Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Δήμος Κατερίνης: Σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις εξωραϊσμού του υδατόπυργου

 Σε εξέλιξη είναι από τον Δήμο Κατερίνης, οι παρεμβάσεις εξωραϊσμού του υδατόπυργου, στη διασταύρωση της οδού Εθνικής Αντιστάσεως με την προέκτασή της (στην οδό
Σωκράτους) και των οδών Σβορώνου, Παύλου Μελά & Μιαούλη, καθώς και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου.


Ήδη στα δύο κτίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σαν βοηθητικοί – αποθηκευτικοί χώροι και βρίσκονται κάτω και δίπλα από τον υδατόπυργο και τα οποία φέρουν φθορές στις όψεις τους, υλοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης σε πρώτη φάση εξωτερικά, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις αποκατάστασης και εσωτερικά. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες αποκαταστάσεις σκυροδέματος και οπλισμού,  στην πλάκα οροφής του καθενός και στην συνέχεια θα επιχριστούν, ενώ οι πόρτες και τα παράθυρα τους θα προετοιμαστούν κατάλληλα και θα βαφούν.


Στον  πεζόδρομο, δίπλα από το κτίσμα του υδατόπυργου έγινε καθαίρεση της υφιστάμενης στρώσης από άοπλο σκυρόδεμα, τοποθετήθηκαν κυβόλιθοι από ψυχρά υλικά, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα και η τοποθέτηση κρασπέδων στην πλευρά του δρόμου.


Τέλος, έγινε η προεργασία για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, καθώς περιμετρικά του υδατόπυργου, θα εγκατασταθούν επτά ιστοί ύψους 4m.

«Όπως είναι γνωστό, ο υδατόπυργος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής δημόσιου χώρου, το οποίο λόγω μορφής, θέσης και λειτουργίας θεωρείται τοπόσημο για την πόλη. Με τον συντονισμό του δήμαρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, οι εργασίες σε αυτό το μνημείο πολιτικής μηχανικής συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, έως το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν» σημειώνει σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χρυσόστομος Κυραϊλίδης.


Στις εργασίες, περιλαμβάνονται επίσης, παρεμβάσεις επισκευής και συντήρησης στην εξωτερική του επιφάνεια, επεμβάσεις στα υποστυλώματα και στο κυρίως κτίσμα του, οι οποίες θα αφορούν το αισθητικό κομμάτι, χωρίς επέμβαση στην στατική επάρκειά του. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουν χρωματισμοί (στοκάρισμα κ.α. όπου κρίνεται αναγκαίο), αφού προηγηθούν εργασίες αποκατάστασης των φθορών του σκυροδέματος και του οπλισμού στα σημεία όπου αυτό απαιτείται.


Επιπλέον, θα βαφούν όλα τα μεταλλικά στοιχεία του υδατόπυργου, η σκάλα που είναι ενσωματωμένη σε αυτόν, καθώς και οι σωλήνες που τον διατρέχουν καθ΄ ύψος, αφού γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Η δαπάνη για το έργο προϋπολογίζεται σε 49.975,54 € με Φ.Π.Α., ενώ καλύπτεται από Δημοτικούς Πόρους.