιτίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερωτηθείς σχετικά για τη διάκρισηστον διαγωνισμό της Eurobank και Grant Thornton.

«H εταιρεία τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της κρίσης, όχι μόνο δεν κατέθεσε τα όπλα αλλά αντιθέτως τόλμησε και υιοθετώντας τη φιλοσοφία της "Πιστεύουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα", αγωνίστηκε και συνεχίζει να δίνει με αξιώσεις τη μάχη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, εξάγοντας σε 72 χώρες τα προϊόντα της, με συνεχόμενη αυξανόμενη πορεία», αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Olympia Electronics με κύρια χαρακτηριστικά της την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την τεχνολογία αιχμής κατάφερε να πρωταγωνιστεί σε μεγάλα έργα κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των άλλων ηπείρων. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αύξησε το προσωπικό της σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση ανάγκασε τις περισσότερες ελληνικές παραγωγικές βιομηχανίες να το συρρικνώσουν».

Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών σχεδίων της εταιρείας για το επόμενο έτος, ο κ. Αρβανιτιδης αναφέρει ότι «ετοιμάζουμε μία νέα επένδυση νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων 6.000 τ.μ., ύψους 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2017, ώστε να καλύψει τη ζήτηση των προϊόντων μας από τις διεθνείς αγορές. Για το 2017 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας προβλέπουμε ότι θα κλείσει στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ το γενικό στρατηγικό πλάνο μας προβλέπει για το 2020 να αγγίξουμε τα 30 εκατ. ευρώ και για το 2025 τα 50 εκατ. ευρώ».

Νέα προϊόντα
Επίσης, αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρεία ερευνητικά επενδύει στην ανάπτυξη δύο συστημάτων, εκ των οποίων για το ένα διακρίθηκε ως πρωταθλήτρια καινοτομίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα φωτισμού ασφαλείας που δεν χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενους συσσωρευτές (μπαταρίες) αλλά super και ultra capacitors, υπερπυκνωτές. Το δεύτερο προϊόν, μέρος μιας μεγάλης οικογένειας, είναι η νέα σειρά κεντρικών διευθυνσιοδοτουμένων συστημάτων φωτισμού ασφαλείας, τέτοιου μεγέθους που μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες ενός αεροδρομίου ή ουρανοξύστη ή ενός μεγάλου ή μεσαίου νοσοκομείου ή ξενοδοχείου. Η πρώτη στόχευση που η εταιρεία έκανε για αυτό το προϊόν είναι για τους ουρανοξύστες που χτίζονται σε Κατάρ, Ντουμπάι, Αμπου Ντάμπι και Σαουδική Αραβία. Για τη συγκεκριμένη τεχνολογία καταγράφεται μεγάλο booming, για αυτό και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία.

Η εταιρεία θα επενδύσει σε μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας ρομποτικής τεχνολογίας και θα επιδιώξει τη διείσδυσή της σε νέες αγορές με ορίζοντα το 2020, όταν προβλέπεται ενδυνάμωση μεριδίου αγοράς στον κλάδο της ναυτιλίας με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας σε κρουαζιερόπλοια. Ιδιαίτερη ώθηση στη ναυτιλία θα δοθεί με τη συμμετοχή της σε δύο κλαδικές εκθέσεις της ναυτιλίας, τον Μάρτιο στο Μαϊάμι, ειδική για κρουαζιερόπλοια και τον Απρίλιο στη Σιγκαπούρη.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Αρβανιτίδης εκτιμά ότι «οι επίσημες προβλέψεις δείχνουν μια αύξηση του ΑΕΠ, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, κάτι το οποίο είναι αμφισβητήσιμο. Ακόμη όμως και αν είναι ακριβές, το ζητούμενο είναι να έχουμε πραγματικά μια μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα στηρίζεται πρωτίστως στην αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών. Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε μια διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα συντελέσει στην αύξηση της απασχόλησης και στη διατήρηση της ελληνικής συνοχής».

Τμήμα έρευνας
Με παρουσία των προϊόντων της σε περισσότερες από 72 χώρες η Olympia Electronics, απασχολεί 174 εργαζομένους, το 10% των οποίων απασχολείται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.


Παράγει προϊόντα σχετικά με τον φωτισμό ασφαλείας, διευθυνσιοδοτούμενη πυρανίχνευση, συμβατική πυρανίχνευση, αντικλεπτικοί συναγερμοί, ανίχνευση αερίων, ηλεκτρονικά ballast, θερμοστάτες χώρου, φωτοσήμανση, ανιχνευτές κίνησης, σειρήνες, εντομοπαγίδες (HACCP). To 1981 εισήλθε στην παραγωγική διαδικασία του εφεδρικού φωτισμού. Το 1985 αναπτύσσει παραγωγική μονάδα για τα συστήματα πυρανίχνευσης. Το 1986 γίνεται κυρίαρχη εταιρεία στην Ελλάδα στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Το 1989 ξεκινούν οι εξαγωγικές δραστηριότητες. Μεταξύ 1990 και 1999 η εταιρεία αυξάνει το προϊοντικό της μείγμα σε εννέα κατηγορίες ενώ καταφέρνει να παραμείνει κυρίαρχη στην αγορά. Μεταξύ 1999 και 2015 της απονέμονται πολλά βραβεία από διάφορα ινστιτούτα για τις επιτυχείς και καινοτομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.