Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Επιστολή παραίτησης από την αυτοδιοικητική παράταξη "Άλλος δρόμος" και ανεξαρτητοποίησης στο τοπικό συμβούλιο Κατερίνης

Ο «Άλλος Δρόμος» γεννήθηκε από την ανάγκη να αλλάξει το σκεπτικό, η διαχείριση και ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που απασχόλησαν και ακόμη
απασχολούν τον Δήμο μας. Ξεκίνησε έχοντας ως στόχο να στηρίξει τις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες και να αποτελέσει ένα πολιτικό και δημοκρατικό ανάχωμα στην ολοένα και μεγαλύτερη διολίσθηση στο «αδιανόητο» που σηματοδοτεί η σημερινή ανθρωπιστική, πολιτική, δημοκρατική και κοινωνική κρίση.  Έχοντας ως κυρίαρχα αφετηριακά χαρακτηριστικά την ευρύτερη συσπείρωση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και την αυτοδιοικητική εναλλακτική πρόταση η οποία υπηρετούσε τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων του Δήμου Κατερίνης.
Σήμερα όμως ο «Άλλος Δρόμος» δεν υπηρετεί, δυστυχώς, τους αρχικούς στόχους για τους οποίους και δημιουργήθηκε. Ούτε και εκφράζει τους ανθρώπους που τον συνέστησαν. Ούτε τους πολίτες που με την ψήφο τους τον εμπιστεύτηκαν. Υπηρετεί τον παλιό και δοκιμασμένο κανόνα των  κρυφών πολιτικών συναλλαγών, των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων και των ιδιοτελών σχεδιασμών. Και αντί να υπηρετεί θέλει να υπηρετείται. Έχει καταργήσει κάθε δημοκρατική λειτουργία του σχήματος και έχει απωλέσει ανεπιστρεπτί κάθε κοινωνική επαφή, αδυνατώντας να υπηρετήσει την αυτονόητη αυτοδιοικητική του παρέμβαση, την επαφή του με τις κοινωνικές δυνάμεις αναφοράς του συνδυασμού και την εναλλακτική πρόταση που θα έπρεπε ήδη να σχεδιάζει με τους δημότες όπως θα όφειλε να κάνει ένα αυτοδιοικητικό σχήμα που επιζητεί την δημοκρατία και την συμμετοχή.
Στο Δήμο Κατερίνης, στη γειτονιά, στο χωριό, την πόλη, τη χώρα οι άνθρωποι και οι κοινωνικές ομάδες συνθλίβονται από τον παραλογισμό και την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών επιλογών που επιβλήθηκαν και ακολουθούνται με ευλάβεια από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση και τις διοικήσεις των Δήμων της χώρας, διοικήσεις που εξαρτούν το πολιτικό τους μέλλον από τη διατήρηση αυτής της πολιτικής και των προσώπων που τη στηρίζουν. Δυστυχώς ένα πρωτοπόρο εγχείρημα στο Δήμο μας κατέληξε πολύ γρήγορα να γίνει μία από τα ίδια με τις συνήθεις συστημικές "αντιπολιτεύσεις" ανίκανο να εμπνεύσει και να συσπειρώσει τα πιο δημιουργικά στοιχεία του τόπου μας.
Βαθύτερη αιτία για την πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση του "'Άλλου Δρόμου" είναι η ακύρωση του αντιμνημονιακού προγράμματος του και ο σφιχτός εναγκαλισμός με την κυβέρνηση και το μνημόνιο Τσίπρα το οποίο βαθαίνει τις πολιτικές της λιτότητας και ενισχύει τον αντιδημοκρατικό "Καλλικράτη". Η μνημονιακή στροφή μετατρέπει σταδιακά τον "Άλλο Δρόμο" σε ανώδυνη αντιπολίτευση αν όχι σε χρήσιμη συμπολίτευση για τον κ. Χιονίδη.
Όσο και αν επιμείναμε η συνεχής απαξίωση του συνδυασμού, των φίλων του σχήματος και η φιλομνημονιακή του μετάλλαξη δεν μας αφήνουν περιθώρια παραμονής στον "Άλλο Δρόμο". Δηλώνουμε την παραίτησή μας από τον συνδυασμό και την ανεξαρτητοποίησή μας στο τοπικό συμβούλιο Κατερίνης, συνεχίζοντας με συνέπεια τον αγώνα μας για μία αυτοδιοίκηση διάφανη, στο πλευρό του δημότη. Το χρέος μας απέναντι τους συμπολίτες μας, την κοινωνία και τα προβλήματά της θα το υπηρετήσουμε από άλλον δρόμο, όχι όμως από αυτόν τον «Άλλο Δρόμο».
Η ανεξαρτησία του καθενός τεκμηριώνεται από τα ΟΧΙ που διατύπωσε ή θα είναι έτοιμος να διατυπώσει σε πολιτικές και κομματικές επιλογές που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Γιαμούζης Τάσος   Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης.

Γραβάνη Θεοδώρα  Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης.