Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Φιλοξενία- οδοιπορικό Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων στην ορεινή Πιερία με πρωτοβουλία της ΕΕΣΤΕΠ και της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε, στο πλαίσιο του LEADER 2007-2013

 Έζησαν το μύθο του

Τις φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, την τοπική γαστρονομία καθώς και τις παραδοσιακές συνήθειες των ορεινών περιοχών της Πιερίας είχαν την ευκαιρία να
γνωρίσουν από κοντά δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Πιερία, το τριήμερο 9, 10 & 11 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος Leader 2007-2013 που υλοποιούν η Επιμελητηριακή Εταιρεία Στήριξης Επιχειρήσεων (ΕΕΣΤΕΠ) και η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε.


Τους δημοσιογράφους υποδέχθηκαν στους πρόποδες του Ολύμπου την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο πρόεδρος της ΕΕΣΤΕΠ Νίκος Αποστολόπουλος.


Πρώτη στάση της τριήμερης ξενάγησης τους ήταν η Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου που βρίσκεται στο Εθνικό Δρυμό Ολύμπου όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο και να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με τα ιστορικά στοιχεία και τη λειτουργία της Μονής. Στη συνέχεια ανέβηκαν στον Όλυμπο (τοποθεσία Σταυρός) όπου από το καταφύγιο “Δημήτρης Μπουντόλας”  που βρίσκεται στα 1000μ. υψόμετρο απόλαυσαν την εκπληκτική θέα.


Στο επίκεντρο της ξενάγησης των δημοσιογράφων υπήρξαν δύο μεταβυζαντινές εκκλησίες της Βόρειας Πιερίας οι οποίες κατάφεραν να διασωθούν στους αιώνες και αποτελούν όχι μόνο προσκηνυματικοί προορισμοί για τους πιστούς αλλά και θρησκευτικά μνημεία μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Αιγίνιο και τον  Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Κολινδρό.


ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΑΙΓΙΝΙΟ

Στην αυλή του Αγίου Αθανασίου, το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου τους δημοσιογράφους που συνόδευαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και στελέχη της ΕΕΣΤΕΠ, υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Αιγινίου, μέλος του Δ.Σ του ΕΒΕ και οικονομικός επόπτης της ΕΕΣΤΕΠ Πέτρος Τερζής, μαζί με τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη μέλος του Δ.Σ του ΕΒΕ , τον πρώην δήμαρχο Αιγινίου Αναστάσιο Τερζή και τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Β. Πιερίας, πατέρα Ηλία. 


 Στα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία του ναού αναφέρθηκε η αρχαιολόγος Κοκκώνη Δένη.
Όπως είπε, πρόκειται για έναν μεταβυζαντινό ναό που τοποθετείται χρονικά στον 15ο αι. (μεταξύ του 1460-1500μ.Χ). Στο πέρασμα του χρόνου η εκκλησία είχε υποστεί τεράστιες ζημιές ενώ η στερέωση και η αποκατάσταση του έγινε υπό τη επίβλεψη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Η αναστήλωση του ναού και η συντήρησή των εντυπωσιακών τοιχογραφιών του ανήλθαν στα 292.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αρχαιολόγος, ο ναός αρχικά ήταν μονόχωρος και στη συνέχεια   (16ο αι.) προστέθηκε ακόμη ένα κομμάτι και έγινε έτσι δίκλιτη βασιλική. Πολύ αργότερα προστέθηκε και ο νάρθηκας.


Πρόκειται, όπως σημείωσε η κ. Δένη, για ένα χαρακτηριστικό δείγμα ναού της εποχής εκείνης. Είναι μικρός, με μικρά παράθυρα και χαμηλή πόρτα ώστε οι πιστοί να σκύβουν για να εισέλθουν στο εσωτερικό του όχι μόνο λόγω ταπεινότητας αλλά και γιατί κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας προσπαθούσαν να αποφύγουν με αυτόν τον τρόπο τις λεηλασίες των Τούρκων που έμπαιναν με τα άλογα. Επιπλέον οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν οι ορθόδοξοι ναοί να είναι πιο επιβλητικοί από τα τζαμιά. Για το λόγο αυτό, ο ναός του Αγίου Αθανασίου ήταν κατασκευασμένος με απλά υλικά (ακατέργαστες πέτρες, λάσπη και άχυρο) και σε πιο χαμηλό ύψος.


“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σας υποδεχόμαστε στην περιοχή μας και ιδιαίτερα εδώ στον Άγιο Αθανάσιο που ξαναλειτούργησε μετά από 50 χρόνια. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για την προβολή του τόπου μας. Η Βόρεια Πιερία και ειδικά το Αιγίνιο είναι ένας φιλόξενος τόπος, γραφικός που τον διακρίνει η εργατικότητα και κυρίως η αυθεντικότητα των ανθρώπων του. Σας καλωσορίζουμε σε αυτό το κατανυκτικό μέρος και σας καλούμε να γνωρίσετε τις ομορφιές μας” ανέφερε ο κ. Π. Τερζής στο καλωσόρισμά του και κάλεσε τους επισκέπτες να δοκιμάσουν τα τοπικά εδέσματα που είχαν ετοιμαστεί ειδικά γι’ αυτούς.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυλή του Αγίου Αθανασίου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στήνεται, με πρωτεργάτες το Σωματείο Επαγγελματιών Αιγινίου, το χριστουγεννιάτικο χωριό, η “Αυλή του Άη Βασίλη”, την οποία οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το βράδυ του Σάββατου.  


 ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ- ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Στην ιστορική έδρα του δήμου Πύδνας- Κολινδρού και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Κολινδρού η ξενάγηση από τον πατέρα Παναγιώτη ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα.


Λόγω του ότι ο Κολινδρός ήταν η έδρα της Επισκοπής Κίτρους και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν ο καθεδρικός ναός της Επισκοπής  σώζονται εκεί χιλιάδες κειμήλια ιστορικής σημασίας. Όπως είπε ο πατέρας Παναγιώτης, από τα 6500 κειμήλια που έχουν καταγραφεί στην Πιερία τα 1300 βρίσκονται στον Κολινδρό. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ο παλαιότερος ναός του χωριού και χρονολογείται στα 1750μ.Χ. Ήταν πετρόχτιστος με ξύλο ενώ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και οι κολώνες του ναού που είναι ατόφιοι κορμοί δέντρων 300 χρόνων. Ο πατέρας Παναγιώτης αναφέρθηκε επίσης  στην καταστροφή που υπέστησαν πολλά κειμήλια το 1878, κατά την Επανάσταση του Ολύμπου η οποία ξεκίνησε από τον Κολινδρό με πρωτεργάτη τον Επίσκοπο Κολινδρού Νικόλαο Λούση και υπήρξε η “μαγιά” του Μακεδονικού Αγώνα.  Μεταξύ των κειμηλίων που σώζονται στο ναό είναι η-εντυπωσιακών διαστάσεων-παλαιολόγεια εικόνα που είναι ζωγραφισμένη και στις δύο όψεις και επιζωγραφισμένη πάνω από παλαιότερες αγιογραφίες.


Επιπλέον οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό αρχοντικό των αρχών του 19ου αιώνα ιδιοκτησίας Παναγιώτη Γαλατσόπουλου και γνώρισαν την παραδοσιακή οικοτεχνία και επαγγέλματα της περιοχής καθώς και άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας και κουλτούρας.

Η ξενάγηση στον Κολινδρό δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τοπική γαστρονομία με εδέσματα από παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.


ΚΑΤΕΡΙΝΗ- ΠΑΡΚΟ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Το βράδυ του Σαββάτου η ξενάγηση επεφύλασσε στους επισκέπτες “άρωμα” Χριστουγέννων καθώς η ομάδα των δημοσιογράφων επισκέφθηκε το Πάρκο των Χρωμάτων στην Κατερίνη όπου όλοι τους έγιναν-έστω και για λίγο-παιδιά, φωτογραφήθηκαν στα πολύχρωμα σκηνικά και απόλαυσαν ζεστό κρασί υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.


ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

Η τριήμερη ξενάγηση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στη Νότια Πιερία και συγκεκριμένα στον παραδοσιακό οικισμό του Π. Παντελεήμονα που βρίσκεται στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου. Οι δημοσιογράφοι ήρθαν “αντιμέτωποι” με τη μοναδική θέα στο Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της νότιας Πιερίας και απόλαυσαν από ψηλά τον ευλογημένο τόπο της Πιερίας....