Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Αμπελώνες της Πιερίας ποιοτικά σημεία στην οινογεωγραφία της Ελλάδος

 
Με μία ακόμη τιμητική διάκριση για τους αμπελώνες της Πιερίας έφυγε το 2016. Ένα ακόμη κρασί από τους αμπελώνες της Πιερίας, στα ριζά του μυθικού Όλυμπου, βρέθηκε ανάμεσα στα 20 καλύτερα κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα από την ομάδα του Oinos για το 2016. Η «oinos and more…» είναι μια από τις διακεκριμένες ιστοσελίδες οινολογικού περιεχομένου στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα κρασιά δοκιμάστηκαν και επιλέχθηκαν με βάση την ποιότητα, την αξία, την τυπικότητα αλλά και την μοναδικότητά τους.


Ειδικότερα, το μονοποικιλιακό κρασί «ΤΡΙΓΟΝΟ Μαυροτράγανο του 2011», ερυθρός ξηρός οίνος, που προέρχεται από τους αμπελώνες του κ. Νίκου Μάνου πήρε την 6η θέση με την υψηλή βαθμολογία 92/100. Το συγκεκριμένο κρασί μας υπενθυμίζει πως, η παραγωγή, η ανάδειξη, η αναγνωσιμότητα και η αποδοχή ενός εξαιρετικού κρασιού είναι ένα δημιούργημα που διέρχεται και συντελείτε μέσα από την μοναδική σχέση τριών μερών, του αμπελουργού, του οινοποιού και του οινοχόου.
Ο αμπελώνας που έδωσε τον πολύτιμο χυμό του ώστε να παραχθεί αυτό το εκλεκτό κρασί, βρίσκεται στην πλαγιά ενός μικρού λόφου σε υψόμετρο 350 μέτρων στην περιοχή της Κονταριώτισσας Πιερίας, της Δημοτικής Ενότητας Δίου του Δήμου Δίου – Ολύμπου. Ο δρόμος που σε οδηγεί στον περιποιημένο αμπελώνα περνά δίπλα από το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Πιερίας, που χρονολογείται από το 11ο αιώνα μ.Χ., τη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ. Εκεί, σε μια έκταση επτά (7) στρεμμάτων, από τις ελάχιστες περιοχές της ελληνικής ηπειρωτικής γης, φυτεύτηκε η ελληνική ερυθρή ποικιλία ¨Μαυροτράγανο¨, η οποία έχει ως τόπο καταγωγής τις Κυκλάδες-Σαντορίνη.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως οι αμπελώνες της Πιερίας με τις συνεχείς διακρίσεις των κρασιών τους κατάφεραν να κατέχουν εξέχουσα θέση στην Ελληνική οινογεωγραφία.

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc.
Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας